Andere gezondheidsvoordelen van de vijg -Door de hoeveelheid vezels werkt het laxerend bij verstoppingen; -De bloedsuikerspiegel wordt stabiel doordat de voedingsvezels; -Door de vitamine C en polymeren werkt het bij keelpijn verzachtend; -Zwerende wonden genezen beter.
Vijgen zijn goed voor de spijsvertering
Door regelmatig vijgen te eten, voorkomt u ook u ziek wordt. Juist omdat de ontlasting niet in de darmen blijft zitten, maar het op een natuurlijke wijze gestimuleerd wordt om naar buiten te komen, heeft u minder kans op infecties en ziektes.
Je kunt 2 vijgen rekenen als één portie fruit. Het advies is om 2 porties fruit (200 gram) per dag te eten. Door te variëren tussen verschillende soorten, krijg je van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen.
Vijgen zijn een goede toevoeging aan je dieet wanneer je graag wilt afvallen. Ze bevatten weinig calorieën en diverse vitamines en mineralen. Let op: Als je te veel vijgen eet, kan dat gewichtsverlies tegenwerken. Deze vruchten bevatten namelijk veel fructose (fruitsuiker).
Als een vijg heel vers is, kun je 'm eten met de schil. Wanneer blijkt dat je toch voor minder verse vijgen hebt gekozen in de supermarkt, of als de schil hard en stug is kun je ze beter zonder schil eten. Je kunt de vijgen dan in de lengte in kwarten snijden, of ze pellen.
Vitamineboost. Vijgen bevatten veel vitamine A, dit is goed voor je huid. Maar in vijgen bevinden zich ook veel vitaminen B en deze zijn bijvoorbeeld goed voor je stofwisseling. Daarnaast vind je in vijgen ook mineralen waarbij je kunt denken aan calcium, koper, ijzer en selenium.
Deze veelzijdige vrucht is lekker als tussendoortje en om in verschillende gerechten te werken. Je kunt vijgen rauw eten, drogen, bakken, vullen, roosteren en poffen.
Je kunt vijgen het beste eten door de vrucht in de lengte in kwarten te snijden. Hierna kun je de vijg pellen, door vanaf boven de schil naar beneden te trekken. Door dit te doen laat het vruchtvlees makkelijk los. Wanneer een vijg nog niet helemaal rijp is, kun je beter de vijg eerst schillen.
Ook appels behoren terecht tot het gezondste fruit. 'An apple a day keeps the doctor away'. En dat is niet zo verrassend als je weet dat appels vol vezels, B-vitamines, vitamine C, kalium en vitamine K zitten. Dankzij de anti-oxidanten kunnen appels het risico verlagen op type 2 diabetes, kanker en alzheimer.
Leg ze in een ondiepe koelkastdoos om ze te beschermen. Afgedekt kun je ze 1-2 dagen in de koelkast bewaren. Onrijpe vijgen rijpen door bij kamertemperatuur. 7 vijgen smaken het allerbest op kamertemperatuur, dus haal ze een uur voor serveren uit de koelkast.
De meeste vijgen zijn rond augustus en september rijp. Dit zie je aan de melkachtige waslaag die zich vormt op het rijpe fruit. De vruchten zijn ook zachter wanneer ze rijp zijn. Ze worden donkerpaars en soms barsten ze ook een beetje open.
Niets is minder waar, want een gemiddelde portie vijgen (70 gram) levert niet meer dan 45 calorieën. Daarnaast hebben ze een hoge voedingswaarde. Geen reden dus om aan te nemen dat vijgen dikmakers zijn.
Maar zijn verse vijgen beter dan gedroogde variant? Gedroogde vijgen bevatten meer eiwit, calcium, kalium en magnesium [12]. Een nadeel is dat ze ook meer suiker en meer calorieën bevatten. Voor de slanke lijn kun je beter een verse vijg nemen.
Als de verse vijg mals aanvoelt en een druppeltje vocht uit haar ooghoek plengt, kan ze doorgaan als goed voor gebruik. Als dat niet het geval is, smaakt ze wat wrang en minder zoet. Ze zit dan nog in haar puberfaze. Eens in de midlife-crisis is er ook niet meer veel mee te beginnen.
In augustus begint het vijgenseizoen! Het ideale moment dus om je keuken in te duiken en aan de slag te gaan met deze heerlijk zoete vrucht. In principe zijn vijgen het hele jaar door verkrijgbaar, maar in het vijgenseizoen -dat loopt van augustus tot november- zijn ze extra sappig, vol van smaak en bovendien goedkoop.
Verse vijgen kun je ook invriezen. Verse vijgen kun je tot 9 maanden in de diepvries bewaren (-18°C).
Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas. Gedroogd fruit bevat meer suiker dan vers fruit. Het is dus zeker geen evenwaardige vervanging voor de verse variant. Ook is het belangrijk biologisch fruit te eten.
11. Bananen en appels zijn de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar vergeleken met appels bevatten bananen 4x zoveel proteïnen, 2x zoveel koolhydraten, 3x zoveel fosfor en 5x zoveel vitamine A en ijzer.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Maar hoe weet je nou of je vijg rijp is of niet? Allereerst wil je goed kijken: rijpe vijgen worden ofwel iets geler, of juist iets donkerder. Vervolgens kun je voelen aan de vruchten: rijpe vijgen voelen iets zachter aan.
Gebruik bij het snijden van fruit altijd een fruitmesje. Snijd de vijgen van boven af tot bijna op de bodem kruisvormig in. Vouw de partjes als een bloem open. Je kunt de vijgen ook besprenkelen met balsamico-azijn en even warm laten worden in de oven.
Het zijn nog groene vijgen aan onze kleine vijgenboom, maar sommigen zijn al heel erg lekker. Je kan ze zo met de schil eten, maar anderen moet ik schillen omdat de schil niet meer zo mooi is.
De koelkast is de beste plek om vijgen in te bewaren. Zo blijven ze ongeveer 5 tot 7 dagen goed. Tip: Te veel vijgen gekocht of een te grote oogst uit je tuin? Gooi ze niet weg, maar laat ze drogen om later lekker van te snacken!
Vijgen zijn klaar om te oogsten als de nek verzwakt en het fruit gaat hangen. De rijpe vruchten zullen zacht aanvoelen en de schil kan gaan splijten. En de meeste soorten veranderen van kleur vlak voor de oogst. Te vroeg geplukt, ze zijn niet lekker - en ze rijpen niet als ze eenmaal uit de plant zijn gehaald.
Hoog suikergehalte: vijgen
Vijgen zijn niet voor niets een delicatesse: 1 kop verse vijgen bevat 27 gram suiker, ofwel: zoveel als een snoepreep. Wel bevatten ze een hoge dosis vezels en kalium.