Het is voor het eerst sinds 10 jaar dat Nederland niet op de eerste plaats eindigt in het onderzoek. Zwitserland heeft dit jaar de beste papieren. Het onderzoek van HCP richt zich op verschillende factoren, waaronder: patiëntenrecht, toegankelijkheid van de zorg, preventie en medicijnen.
Nederland behoort samen met Noorwegen en Australië tot de best presterende landen als het gaat om de gezondheidszorg. Dat wordt gesteld in het rapport van The Commonwealth Fund: 'Mirror, Mirror 2021: Reflecting Poorly' waarin de gezondheidszorg in de Verenigde Staten wordt vergeleken met andere hoge-inkomenslanden.
In Engeland heeft iedere inwoner recht op gratis gezondheidszorg. Er worden geen zorgpremies betaald door de bevolking en men krijgt geen rekening voor het eigen risico. In plaats daarvan worden de zorgkosten betaald uit de algehele staatskas die wordt gespekt uit overheidsinkomsten en belastingen die worden geheven.
De belangrijkste verklaring voor de toenemende kosten is technologische vooruitgang: dankzij nieuwe medicijnen en technieken zijn ziektes steeds eerder op te sporen en steeds vaker te genezen. Die nieuwe medicijnen en technieken zijn vaak duur. Bovendien zijn ziektes waar je vroeger aan doodging nu te genezen.
Nergens ter wereld is de medische zorg beroerder dan in Birma, een land dat door de verbeterde politieke situatie nu juist erg in trek begint te raken bij toeristen. Ook naar exotische landen als Vanuatu, Samoa, Papoea Nieuw-Guinea en Cambodja reizen veel toeristen, maar daar in een ziekenhuis belanden is geen pretje.
De gezondheidszorg in Duitsland staat bekend als één van de beste in de wereld.
Turkije is het enige land ter wereld dat kosteloos de meest uitgebreide ambulancedienst biedt aan iedere inwoner, ongeacht hij of zij verzekerd is of niet. Dit geldt ook voor de traumahelikopter. Dat verklaarde de Turkse minister van Volksgezondheid Fahrettin Koca.
In totaal werden meer dan 2.200 ziekenhuizen uit 27 landen met elkaar vergeleken. De lijst wordt aangevoerd door drie Amerikaanse ziekenhuizen, het eerste Europese ziekenhuis is het universitaire Charité-ziekenhuis uit Berlijn op plaats 5.
Volgens huisartsen, medisch specialisten, verpleegkundigen en ziekenhuisbestuurders is het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis (OLVG) in Amsterdam het beste ziekenhuis van Nederland.
De lijst meet de bijdrage van 125 landen aan het 'algemeen welzijn'. Helemaal bovenaan prijkt volgens dit onderzoek Ierland, gevolgd door Finland en Zwitserland. Nederland eindigt op de vierde plaats en Nieuw-Zeeland staat op vijf.
Iedereen die in Nederland woont of werkt moet een basisverzekering voor zorg (basispakket) afsluiten. De Rijksoverheid bepaalt wat er in het basispakket zit. Dat is medisch noodzakelijke zorg waar iedereen recht op heeft. Zorgverzekeraars bepalen zelf wat in aanvullende verzekeringen zit.
Ook in 2021 zijn de zorgkosten in Nederland gestegen. Volgens de voorlopige cijfers van Zorginstituut Nederland zijn de kosten van het basispakket van de zorgverzekering met 0,4% licht gestegen naar € 48,6 miljard.
Een bevalling in de Verenigde Staten kan een kostbare aangelegenheid zijn. Een normale bevalling bijvoorbeeld, zonder complicaties, kan al snel rond de $10.000 USD kosten. In januari 2020 werd een belangrijk amendement van de visumwetgeving van kracht.
Kosten voor operaties en behandelingen kunnen ook enorm uiteen liggen. Waar een operatie bij het ene ziekenhuis 15.000 dollar kost, is dat bij een ander ziekenhuis slechts 1.500 dollar. Je basisverzekering vergoedt buitenlandse zorgkosten tot het maximale Nederlandse tarief.
De uitkering hangt af van wat je tijdens je werkzame leven hebt verdiend en aan premies hebt betaald, en bedraagt maximaal 3113 dollar (2733 euro) per maand. Een minimum is er niet. Pas als je de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt, krijg je de volledige uitkering uitbetaald.
Het Universitair Ziekenhuis Aken (Duits: Universitätsklinik Aachen) in Aken is na de Campus Gasthuisberg van het Universitair Ziekenhuis Leuven het grootste in één enkel gebouw gevestigde ziekenhuis van Europa. Het complex ligt in het stadsdeel Laurensberg, net over de Duits-Nederlandse grens bij Vaals.
De Sionsberg is met 138 bedden ook het kleinste van Nederland. Het streekziekenhuis heeft een breed aanbod, maar de kleinschaligheid zorgt ervoor dat niet alles haalbaar is. "Binnen het ziekenhuis kunnen we tachtig procent van alle behandelingen doen", stelt Ids Jousma, manager van de Sionsberg.
De persoonlijke sociale zekerheidsbijdrage bedraagt 13,07 procent van het brutoloon. Belgen betalen het grootste deel van hun ziektekosten dus al voor ontvangst van hun nettoloon, waar Nederlanders daarna nog eens met de kosten voor de basisverzekering worden geconfronteerd.
Zweden heeft een publiek zorgstelsel dat wordt gefinancierd uit belastingen. Iedereen die woont of werkt in Zweden is verzekerd via dit stelsel. Het nationale kantoor voor de sociale zekerheid in Zweden, de Försäkringskassan, zorgt voor de uitvoering en de compensatie van de zorgkosten.
De gezondheidszorg in Italië wordt gekenmerkt door de hoge kwaliteit. Daarnaast is de Italiaanse gezondheidszorg toegankelijk voor elke Italiaanse burger. Wel zijn er regionale verschillen in het aanbod van de publieke gezondheidszorg: in het noorden is alles veel beter geregeld dan in het zuiden.