Werkdruk ontstaat als een werknemer niet kan voldoen aan de eisen die het werk aan hem stelt. Bijvoorbeeld wanneer een werknemer te weinig tijd heeft om zijn werk af te krijgen of onmogelijk het gewenste resultaat kan halen.
Subjectieve werkdruk wordt vastgesteld door de werknemer zelf naar de beleving van werkdruk te vragen. De mate waarin een werknemer werkdruk ervaart, wordt altijd bepaald door een combinatie van objectieve kenmerken van het werk én van de subjectieve beleving van de persoon.
Werkdruk treedt dus op als medewerkers het werk niet binnen de gestelde tijd af kunnen krijgen of niet meer aan de gestelde eisen kunnen voldoen. Uit het onderzoek blijkt dat 2020 een gunstig jaar was wat betreft werkdruk, maar ook dat deze trend niet doorzette in 2021.
Meten van werkdruk
Om de subjectieve kwantitatieve werkdruk te meten zijn een tweetal gevalideerde vragenlijsten geschikt. De éen (QWI= Quantitative Workload Inventory) meet de kwantitatieve werkdruk en de andere (JCQ= Job Content Questionaire) meet de hoeveelheid werk en het tempo waarin de taken moeten uitgevoerd.
Te veel werkdruk is niet goed voor een mens. Wanneer je hier te lang of te veel aan wordt blootgesteld, kan het schadelijk zijn. Werkdruk kan dan overgaan in werkstress, chronische stress, oververmoeidheid, overspanning en burn-out.
Te hoge werkdruk kan leiden tot werkstress. Als werkstress langdurig aanhoudt kan dat gezondheidsklachten veroorzaken. Hierbij valt te denken aan klachten als hoofdpijn, (over)vermoeidheid, slaapproblemen, nek- of rugklachten en somberheid.
Je taakdruk geeft aan hoeveel werk je hebt in relatie tot je beschikbare tijd. Bij 100% of minder past je werk in de tijd. Als je meer werk hebt dan tijd (wat voor de meesten het geval is) ontstaat er werkdruk. Je hebt dan 4 opties: harder werken, efficiënter werken, langer werken of minder taken doen.
Te hoge werkdruk kan leiden tot werkstress. Wanneer er sprake is van een zeer langdurige (soms wel jarenlange) blootstelling aan te hoge werkstressoren kan dit leiden tot een burn-out.
Bij subjectief meten wordt aan de medewerkers of anderen gevraagd wat zij vinden van de werklast. Dit kan op twee manieren, namelijk ernaar vragen (naar tijd, hoeveelheid en snelheid) of vragen naar een evaluatie van de werksnelheid en werkdruk. De persoonlijke normen van de medewerker spelen altijd een rol.
"De bekende uitspraak: van hard werken wordt niemand ziek, klopt in de praktijk niet", zegt de minister.
Regeldruk en administratieve lasten verhogen werkdruk
Werkgevers wijten dat voornamelijk aan regeldruk en administratieve lasten. Als andere factoren die de werkdruk opdrijven noemen zij nieuwe of moeilijkere taken, mondigere cliënten en te weinig personeel.
Werklast (WL), maximale last of bedrijfslast (Working Load Limit, WLL) is de maximaal toelaatbare nuttige last die tijdens recht hijswerk gehesen mag worden. Deze ligt aanmerkelijk lager dan de theoretische treksterkte (Minimum Breaking Load, MBL), afhankelijk van het hijsmateriaal en de werkzaamheden.
Oorzaken van werkstress kunnen zijn:
Hoge werkdruk (door te veel of te moeilijk werk) Te makkelijk werk. Onduidelijkheid over je taken. Een slechte relatie of een conflict met je leidinggevende of een collega.
Volgens de jaarlijkse analyse van TNO op basis van de Werkgevers Enquête Arbeid en de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden hadden vorig jaar 1,3 miljoen Nederlanders gezondheidsklachten door hoge werkdruk.
De boodschap moge helder zijn: zeg het wanneer je prestaties lijden en/of je persoonlijk lijdt onder een te hoge werkdruk. Start dat gesprek met je baas. En wees niet bang: dat hoeft helemaal geen vervelend gesprek te zijn. Het kan juist heel prettig zijn en je doen groeien in aanzien bij je leidinggevende.
Als je in loondienst bent en 20 maanden niet meer (volledig) gewerkt hebt, dan kan je een WIA-uitkering aanvragen. WIA staat voor Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen. Van het UWV ontvang je in de 88e week dat je ziekgemeld bent bericht over de aanvraag van een WIA-uitkering.
Werkstress is stress door of in je werksituatie. De stress hoeft niet veroorzaakt te worden door je werksituatie alleen. Ook de combinatie van hoge belasting op je werk met belasting in je privéleven kunnen voor stressklachten zorgen. Deze klachten kunnen ervoor zorgen dat je slechter functioneert op je werk.
Wat is stress? Stress is een niet specifieke respons van het lichaam op een veranderende situatie waarbij een natuurlijk overlevingsmechanisme in werking treedt. Je hartslag gaat omhoog, je spieren spannen zich op en je ademhaling versnelt. De adrenaline in je bloed stijgt en je staat klaar om te reageren.
Gevolgen van te veel werken
En deze stress brengt weer andere problemen met zich mee, zoals vermoeidheid, hoofdpijn, gastritis, concentratieproblemen, prikkelbaarheid en gespannenheid. Daarnaast hebben personen die zoveel uren op hun werk doorbrengen, vaak de neiging minder gezond te leven.
Ons afweersysteem houdt de bacteriën prima onder controle, totdat stress-hormonen de afweer onderdrukken – en daarvoor is hard bewijs. Stress kan dus een duw richting ziekte geven. En dan niet alleen richting psychische klachten zoals overspannenheid of burn-out, maar bijvoorbeeld ook de oogziekte serosa.
Lichamelijke stress symptomen
hoofdpijn. misselijkheid. maagklachten. aangespannen spieren in bijvoorbeeld je nek, kaken of schouders.