Filipinos eten deze banaan per hoofd van de bevolking het meest. Zo'n 60 kilo per persoon per jaar, becijfert de FAO. In Brazilië zou dat getal ongeveer identiek zijn.
Wereldwijd steeg de productie van bananen van 69 miljoen ton in 2000-2002 naar 116 miljoen ton in 2017-2019. De vijf grootste bananenproducerende landen zijn India, Volksrepubliek China, Indonesië, Brazilië en Ecuador.
Bananen komen uit warme, tropische landen, zoals Ecuador, Costa Rica, Panama, Honduras, Colombia, Guatemala en de Filipijnen. De meeste van die landen liggen in Zuid-Amerika. Daar groeit de bananenplant.
Bananen zijn, net als alle andere fruitsoorten, een gezonde keuze. Elke dag een banaan eten kan geen kwaad, maar ons advies is wel om een regenboog aan verschillende fruitsoorten (en groentesoorten!) te eten. Elk stuk fruit bevat namelijk zijn eigen mix aan voedingsstoffen.
De lekkerste bananen komen uit de tropische regio's rond de evenaar - zoals het Caraïbisch gebied en Midden-Amerika - waar de gemiddelde temperatuur ongeveer 27ºC bedraagt en het erg vochtig is.
Concluderend kunnen we zeggen dat de Cavendish-bananen uit Ecuador de beste ter wereld zijn. Dit komt onder andere door het ideale klimaat en de ideale bodemomstandigheden, de strenge kwaliteitsnormen, de duurzame landbouwmethoden en de heerlijke en voedzame eigenschappen.
Filipinos eten deze banaan per hoofd van de bevolking het meest. Zo'n 60 kilo per persoon per jaar, becijfert de FAO. In Brazilië zou dat getal ongeveer identiek zijn.
Er wordt dus aangeraden om minimaal één banaan per dag te eten. Een banaan is namelijk heel gezond, maar dit betekent niet dat het gezond is om er bijvoorbeeld vijf per dag te eten. Bananen bevatten namelijk ook veel suiker. Eet er daarom niet meer dan twee per dag.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Heeft u een hoge bloeddruk en/of vaak hoofdpijn? Dan kan een banaan helpen. Bananen zijn namelijk rijk aan het mineraal kalium, uit onderzoek is gebleken dat het eten van 2 stuks per dag al voldoende is voor een bloeddrukdaling van 10%.
Als je een banaan lang genoeg laat liggen in je fruitschaal, zal die niet alleen rotte plekjes krijgen, maar ook steeds meer alcohol bevatten. Een heel rijpe banaan bevat zo'n 0,4 procent alcohol. Dit geldt trouwens ook voor ander rijp fruit zoals mango's.”
Bananen bevatten melatonine and serotonine, chemische stoffen die erom bekend staan dat ze het lichaam helpen om te slapen. Bovendendien bevat deze voeding ook nog magnesium en tryptofaan. Neem in de avond een banaan voordat je naar bed gaat en je slaapt als een roos.
Door de vezels gaan bananen, in combinatie met voldoende vocht, verstopping juist tegen. Voor een goede stoelgang kun je dus met een gerust hart een lekkere banaan opeten!
Bananen zijn eigenlijk bessen (maar ook groente)
Daarnaast moet een bes zijn pitten aan de binnenkant hebben zitten. Als je bananen op die manier bekijkt, zijn het bessen. De zwarte puntjes in de bekende Cavendish-banaan, die ook in jouw fruitschaal ligt, leveren geen plant op als je ze in de grond stopt.
Het land India produceert in totaal 30.460.000 ton bananen per jaar. India is met een aanzienlijke marge de grootste producent van bananen ter wereld.
Bananen zijn belangrijk voor supermarkten. Ze zijn goed voor bijna 2 procent van de levensmiddelenomzet en laaggeprijsde bananen geven de winkel een voordelig imago. Daarom betaalt de consument relatief weinig voor bananen, wat vaak ten koste gaat van de boeren die ze telen.
Hoewel beide vruchten gezond zijn, hebben bananen een hogere voedingswaarde . Ten eerste is een portie appel twee keer zo groot als een portie banaan. Toch bevat een banaan meer magnesium, kalium, zink, selenium en andere voedingsstoffen. Het nadeel is dat het meer calorieën en koolhydraten per ounce bevat.
Maar als het om fruit gaat, is de gezondste… de tomaat. Ja, botanisch gezien worden tomaten als fruit beschouwd. Ze scoren een 20 op de schaal van de CDC, net onder wortelen en vlak boven citroenen. Tomaten zitten boordevol antioxidanten, waarvan je kunt denken dat ze een superheldachtige functie in je lichaam hebben.
Banaan is een van de fruitsoorten met het meest aantal vezels. Dat heeft veel voordelen voor je gezondheid. Vezels zorgen voor een goede, evenwichtige stoelgang, ze zorgen voor een verzadigd gevoel en ze houden je bloedsuikerspiegel stabiel. Daardoor heb je na het eten van een banaan minder snel weer trek.
De banaan kan namelijk op een lege maag gaan gisten. Dat kan volgens Gioffre zorgen voor een ontregelde spijsvertering. Je darmflora kan niet optimaal zijn werk doen en daardoor kun je op de lange termijn zelfs aankomen. Dat banaantje in de ochtend is dus niet zo gezond als je misschien zou denken.
Maar blijkbaar is het eten van een banaan op de nuchtere maag geen goed idee. Net als andere voedingsmiddelen die glucose bevatten, zorgen bananen ervoor dat de bloedsuikerspiegel stijgt. Kort daarna daalt die bloedsuikerspiegel weer.
Tadzjikistan verbruikt gemiddeld ongeveer 2,3 kg per persoon, terwijl de consumptie in Turkmenistan slechts 160 gram per persoon per jaar bedraagt – minder dan een enkele banaan! Dit positioneert Turkmenistan als een van de wereldwijde achterblijvers in bananenconsumptie, zelfs achter Noord-Korea's geschatte 0,2 kg per persoon.
Productie meer dan 100 miljoen ton De productie van bananen groeit wereldwijd volgens cijfers van de FAO nog steeds. Inmiddels gaat het om meer dan 100 miljoen ton. India is veruit de grootste met een productie van een kleine 30 miljoen ton. China is de andere grootmacht met een productie van meer dan 12 miljoen ton.
Een echte aanrader is een banaan als ontbijt. Gebruik rijpe bananen als zoetstof bij het bakken in plaats van olie of suiker, zegt Sharp. Dit is perfect voor bijvoorbeeld gezond bananenbrood. Of probeer met banaan een banaan pannenkoek of een bananen smoothie te maken.