De vijf koudste Europese landen in de zomer: IJsland (10,3°C) Noorwegen (13,6°C) Ierland (14,7°C)
Dan kan je beter op vakantie gaan naar IJsland of Scandinavië. Hoewel de temperatuur daar in de zomer ook op kan lopen, zijn dit perfecte bestemmingen voor een actieve vakantie in de zomer. Daarnaast is augustus een goede reismaand voor een (niet te warme) rondreis door bijvoorbeeld Canada, Australië, Namibië of Peru.
Koudste zomer ooit
De koudste zomer sinds 1901 was die van 1907 met een gemiddelde middagtemperatuur van 18,1 graden. Ter vergelijking: de zomer van 2023 heeft tot nu toe een gemiddelde maximumtemperatuur van 25,2 graden!
Ust'Shchuger, Rusland (-58,1ºC) Niet alleen in Siberië is het berekoud, ook in het westen van Rusland kan de temperatuur tot ijzige waarden dalen. Het gehucht Ust'Shchuger, dat ten westen van de Oeral ligt, mag zichzelf zelfs het koudste plekje van Europa noemen.
In Eslohe, Sauerland, werd het -31,2 °C, ook daar de laagste temperatuur ooit gemeten.
Op 26 januari 1942 kwam het kwik in De Bilt niet hoger dan min 11,2 graden en de nacht die volgde koelde het af tot min 24,8 graden, de laagste standen ooit op het hoofdstation van het KNMI gemeten. Op 27 januari 1942 registreerde Winterswijk min 27,4 graden, de laagste temperatuur van de eeuw in ons land.
Rond het middaguur zakte het kwik in De Bilt tot nog geen 9 graden. Het record voor de koudste zomerdag stamt van 2 juni 1953. In de Bilt bleef de temperatuur toen steken op een 'ijzingwekkende' 9,2 graden.
Nederland: 40,7°C op 25 juli 2019 op Vliegbasis Gilze-Rijen.
De laagste temperatuur die we ooit op aarde hebben gemeten is 89,2 graden Celsius onder nul. Dus -89,2°C. Dat was bij het Vostok Station, een Russisch onderzoekstation op Antarctica. Maar het schijnt op sommige plekken zelfs nog kouder te zijn geweest.
Doordat Oost-Afrikaanse landen als Kenia en Tanzania op de evenaar liggen, is het daar het hele jaar door ongeveer even warm en kennen deze landen geen winter.
Het is winter op Svalbard, en rondom de hoofdplaats van deze archipel in de ijselijke Barentsz-zee (die wij als Spitsbergen aanduiden) is het permanent duister. 's Nachts en overdag. Van november tot eind februari zijn de ruim drieduizend inwoners van de Noorse nederzetting verstoken van daglicht.
Ecuador: eeuwige lente. Ecuador wordt ook wel het land van de eeuwige lente genoemd, want de temperatuur schommelt vrijwel altijd rond de 25 graden. Wij in Nederland ervaren dat eerder als eeuwige zomer, maar goed: lekker is het sowieso.
Met een gemiddelde temperatuur van 18,4 °C tegen 17,5 °C normaal komt de zomer van 2023 in de top-10 van warmste zomers sinds 1901.
Antarctica is verreweg het koudste continent op aarde. Met uitzondering van een smalle kuststrook vriest het er eigenlijk altijd. Antarctica is niet alleen erg koud, maar ligt ook nog eens extreem geïsoleerd van andere continenten doordat het wordt omringd door de ijskoude en diepe Antarctische Oceaan.
In De Bilt heeft het in de zomermaanden nog nooit gevroren, maar het scheelde niet veel. Op 1 juni 1936 werd het precies 0,0 graden. Vorst aan de grond komt vaker voor, maar nog nooit van 20 juli tot en met 21 augustus. De laagste temperatuur werd op 1 juni 1977 genoteerd in Eelde met -5,0 graden.
In het extreemste scenario kunnen er dagen van 50 graden voorkomen in Nederland en nog angstaanjagender: de zeespiegel kan rond het jaar 2300 met 17 meter stijgen. Dat kan gebeuren als de hele doomsday-gletsjer - de Thwaites-gletsjer officieel - in de oceaan stort en smelt.
2: 27 januari 1942
27 januari 1942 was de koudste dag ooit gemeten in Nederland.
In Death Valley in de VS is het ruim 53 graden. De hoogste temperatuur ooit gemeten op aarde was 56,67 graden Celsius in juli 1913 in Furnace Creek bij Death Valley (in de Amerikaanse staat Californië), zegt Randy Ceverny van de World Meteorological Organization, het weerinstituut dat wereldwijd alle cijfers bijhoudt.
De hoogste temperatuur die een mens kan verdragen varieert van 40 tot 45 graden (104 tot 113 Fahrenheit).
De gemiddelde jaartemperatuur in De Bilt is uitgekomen op 9,1 °C. 2010 is daarmee het eerste jaar sinds 1996 dat duidelijk beneden het langjarig gemiddelde van 9,8 °C eindigt. In grote delen van Europa was 2010 koud.
In de nadagen van de late middeleeuwen waren er nog geen klimaatdeskundigen. Toch is er aardig wat bekend over de heetste zomer ooit, in 1540.
De winters in Nederland waren vroeger veel kouder dan nu. De kans op een Elfstedentocht werd de afgelopen jaren steeds kleiner en de winters lijken steeds minder streng.
Met temperaturen rond de -40 °C in de winter wordt het leven in het Siberische Jakoetsk bepaald door de kou. Minstens drie maanden per jaar is het in Jakoetsk, in het oosten van Siberië, rond de veertig graden onder nul. Daarmee is dit de koudste stad op aarde.
Met gemiddeld over het land 1151 mm regen tegen 853 normaal is het record voor het natste jaar ooit gebroken. Dit stond op 1109 mm uit 1998. Dat betekent dat gemiddeld ruim 1,1 meter water is gevallen over ons hele land!