Voor digitale beeldkwaliteit gebruik je een HDMI-kabel. Alle moderne televisies hebben meerdere HDMI-aansluitingen, die ook geschikt zijn om hd-televisie door te geven. Heb je nog een oudere televisie met alleen een SCART-aansluiting, dan kun je bij sommige decoders ook een SCART-kabel gebruiken.
Om te zorgen dat het digitale signaal jouw televisie bereikt, moet je een coax kabel aansluiten. Je hebt hiervoor een vrouwelijke IEC connector nodig voor in de wandcontactdoos en een mannelijke IEC connector voor in de televisie. Dit zijn bovendien de enige connectoren die op jouw aansluitdoos en tv passen.
Bij gebruik van digitale televisie heb je een digitale coax kabel nodig. Een kabel voor analoge televisie zal namelijk niet goed werken en storingen opleveren.
Via de kabel (DVB-C)
DBV-C staat dus voor digitale televisie via de kabel. De decoder ontvangt het signaal en zet het om in een signaal dat door het televisietoestel herkend en weergegeven kan worden. Digitale tv via de kabel betekent dat de aansluiting per toestel en niet per gezin gebeurt.
Er zijn weinig providers die televisie via de kabel aanbieden in Nederland. Sterker nog, het zijn er twee, namelijk Ziggo en Delta. Delta levert bovendien alleen kabelinternet in Zeeland, in andere provincies verloopt dit via het glasvezelnetwerk.
Je neemt daarvoor een extra decoder (tv-ontvanger) of CI+ module (CAM module of insteekkaart) af bij je aanbieder. Soms is dit tegen hogere abonnementskosten. Hoe je digitale televisie kijkt op meerdere tv's, varieert per aanbieder. Bij de meeste aanbieders kun je ook tv-kijken via tablet, smartphone of pc.
De digitale coax kabel is gemaakt om te garanderen dat het digitale S/PDIF signaal altijd perfect overkomt. De analoge RCA kabels zijn gemaakt voor een analoog line of phono signaal.
Door een CI+-module (Common Interface Plus) met smartcard in je tv-toestel te plaatsen kun je digitale televisie kijken zonder decoder of extra kabels. Voorwaarde is wel dat het toestel dan over een ingebouwde DVB-C-tuner beschikt, waarmee digitale kabel-tv ontvangen kan worden.
Bij sommige tv-providers kun je tv-kijken zonder kastje met een CI-module. Deze smartcard is een insteekkaart die je in je smart-tv plaatst. De CI-module vervangt dan de tv-ontvanger. Wel moet de coaxkabel nog altijd zijn aangesloten op de televisie.
Providers verzenden de zenders in extra pakketten (zoals ESPN, voorheen Fox Sports) vaak versleuteld. Om deze zenders te ontsleutelen heb je een zogenaamde CI+ module met smartcard nodig. De smartcard bevat informatie over je abonnement. Hij ontsleutelt alleen de zenders die bij jouw (extra) pakketten horen.
COAX-kabel
Bij de overgang naar glasvezel wordt geen gebruik meer gemaakt van COAX. Glasvezel gaat over in netwerkaansluitingen en deze gaan vervolgens naar de modem, router, settopbox, enzovoorts. Uw COAX-kabels zijn dan niet meer nodig, deze moeten vervangen worden door netwerkkabels.
Ja, voor elk toestel waarmee je digitaal tv wilt kijken heb je een decoder nodig. De decoder maakt de noodzakelijke vertaalslag van het digitale signaal naar je beeldscherm. Als je twee toestellen aansluit op één digitale ontvanger, zal op beide toestellen tegelijkertijd hetzelfde programma te zien zijn.
Heb je geen coax kabel in huis, maar wil je toch een tweede tv aansluiten? Met NLZIET is het niet meer nodig om een kabel aan te sluiten. In je slaapkamer, woonkamer én tuin kijk je gewoon tv via internet. Kijk op meerdere apparaten tegelijkertijd.
Is je televisie ouder dan 11 jaar, dan zul je een Digicorder of Digibox nodig hebben om nog televisie te kunnen kijken. Een andere optie is een nieuwe televisie kopen. Je kan eventueel ook kiezen om televisie te kijken met een kaartje, de zogenaamde CI+ module.
Met een Standard-kabel kijk je hd tv (1080i). Een High-Speed-kabel toont Ultra HD (4K) en HDR. Als er op het label de toevoeging 'with Ethernet' staat, laat de kabel ook internetverkeer door. Elke HDMI-kabel met High Speed is prima, als deze niet te lang is.
DVB-C* staat voor “Digital Video Broadcasting – Cable” en het is de Europese DVB consortiumstandaard voor de uitzending van digitale televisie via de kabel. Een kabelinvoer/-verbinding is vereist om kabeltransmissies te ontvangen.
Je leest het goed: met een CI+ module heb je geen losse ontvanger of kabels nodig.
Zoek op welke "tuners" of "Ontvangstsystemen" er geïntegreerd zijn in het toestel. Vind je een vermelding "DVB-C", soms gevolg door "MPEG4-AVC [H. 264]", dan zit je goed. Maar opgelet: verwar die DVB-C-tuner niet met DVB-T- of DVB-T2-tuners die mogelijk ook in je tv-toestel zitten.
Om digitaal te kijken zonder smartcard heb je een televisie nodig met ingebouwde digitale tuner (DVB-C). De meeste tv's vanaf 2010 hebben standaard zo'n tuner. Controleer de handleiding van je tv als je wilt weten of jouw tv geschikt is voor digitale tv zonder smartcard.
Je kunt gratis digitaal tv-kijken zonder abonnement. Dan kijk je op kabel tv gratis naar NPO 1, NPO 2, NPO 3 en alle regionale zenders. Maar er zijn ook manieren om zonder coax-kabel tv te kijken.
Als je via de kabel naar analoge televisie wenst te kijken heb je voldoende aan de binnenkomende coax-kabel. Analoog televisie kijken via de oude telefoonlijn is niet mogelijk. De technologie laat het doorsturen van analoge televisiesignalen niet toe.
Hoe weet ik of ik het analoge signaal gebruik? U kunt zien of u het analoge signaal gebruikt door in uw meterkast te kijken of er een zogenaamde analoge (coax-)kabel op uw (Genexis) glasvezelmodem aangesloten is. Vaak wordt dit analoge televisiesignaal nog gebruikt voor een extra televisie boven.
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Hirschmann FEKAB de beste coax kabel is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een uitstekend alternatief voor de Hirschmann FEKAB is de Hirschmann FEKAB 9.
Einde van analoog tv-kijken
Ben jij een van de 100.000 mensen die vandaag nog analoog kijkt? Dan zal er het komende jaar wel wat veranderen voor jou. Telenet trekt tegen eind 2021 definitief de stekker uit het analoge tv-signaal.