Moestuinbak beplanten - welke planten zijn hiervoor geschikt? In je moestuinbak kan je in principe alles aanplanten wat je maar wilt. Verhoogde moestuinbakken daarentegen zijn ideaal voor laagblijvende, compact groeiende of hangende planten zoals aardbeien, sla, wortelen, koolrabi, paprika en komkommer.
Er zijn immers zoveel rassen en soorten waarbij je ook nog kunt kiezen tussen zaaien of gebruik maken van jonge plantjes. Wat je zeker kunt proberen zijn bladgroenten want die doen het ongelooflijk goed in potten en bakken: pluksla, veldsla, rucola en spinazie.
Groenten en fruit uit eigen tuin zijn niet alleen lekkerder, ze zijn op lange termijn ook goedkoper dan wat je in de winkel koopt. Daarnaast zijn je zelfgekweekte groenten veel kwaliteitsvoller, want ze zijn onbespoten, op het rijpste moment geplukt en vers uit je tuin naar je bord gebracht.
In een grote bloembak kun je bijvoorbeeld een fraaie boom planten, zoals een olijfboom of een plataan. Een amberboom als struik (Liquidambar styraciflua) krijgt schitterende herfstkleuren en is daarom ook een goede keus.
In alle plantenbakken zonder binnenbak kun je piepschuim gebruiken. Piepschuim heeft namelijk als voordeel dat het gemakkelijk op maat te snijden is. Bovendien kan er eenvoudig water langs op lopen om zo te voorkomen dat er teveel water bij de wortels van je planten blijft staan.
“Plant ook eind april of begin mei (wanneer het niet meer vriest) nog enkele eenjarige plantjes in je bloembak, zodat je ook in de zomer nog kleur hebt. Door planten en bloemen met een verschillende bloeitijd te combineren, heb je van februari tot augustus een geurige en fleurige bloembak. “
Moestuinbak als plantenbak
Een plantenbak moet minstens 30 cm diep zijn om voldoende grond te hebben voor de wortels van de planten. Je moet er ook voor zorgen dat de bak niet te veel in de wind staat, want dit kan de planten uitdrogen of beschadigen.
Door de verhoogde bakken heb je minder last van slakken, omdat ze een lange weg moeten afleggen. Ook kan je rond de bakken heen obstakels maken, zoals koperdraad. Toch werken verhoogde bakken niet helemaal tegen slakken en zul je ze nog steeds regelmatig tegenkomen. Ideaal als je eenvoudig een moestuin wil aanleggen.
Acht is meestal meer dan genoeg. Kinderen vinden een eigen moestuintje hartstikke leuk. Met een kleine bak kunnen ze zelf aan de slag. Een van 60 bij 120 cm bijvoorbeeld, of voor de kleintjes zelfs een enkele MM-mini.
Eén vierkante meter lijkt klein, maar met een beetje puzzelen kun je over een heel seizoen wel tot 20 verschillende groenten kweken. Hoeveel vakken je in je moestuinbak maakt, bepaal je zelf: 9, 12 of 16.
Aan de binnenkant van de plantenbak bevestig je een laag piepschuim of ander isolerend materiaal. Op die manier bescherm je wortels zowel tegen hitte in de zomer als vorst in de winter. Zonder isolerende laag is het staal zeer gevoelig voor temperatuurschommelingen.
Vul de grote bloembak met potgrond en plaats de plant erin. Duw de grond nog even zachtjes aan. Zorg dat de potgrond niet helemaal tot de rand van de grote plantenbak komt, zodat de bloembak niet overstroomt als je de planten water geeft.
Hoeveel hydrokorrels heb je nodig? Als stelregel kun je aanhouden dat je ongeveer 25% (een kwart) van de plantenbak of pot gebruikt vult met hydrokorrels en dan de rest met potgrond en/of tuinaarde.
Puimsteen als duurzaam alternatief voor hydrokorrels.
Het is belangrijk om de juiste hoeveelheid hydrokorrels te gebruiken om ervoor te zorgen dat uw planten gezond blijven. Over het algemeen wordt aanbevolen om 2,5 tot 5 cm hydrokorrels in de bodem van de plantenpot te plaatsen, afhankelijk van de grootte van de pot.
Makkelijke gewassen zijn o.a. courgette, lente-ui, radijzen, erwten, sla, snijbiet, boontjes en peulen. Heb je de smaak volledig te pakken? Dan kan je bloemkool, tomaten, paprika, witloof of knolselder eens proberen. Hou ook altijd rekening met de periode waarin je de zaadjes of plantjes mag planten en kan oogsten.
Als je alleen op fruit en groente zou leven, ga je waarschijnlijk spiermassa en kracht verliezen, zegt Amy Shapiro, een voedingsdeskundige uit New York. “Je kunt de eiwitten die je nodig hebt uit een plantaardig dieet halen, maar zonder granen wordt het moeilijk om regelmatig genoeg eiwitten binnen te krijgen.”