Basilicum is slecht te vervangen door een ander kruid, omdat het zo'n sterke smaak heeft. Wel is het in sommige gevallen, bijvoorbeeld bij pasta's mogelijk het te vervangen door rucola. deze groente heeft een sterke smaak en kan een gerecht daardoor wat diepgang geven.
In plaats van naar het vertrouwde basilicum te grijpen, kun je eens rozemarijn in je gerechten gebruiken. Dit kruid is niet alleen een goede bron van ijzer en calcium, het bevat ook een bestanddeel dat kan helpen diabetes type 2 te voorkomen.
Basilicum heeft een kruidige smaak met een zoet aroma. Het wordt veel in de Italiaanse keuken gebruikt. De hoeveelheid mineralen in basilicum is spectaculair! Naast de groene basilicum bestaan er rode basilicum, citroenbasilicum en Thaise basilicum.
Basilicum & Thaise basilicum: het verschil
De blaadjes van Thaise basilicum zijn allereerst puntiger en steviger. Ook hebben ze vaak een paarse gloed. Qua smaak wijken de twee ook flink af. Thaise basilicum heeft een sterker aroma en is meer anijsachtig.
Bij verse basilicum bestaat bij meekoken echter het gevaar dat deze zijn smaak verliest, deze moet dus pas op het laatste moment worden toegevoegd. Verse blaadjes basilicum kun je het makkelijkste in kleine stukjes snijden door eerst de blaadjes bij elkaar te doen en op te rollen.
Waarom is de basilicum goed voor je gezondheid:
Basilicum bevat volop vitamines, mineralen en vezels. Zo bevat het riboflavine (vitamine B2), een belangrijke vitamine voor onder andere je energiestofwisseling en het behoud van een gezonde huid. Ook de vitamines C en K zijn volop in de basilicum te vinden.
Bepaalde darmbacteriën, E. coli en salmonella, overleven op verse basilicum die op verschillende temperaturen bewaard worden en kunnen gezondheidsrisico's inhouden bij het niet verhitten.
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van Thaise basilicum? Wie last heeft van een slechte bloedsomloop, kan gebaat zijn met Thaise basilicum in z'n maaltijden of thee. Ook zijn de antioxidanten goed voor je immuunsysteem.
Het is hartig, kruidig en anijsachtig en geeft gerechten een uitgesproken pittige smaak. Het is een krachtige, unieke toevoeging in veel gerechten uit die streek. In Thailand vind je het in allerlei gerechten, van salades tot roerbakgerechten en curry's.
Thaise basilicum wordt op grote schaal in heel Zuidoost-Azië gebruikt en vooral in de Thaise en Vietnamese keukens. De smaak van Thaise basilicum kan worden beschreven als anijs- en zoethoutachtig en licht pittig. Thaise basilicum heeft kleine, smalle bladeren, paarse stengels en roze-paarse bloemen.
De vele specerijen zoals kaneel, basilicum e.d. mag je prima eten in de zwangerschap, het klopt dat dit giftig kan zijn maar dit gaat alleen op als je dit binnenkrijgt in zeer grote hoeveelheden.
Losse blaadjes basilicum kun je enkele dagen in een afgesloten zakje of bakje in de groentelade van de koelkast bewaren. In de diepvries kun je basilicum in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bewaren.
Niet alle kruiden kun je zomaar naast elkaar zetten. Dille en venkel bijvoorbeeld gaan onderling kruisen; de plantjes die hieruit ontstaan hebben veel minder smaak. Om te voorkomen dat jouw kruiden het volgende seizoen een heel andere smaak krijgen, kun je dus maar beter ieder jaar nieuwe zaadjes aanschaffen.
Alternatief rozemarijn
Indien je het echt niet in huis hebt, kun je ook tijm of salie gebruiken. Rozemarijn zit ook in Mediterrane of Provençaalse kruiden. Mocht je dit in huis hebben, kun je altijd Provençaalse kruiden als vervanging gebruiken.
Gebruik en toepassing van rozemarijn
Het smaakt lekker in vleesgerechten (zoals varkens- en lamsvlees), groenten, soepen en salades. Het kruid is ook zeer geschikt bij schelp- en schaaldieren. Het kan goed meegebakken of -gebraden worden zonder dat de smaak verloren gaat. Je komt het ook tegen in stoofschotels.
Allereerst het uiterlijk, want waar de Europese variant felgroen is, heeft het Thaise zusje vaak een paarse gloed over de takjes en soms ook bladeren. Sommige blaadjes zijn zelfs helemaal paars, waardoor het ook wel paarse basilicum wordt genoemd.
Basilicum is een kruid.
Kaneel kan helpen bij het voorkomen van ontstekingen en het verlagen van je cholesterol. Daarnaast kan het ook bijdragen aan het verlagen van je bloedsuikerspiegel. Dit komt doordat de opname van koolhydraten mogelijk vertraagt wordt en tegelijkertijd een positief effect heeft op de insulinegevoeligheid.
Geneeskrachtige toepassing
Het is rijk aan vitaminen A en C, calcium en ijzer. Het is dus niet alleen lekker maar ook erg gezond! Vanwege de stimulerende werking wordt het kruid ook vaak gebruikt bij griep en verkoudheid. Zo zou een aftreksel van de plant de spijsvertering bevorderen en helpen tegen verkoudheid.
Verwarm water in een steelpannetje tot het bijna kookt. Draai het gas uit en voeg de verse basilicum toe en het zakje kamillethee. Laat dit ongeveer 6 minuten trekken (je kunt een deksel op het steelpannetje leggen tegen het afkoelen). Wil je de thee nog iets pittiger maken, voeg dan kruidnagel toe.
Basilicum is een echt tomatenkruid, maar het past ook uitstekend bij knoflook, uien, pastagerechten en salades. Ook gestoofde groenten zoals courgetten of aubergines smaken heerlijk met wat basilicum. Je mag basilicum laten meekoken: het kruid wint zelfs nog aan smaak.
Basilicum houdt van zonlicht, dus plaats de pot op de vensterbank of een andere plek waar hij veel licht krijgt. Maar hij droogt uit wanneer hij in de volle zon staat. De smaak en geur van de plant gedijt het beste als de plant een paar uur per dag (min.