Het eerste herstel van uw lichaam na de bevalling duurt zes tot acht weken.Volledig herstel duurt echter drie tot vier maanden. Veranderingen in uw lichaam en in uw omgeving vragen veel energie.
Het algemene advies is dat je weer mag beginnen met sporten (nog niet hardlopen!) na zes weken, als je een vaginale bevalling hebt gehad. Voor hardlopen na een keizersnede geldt acht weken.
Liftoefening: de bekkenbodem in fasen aanspannen (steeds een verdieping hoger optrekken), en in fasen ontspannen. Toiletoefening: na het goed uitplassen de bekkenbodem tien keer intrekken en weer loslaten. De bekkenbodem aanspannen bij iedere verandering van houding en beweging (zoals gaan zitten/staan/lopen).
Dan voel je de bekkenbodem. Probeer in de eerste weken na de bevalling regelmatig te gaan liggen om de druk van je bekkenbodem af te halen en je herstel te bevorderen. ' Het duurt na de bevalling minimaal 9 maanden tot je bekken en bekkenbodem hersteld zijn.
Je bekkenbodemspier is onderdeel van een hele spierketen. Zodra je je spieren gebruikt, wordt ook de bekkenbodem geactiveerd. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn bijvoorbeeld prima activiteiten.
De eerste 10 dagen na je bevalling mag je absoluut niet ver lopen. Zie elke 5 minuten dat je er even uit bent, als mooi meegenomen. Fixeer je niet op hoe ver je loopt. Loop de eerste 6 weken niet langer dan 15-20 minuten achter elkaar en ook alleen als je dit goed hebt opgebouwd.
Bouw 6-10 dagen na de bevalling het wandelen rustig op naar buiten op geleide van je eigen mogelijkheden, blijf hierbij altijd binnen je pijngrens.
Vermoeidheid/rust/bewegingsadvies Het is belangrijk om tijdens het kraambed voldoende rust te nemen. Wij adviseren om de eerste twee dagen zo veel mogelijk in bed te blijven liggen en af en toe even te mobiliseren. Laat het bezoek ook aan bed komen. Na deze dagen mag je geleidelijk meer gaan bewegen.
Probeer met name het traplopen zoveel mogelijk te vermijden, dit is een asymmetrische beweging en zeer belastend voor een herstellend bekken. Onvoldoende rust kan leiden tot onvoldoende herstel en bekkenklachten ook langere tijd na de bevalling.
De zwangerschap en bevalling zijn een flinke aanslag op je lichaam. Het is daarom ook belangrijk om de eerste weken na de bevalling rustig aan te doen en veel rust te pakken waardoor je lichaam kan herstellen. Tijdens de eerste 6 weken wordt sporten nog niet aangeraden.
Zodra je baby weer op of rond zijn geboortegewicht zit en een stabiele lichaamstemperatuur heeft, mag je voor de eerste keer naar buiten met je baby.
0-2 weken. ▸ De eerste dagen na de bevalling is het advies: rusten, rusten en nog eens rusten. Blijf vooral veel plat liggen omdat op die manier de bekkenbodem goed kan herstellen. ▸ 4 dagen na de bevalling mag je starten met kraambedoefeningen.
Het kan langer duren met hechtingen of na het uitscheuren om comfortabel op een zadel te zitten.Die extra druk en spanning van het fietsen kan het herstel namelijk langer laten verlopen. Vanaf 6 weken kun je in principe weer gaan sporten, en dus ook weer dagelijks iets langere stukjes gaan fietsen.
Houd je billen ontspannen (niet samenknijpen). Laat je benen ontspannen iets naar buiten vallen. Blijf zo rustig liggen of zitten en concentreer je op jezelf.
De eerste 12 weken na de bevalling is het verstandig geen high impact oefeningen te doen zodat de bekkenbodem kan herstellen. Dit zijn oefeningen waarbij je een sprongetje maakt, zoals bijvoorbeeld rennen. Een goed alternatief hiervoor is powerwalken.
In deze periode ondersteunen en begeleiden de verloskundige en de kraamverzorgende jou en de rest van je gezin om jullie een goede start te geven. De kraamverzorgende doet controles bij jou en houdt de temperatuur, kleur, het plassen, poepen en gewicht van de baby in de gaten.
Om vochtophoping te voorkomen, wordt vaak gezegd een harde stoel te gebruiken om op te zitten. Het is beter voor je om op een zacht (dons)kussentje te zitten op de stoel. Het kussentje bolt dan wat op onder het perineum en ondersteunt je bekkenbodem en geeft zo tegendruk.
Je mag je baby zo lang bij je dragen als je zelf wilt. Wanneer je gebruik maakt van een ergonomische draagzak of een draagdoek zit er geen limiet op tijd. Zolang het voor jullie beide comfortabel is mag je gewoon je baby lekker dichtbij je houden.
Ook ligt je baby er veilig en comfortabel in en is het goed beschermd tegen te veel licht en schokken. Vanaf dat je kind zelfstandig kan zitten, vervang je de kinderwagenbak door het stoeltje. Zo krijg je een wandelwagen. Je kindje is dan ongeveer tussen de 6 tot 9 maanden oud.
De frisse buitenlucht zorgt ook voor een verbeterde weerstand door een grotere opname van vitamine D. Kindjes die vaak verkouden zijn, last hebben van astmatische aandoeningen, allergieën of hun luchtwegen hebben ook baat bij buitenslapen.
Wat te verwachten? De eerste dagen/weken na de bevalling moet je lichaam herstellen. Als je te weinig rust neemt kun je flink teruggefloten worden door je eigen lichaam. Hierdoor is de 'roze wolk' waar je anderen vaak over hoort, niet voor iedereen vanzelfsprekend.
Het is goed om specifieke oefeningen te doen die de buikspieren aanspreken, zoals crunches, halteroefeningen en planken. Het is ook belangrijk om voldoende rust te nemen tussen de trainingen. Besef dat het veel tijd kost om de buik weer helemaal in vorm te krijgen.
Naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder krimpt en na anderhalf of twee maanden weer haar normale omvang heeft. Je kraamverzorgende controleert elke dag de stand en grootte van je baarmoeder.
Na de bevalling
Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo.