Hommels brengen geen schade aan in de constructie of isolatie van huizen. Hommels kunnen niet knagen, dus ook in spouwmuren zijn ze niet schadelijk. Ze nestelen alleen in een holte die er al is. U zult verder niets van de hommels merken: geen onaangename geuren of ongedierte.
De meeste hommelnesten worden vanaf eind maart gebouwd. Een gemiddeld hommelvolk heeft een levensduur van 14 weken. Aan het eind van de zomer bestaat een nest uit 200 tot 250 hommels, hoewel aardhommelvolken groter zijn: tot 450 individuen.
Een hommelnest verwijderen is niet zonder risico's. Doe dit beslist niet zelf en laat het altijd over aan een professional in de vorm van een imker of een ongediertebestrijder. Hommels zijn over het algemeen zeer vriendelijk en doen ten opzichte van een wesp of een bij veel minder vaak kwaad.
Bijen in de spouwmuur
Het in en uitvliegen van het nest dit is meestal van korte duur (maand). Solitaire bijen zijn zachtaardig en storen de mensen niet.
Hommels brengen geen schade aan in de constructie of isolatie van huizen. Hommels kunnen niet knagen, dus ook in spouwmuren zijn ze niet schadelijk. Ze nestelen alleen in een holte die er al is. U zult verder niets van de hommels merken: geen onaangename geuren of ongedierte.
Hommels zijn over het algemeen geen aggressieve insecten en zullen slechts steken uit zelfverdediging wanneer ze in het nauw gedreven worden of wanneer hun nest verstoord wordt. Tijdens een steek spuit een hommel een hoeveelheid hommelgif in via de angel.
Voor honingbijen lijkt een spouwmuurruimte wel erg klein. Als het toch honingbijen zijn kun je ze het beste behandelen met Baygonpoeder. Na een paar uur de opening dichtmaken. Het poeder moet door de binnenkomende insecten naar het nest meegenomen worden voor de dodelijke werking, dus niet te snel sluiten.
Een wespennest in de spouwmuur moet bijna altijd bestreden worden. Als er enkele wespen in de muur verdwijnen dan is het nog niet zo schadelijk, maar naarmate het seizoen vordert groeit een wespennest razendsnel. Duizenden werksters moeten ervoor zorgen dat de vele larven in het wespennest gevoed en verzorgd worden.
Veel mensen weten dit niet, maar hommels zijn bijen. Ze zien er wel duidelijk anders uit dan andere bijen, met hun wollige, kleurrijke beharing. Ze zouden misschien verward kunnen worden met de gewone sachembij, maar verschillen daarvan doordat hun ocelli (de puntoogjes bovenop de kop) bijna op één lijn liggen.
Het probleem is dat de koninginnen voedsel nodig hebben maar dat er nog weinig voedsel te vinden is. Sneeuwklokjes, krokus, blauw druifje zijn belangrijke voedselplanten die vroeg bloeien, plant ze daarom in je tuin.
Hommelnesten zijn overal te vinden. Sommige soorten bouwen ondergronds, bijvoorbeeld in een verlaten muizenhol. Van andere soorten kom je de nesten tegen in holle bomen of spouwmuren. In het laatste geval zie je vaak hommels af en aan vliegen en via gaten in de muur verdwijnen.
Ze slapen waar ze eten
Ze vallen in slaap op de planten waar ze overdag op vliegen: lavendel, marjoraan, de vlinderstruik, de kaardebol, verschillende distels en wat minder bij peen.
Bij de hommels hebben, net als bij honingbijen en wespen, alleen de koninginnen en werksters een angel. De mannetjes kunnen niet steken. De angel is bedoeld als verdedigingswapen. Tijdens een steek wordt een geringe hoeveelheid gif via de angel in het lichaam gepompt.
De jonge koninginnen vliegen geleidelijk uit en bezoeken veel bloemen om vetreserves op te bouwen. Elke nieuwe koningin maakt een bruidsvlucht, waarbij ze soms met meerdere mannetjes paart. Vervolgens zoekt ze een droge, beschutte plek waar ze kan overwinteren. Vaak graven ze zelf een klein gangetje in de grond.
Hommels hebben een olie-achtig laagje op hun lijf dat hen beschermt tegen water. Wanneer ze op een bloem landen, laten ze hun (geurende) voetsporen achter. Andere hommels ruiken dit, weten dan dat de bloem al geoogst is en vliegen door naar de volgende. Maar de geur dient ook als een manier om het nest terug te vinden.
Hoe wordt een wespennest in de spouwmuur bestreden? De bestrijder spuit gif (wespenpoeder) door de openingen, waardoor het nest binnen een paar dagen uitsterft. Het gif kan ook door andere openingen in de muur worden ingebracht, zolang het nest daar maar mee bereikt wordt.
Wespen zijn vooral overdag actief, tot zonsondergang. Daarna gaan ze in hun nest slapen, tot de zon weer opkomt. Heel soms zijn wespen ook 's nachts nog onderweg. Dat gebeurt als ze, bijvoorbeeld, gehinderd worden door vijanden of slecht weer en zo niet op tijd in het nest terug kunnen zijn.
Om de larven in het nest te voeden, vangen de werksters vliegen en muggen. Een nest van 6.000 wespen kan zo in één week een half miljoen vliegen en zo'n 130.000 muggen vangen. Maar wespen fungeren ook als een soort natuurlijke opruimingsdienst.
Een hommelkolonie bestaat uit enkele tientallen tot honderden hommels, veel minder dan de honingbij. Die kan met tienduizenden soortgenoten samenwonen. Ook zijn hommelnesten veel minder gecompliceerd en puilen ze niet uit van de honing. Hommels eten de nectar die ze verzamelen vaak gelijk op.
Hierin worden de eitjes gelegd. De koning voedt de larven die hieruit komen eerst zelf. Zodra de beestjes groot genoeg zijn, worden zij de eerste werksters. Zij gaan verder met het bouwen van het nest en leven maar één jaar.
Als de hommel lekker zit te eten, kan je misschien wel even zijn bontjasje aaien.
Steken van bijen, hommels en wespen op het lichaam kunnen pijnlijk zijn, maar zijn in de regel niet gevaarlijk voor de hond. Als de angel er nog in zit, moet deze met een pincet verwijderd worden. IJsblokjes die in een doek gewikkeld zijn, verminderen de zwelling en verlichten de pijn.
In tegenstelling tot honingbijen ontbreekt de angel van hommels grote weerhaakjes waardoor de angel blijft zitten in de huid. Dit geldt trouwens ook voor solitaire bijen. Ben je dus gestoken en zie je een angel achterblijven, dan was de dader een Honingbij.