Finland. Het is duidelijk dat er maar één nummer 1 kan zijn. De terechte winnaar is Finland. Hier wordt er namelijk 2.64 koppen koffie per dag per inwoner gedronken.
Op nummer een staat Finland. Finnen drinken gemiddeld 2.64 kopjes koffie per dag. Dit is bijna een hele kop koffie meer dan in Nederland. In Finland zijn de koffiebonen licht gebrand en zijn dus minder sterk van smaak.
Mannen (69%) drinken vaker dagelijks koffie dan vrouwen (62%). Vrouwen drinken vaker dagelijks thee dan mannen (55% versus 34%). Ouderen (55+) drinken vaker dagelijks koffie (87%) dan jongeren (16 – 34 jaar) (35%).
Wereldwijd worden er elke dag 1,6 miljard kopjes koffie gedronken; Scandinaviërs drinken het meeste koffie.
Koffie levert ook een verhoogde kans op hart- en vaatziekten op, als je op lange termijn meer dan 5 koppen per dag drinkt. Maar ook als je angstproblemen hebt kan koffie dit erger maken. Mensen krijgen dan meer angstgevoelens en een hogere kans op paniekaanvallen.
Gunstige werking van koffie
Het droogt je lichaam niet uit. Daarnaast heeft het een paar gunstige effecten op je gezondheid: 2-4 koppen per dag: geeft een 10% lager risico op coronaire hartziekten (aandoening van de kransslagaders) en een beroerte. 5 koppen per dag: geeft een 30% lager risico op diabetes type 2.
Koffie en thee worden het meest gedronken (30% of 505 ml), gevolgd door water (25% of 413 ml) en frisdranken (16% of 263 ml). Warme dranken blijken populair bij de oudere groepen vanaf 30 jaar. De jongere generaties tot 20 jaar drinken relatief meer zuiveldranken, siropen en frisdrank.
Het klimaat schijnt ook invloed te hebben op de consumptie van koffie in Nederland. Wij drinken koffie graag om ons op te warmen, dit zie je ook terug in Scandinavische landen, waar de consumptie van koffie ook bovengemiddeld is.
Nederland koffieland
Mannen drinken meer koffie dan vrouwen en het drinken van koffie neemt toe met de leeftijd. Mannen van 19 – 50 jaar drinken dagelijks gemiddeld 524 gram koffie, tegenover 702 gram door mannen van 51 – 79 jaar.
Bierland bij uitstek is Tsjechië. Hier wordt jaarlijks 157 liter per inwoner gedronken. Wereldwijd staat de Nederlander op een veertiende plaats. In landen als Ierland, Duitsland, Luxemburg en België ligt de gemiddelde bierconsumptie per inwoner nog fors hoger dan in Nederland.
Gezonde volwassenen kunnen gemiddeld zonder problemen ongeveer 6 kopjes drinken per dag als ze verder geen of weinig producten met cafeïne nemen. Het advies aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is om niet meer dan 2 kopjes koffie of 1 beker koffie te nemen op een dag.
80 procent van de Nederlanders drinkt regelmatig koffie. Gemiddeld consumeren zij 3 kopjes per dag, 70 procent van de koffieleuten drinkt hun bakkie voornamelijk thuis, terwijl de rest er graag de deur voor uit gaat.
“Sommige mensen krijgen na het drinken van koffie last van hartkloppingen, onrust of slapeloosheid. Cafeïne verhoogt de hartslag en de bloeddruk een beetje. Hoeveel dit is verschilt per persoon en hangt af van hoeveel koffie je drinkt. Het effect op de bloeddruk en je hart is bovendien tijdelijk.”
Cafeïne heeft bij volwassenen bij hoeveelheden vergelijkbaar met 1 à 2 kopjes koffie een stimulerend effect op concentratie en prestatie: het geeft een gevoel van verhoogde energie en verdrijft een gevoel van vermoeidheid. Ook verbetert cafeïne een klein beetje het geheugen, alertheid en motivatie.
Alerter in de ochtend
De cafeïne die in koffie zit, maakt je alerter en zorgt voor een stimulerend effect. Cafeïne beïnvloedt namelijk een mechanisme in je hersenen dat invloed heeft op je energie.
De schuld kunnen we allemaal geven aan onze genen. Maar níet aan de genen die bepalend zijn hoe je smaak waarneemt. Een onderzoek onder 330.000 proefpersonen wijst uit dat het te maken heeft met een genetisch bepaalde psychische invloed die koffie en bier op je kunnen hebben en je een bepaald gevoel kunnen geven.
Met de onderstaande feiten over koffie geven we antwoord op die vraag: De onweerstaanbare smaak: Ongeveer 69% drinkt koffie omdat ze het lekker vinden. Als opkikker: Ongeveer 62% drinkt een kop koffie om wat extra energie te krijgen. En dat percentage stijgt naar 74% voor mensen van 18-29 jaar oud.
Thaise curries, Indiase nan, Mexicaanse torilla's, Japanse sushi, Marokkaanse tajine's en Italiaanse pasta's. CNN deed eens onderzoek naar wat nou wel beschouwd het lekkerste eten ter wereld is. Daar kwam de volgende top-5 van gerechten uit.
Everclear – 95%
Everclear bevat 95% alcohol. Het is dan ook verboden in 13 Staten. Everclear heeft geen smaak en geur, het kan dus overal mee gemixt worden.
De Rum wordt in Brazilië cachaca genoemd. Vanuit dit land werd de kunst van het stoken van de Rum verspreid naar andere landen over de zee. Tot op hedendaags worden er nog altijd vel Rum in het Caribische gebied gemaakt. Een van de bekendste, is Cuba.
1. Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso - cups. Wij hebben een beste koffie test uitgevoerd en de Gran Maestro Italiano - Lungo Intenso -cups zijn uitgeroepen tot beste koffie 2022! Dit op basis van zijn heerlijke smaak en unieke eigenschappen waarmee jij echte Italiaanse koffie in huis haalt.
En de gezonde winnaar is…
Thee! Allebei de dranken hebben veel gezonde eigenschappen, maar thee scoort net wat hoger op de gezondheidsladder dan koffie en is daarmee de winnaar. Door de cafeïne in de meeste thee- en koffiesoorten is het wel aan te raden om beide niet meer te drinken na 20.00 uur.