PNG ondersteunt geen animatie, in tegenstelling tot GIF, een vergelijkbaar rastergebaseerd afbeeldingsbestand. SVG ondersteunt wel animatie, maar niet zo goed als andere bestandstypen zoals het eigen AI-bestandstype van Adobe Illustrator.
Wat is een SVG-bestand? SVG staat voor Scalable Vector Graphics. Het is een vectorbestandstype dat heel geschikt is voor het web. In tegenstelling tot pixelgebaseerde rasterbestanden zoals JPEG's, slaan vectorbestanden afbeeldingen op via wiskundige formules die zijn gebaseerd op punten en lijnen op een raster.
Schaalbaarheid. EPS en SVG zijn vectorbestanden. Ze geven dus afbeeldingen weer via een complex netwerk van wiskundige algoritmen, punten, lijnen en polygonen.
Een SVG-bestand ziet er uit als een XML-bestand, waarin de vectortekening wordt beschreven. Omdat vectoren wiskundig berekende lijnen zijn, zal een SVG afbeelding op alle groottes scherp worden getoond. Alvorens we een SVG toevoegen aan een webpagina, moeten we het bestand voorbereiden. Dat is vrij eenvoudig.
SVG is de afkorting van 'scalable vector graphics'. SVG's zijn op afbeeldingen en animaties die je kunt aanpassen aan elke beeldschermgrootte zonder dat de grafische kwaliteit ervan verloren gaat. Dit kan gaan om een bedrijfslogo, maar ook om een animatie.
PNG (Portable Network Graphics) is een comprimeerbaar bestandstype dat net als JPEG 16 miljoen kleuren ondersteunt. PNG's worden vooral voor webafbeeldingen, logo's, grafieken en illustraties gebruikt en niet zozeer voor hoogwaardige foto's, omdat ze meer geheugenruimte in beslag nemen dan JPEG's.
Vector files zijn onbeperkt schaalbaar zonder kwaliteitsverlies. Een pixel bestand is de tegenhanger van een vector bestand. Voorbeelden hiervan zijn JPG, PNG, GIF en BMP bestanden.
SVG-bestanden worden gemaakt door tekenprogramma's zoals Adobe Illustrator, Inkscape of Sketchbook Pro. Wanneer het bestand vanuit deze programma's wordt geëxporteerd, wordt het opgeslagen in een XML-formaat dat elke SVG-viewer/editor kan lezen.
Het PNG-bestandstype wordt veel gebruikt op websites voor de weergave van digitale afbeeldingen van hoge kwaliteit. Het werd ontwikkeld als een betere versie van GIF, met niet alleen 'lossless' compressie, maar ook een veel breder en helderder kleurenpalet.
Png wordt vaak gebruikt voor webdesign en op social media. Png is compressie loos en dat zorgt voor minder kwaliteitsverlies dan bij bijvoorbeeld een jpg. Dat maakt wel dat een png vaak zwaarder is dan een .
De meest gangbare typen vectorbestanden zijn AI (Adobe Illustrator), EPS (Encapsulated PostScript), PDF (Portable Document Format) en SVG (Scalable Vector Graphics).
Hoe herken ik een vectorbestand? Onder de vectorbestanden vallen verschillende bestandstypen. Je herkent ze aan de extensie achter de bestandsnaam. De meeste vectorbestanden worden namelijk gemaakt in Illustrator en krijgen hierdoor de extensie .
Een vector bestand maken kan op verschillende manieren. U kunt bijvoorbeeld een afbeelding vectoriseren in Adobe Illustrator, Adobe Photoshop of Inkscape. Heeft u geen kennis van Adobe programma's? Dan kunt u gebruik maken van onze vector service.
Wat is vectoriseren ? Vectoriseren is het omzetten van rasterafbeeldingen naar lijntekeningen. Bitmap beelden zijn opgebouwd uit pixels, en kunnen niet worden vergroot zonder kwaliteitsverlies. Een lijntekening is een tekening die is opgebouwd uit punten verbonden met lijnen, al dan niet gebogen.
Een pixel bestand is de tegenhanger van een vector bestand. Voorbeelden hiervan zijn JPG, PNG, BMP en GIF. Het grootste verschil tussen deze twee is dat een pixel bestand wazig wordt als deze wordt uitvergroot, terwijl een vector bestand onbeperkt kan worden vergroot zonder dat er kwaliteitsverlies optreed.
Het verschil tussen JPG en PNG is als volgt: JPG is geschikt voor afbeeldingen met veel kleine details of kleuren, zoals foto's van je camera; JPG slaat deze details compacter op, zodat je bestand niet enorm zwaar wordt. PNG is geschikt voor logo's, iconen, afbeeldingen met teksten en tekeningen.
Een vector bestand maken in Illustrator is de snelste en makkelijkste manier. Er zijn verschillende gratis online tools en software die u kunt gebruiken om een afbeelding te vectoriseren. Een populaire optie is Inkscape, een open-source editor voor een vector bestand: Download en installeer Inkscape.
PNG staat voor Portable Network Graphics en is ontworpen om een betere beeldkwaliteit te bieden dan andere veelgebruikte bestandsformaten, zoals JPG en GIF. Het PNG-formaat maakt gebruik van lossless compressie, wat betekent dat er geen gegevens van de afbeelding verloren gaan tijdens het opslaan.
Het zit namelijk zo. Een PNG bestand wordt net als een JPG bestand gecomprimeerd. Echter heeft een PNG bestand geen beeldkwaliteit verlies, wat betekent dat hij niet zo ver comprimeert als een JPG bestand.
Veelzijdigheid en compatibiliteit zijn beide goede verkoopargumenten voor het TIFF-bestandstype – ze zijn compatibel met allerlei besturingssystemen en programma's. Vanwege de grootte is het echter geen goede optie voor gebruik op het web. PNG is juist wel een goede keuze voor webafbeeldingen.