Airén: de meest aangeplante witte druif ter wereld.
Wereldwijd zijn er 341.000 hectare cabernet sauvignon aangeplant, wat haar de meest aangeplante druif maakt. In 1990 waren er nog maar 100.000 hectare. Toen was het de achtste meest aangeplante druif ter wereld. De tweede druif die het meest is aangeplant wereldwijd is de merlotdruif.
De Riesling van Duitse origine is één van de grootste druivensoorten ter wereld en makkelijk te verbouwen over de hele wereld. Deze druif heeft een hoog zuurgehalte en een sterke persoonlijkheid. De Riesling komt erg goed tot zijn recht in het koele klimaat van Europa, vooral in Duitsland en de Elzas.
Tot de belangrijkste druivenrassen behoort zeker de Cabernet Sauvignon. Cabernet Sauvignon komt over de hele wereld voor, van de meest hete klimaten tot de koele klimaten.
Chardonnay druif.
De meest populaire witte wijn is afkomstig uit o.a. de Bourgogne. Karakteristiek voor deze witte wijnen is de rijping op eiken vaten ook wel barriques genoemd. Door deze vatrijping krijgen de meeste Chardonnay witte wijnen die mooie vanille smaak en de tranende glazen bij het walsen van de wijn.
Witte druif: Van der Laan
Hij wordt gerekend tot de beste witte druif voor de open lucht in ons klimaat. De Witte van de Laan is makkelijk in onderhoud, groeit niet heel hard en maar moet wel gekrent worden. Hij is licht zoet en is helaas niet volledig resistent tegen druivenziektes.
Met 87.750 euro is de Château d'Yquem 1811 de duurste witte wijn die ooit verkocht is. Sommelier Christian Vanneque is de nieuwe eigenaar van de wijn.
Ruby Roman druiven zijn een uiterst zeldzame fruitsoort. Slechts 2.400 trossen van deze druiven worden elk jaar geoogst en de reden voor zo'n lage opbrengst is de enkelvoudige teelt.
Je kunt druiven niet alleen los eten, maar ook verwerken in allerlei heerlijke recepten.
Boskoop Glory / Boskoop Glorie, of Glorie van Boskoop is een heerlijke en vooral makkelijke buitendruif voor in Nederland. Dit ras is al jaren de ideale druif voor iedereen die een makkelijke druif in de tuin wil. Deze druif is groter en sappiger dan de Boskoop Glorie, maar heeft daarbij ook meer zon nodig.
Van de 10.000 druivensoorten zijn er 4020 unieke druivensoorten bekend waar wijn van gemaakt wordt. ¹ Tel daarbij op dat wijn ook vaak van meerdere druivensoorten wordt gemaakt en je komt op ontelbare mogelijkheden. Toch worden er op 50% van alle wijngaarden wereldwijd maar 33 verschillende soorten druiven geteeld.
SAUVIGNON BLANC
Misschien wel dé meest bekende droge witte wijn ter wereld. Denk je aan sauvignon blanc, dan denk je aan fris, fruitig een tikkeltje hoog in het zuur. Sauvignon blanc wordt wereldwijd verbouwd, wat ertoe leidt dat er veel verschillende soorten en smaken van deze wijn zijn!
Want in elk wijntype, en voor elk nobel druivenras, heeft Frankrijk wijnen die (mee) aan de top van de wereld staan. Dat kan geen enkel ander wijnland zeggen.
Rode wijn is wereldwijd de meest gedronken wijnsoort, en is het resultaat van de gisting van blauwe druiven en druivenschillen. Dit duurt in de meeste gevallen zo'n twee weken. De rode kleur ontstaat door de aanwezigheid van kleurstoffen in de druivenschil. De regio waar druif vandaan komt heeft invloed op de smaak.
Wijn op leeftijd
547 jaar. Dat is de leeftijd van de oudste wijn ter wereld die nog drinkbaar is. En deze is te vinden in – jawel – de Alsace! De droge witte wijn ligt veilig opgeslagen in de kelders van Hospices de Strasbourg.
Het gaat om de Petrus 2000, een Bordeaux-wijn gemaakt van Merlot-druiven. Er werden ongeveer 30.000 flessen van gemaakt. Normaliter betaal je voor een fles van 750 milliliter 'maar' 3500 tot 5000 euro.
Zoete witte wijn kan van verschillende druivensoorten worden gemaakt. De druivensoorten die bekend zijn om hun mooie zoete witte wijn zijn: Riesling, Malvasia, Trebbiano, Sémillon, Muscadet, Sauvignon Blanc en Grillo.
Kleine pitjes
Dit zijn de overblijfselen van de pitjes. De Sultana druif is de enige natuurlijke pitloze druif. Alle andere pitloze druivensoorten zijn een kruising tussen de Sultana en een andere druif.
Witte wijn kan ook van blauwe druiven gemaakt worden. Zoals eerder gezegd zorgt de schil voor de rode kleur. Voor witte wijn wordt de schil uit de most verwijderd waardoor er geen rode kleur aanwezig is.