Bij leven op de maan zullen er planten moeten worden verbouwd. Planten maken zuurstof aan en kunnen ook als voedsel dienen. Een ecosysteem op de maan waarin planten kunnen groeien is ook bij de NASA belangrijk onderzoek. Zo'n ecosysteem zal een afgesloten ruimte zijn want op de maan is geen geschikte atmosfeer.
' Een ruimtepak zorgt voor een persoonlijk stukje atmosfeer en is dus erg belangrijk voor een reis naar de maan. Het ontbreken van een atmosfeer op de maan, zorgt er ook voor dat er daar geen lucht is. 'En je hebt zuurstof nodig om te ademen,' weten de kinderen. Dus: zuurstof gaat ook in de koffer.
De omstandigheden op de maan zijn behoorlijk anders dan op aarde. Als je op de maan woont, duurt een dag (of beter: de periode dat je daglicht ziet) iets minder dan vijftien aardse dagen. Vijftien keer bijna 24 uur baadt je woning dus continu in het zonlicht, waardoor de temperatuur zo'n 120 graden Celsius kan worden.
In 1969 zijn er voor het eerst mensen op de maan geweest. Die ontdekken dat het er maar een saaie bedoening is. Er groeien geen planten, er wonen geen dieren, er is geen lucht om te ademen. Om er rond te lopen moet je er altijd een luchtdicht ruimtepak aan.
De Maan verwijdert zich inderdaad langzaam van de Aarde. Dit komt door de getijdenkrachten, die ook eb en vloed veroorzaken. Het enige gevolg hiervan is echter dat de maand steeds langer duurt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken, en je weet nu meteen waarom je er zo weinig over leest.
De maan is het dichtstbijzijnde hemellichaam, maar de gemiddelde afstand bedraagt altijd nog 384.400 kilometer. De grootste invloed van de maan op de aarde is de getijdenwerking, die eb en vloed in zeeën en oceanen veroorzaakt.
Maar hoe lang duurt een reis naar de maan? De eerste succesvolle reis naar de maan duurde vier dagen. Tegenwoordig zou dat een dag korter zijn, door het gebruik van chemische raketten. De vlucht naar de maan is 386.000 kilometer lang.
En de maan heeft ook een rechtstreekse invloed op de hoeveelheid neerslag die valt, al is dit slechts één procent. Andere factoren, zoals de warmte van de zon, spelen een veel grotere rol. De aantrekkingskracht van de maan kan er wel voor zorgen dat het een paar uur eerder of later begint te regenen.
Op de maan is het altijd heel erg koud
De maan heeft geen atmosfeer en daarmee ook geen bescherming tegen de straling van de zon. In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Op Mars is er minder lucht dan op aarde. De atmosfeer bestaat vooral uit koolstofdioxide en een klein beetje stikstof. Er is bijna geen zuurstof, dus ademen is moeilijk! Het kan hard waaien op Mars, maar niet zo erg als op aarde.
In totaal zijn er 24 bemande missies naar de maan geweest, waarvan er zes met succes op het maanoppervlak zijn geland. Alle zes deze bemande missies maakten deel uit van NASA's Apollo-programma, met als laatste succesvolle landing de Apollo 17-missie in 1972.
Ze ontdekten ook dat er geen lucht is op de maan en dat mensen er dus zouden stikken. Een maanwandeling maken kan daarom niet zomaar. Je kunt er alleen rondlopen als je een speciaal pak draagt, dat je beschermt tegen de kou, hitte en de UV-straling. Op de Maan en in de ruimte is geen lucht.
De Maan staat 2,3gr ten noorden van Jupiter (-2,4m), in het sterrenbeeld Ram. De dichtste nadering gebeurt om 08:55, bij ons 7gr onder de horizon en bovendien bij daglicht. Bekijk de samenstand rond 7 uur.
Eisen waaraan een ruimtevaartuig moet voldoen
Bij bemande ruimtevaartuigen zijn zaken als zuurstof en voedsel nodig, en steekt het nauwer wat de temperatuur is, en de versnelling. Ook moet de bemanning veilig kunnen terugkeren.
Je hebt een ruimtepak nodig. Een ruimtepak bestaat uit een onderpak, waarin water zit waardoor het gekoeld wordt, over het onderpak zit een drukpak. Een drukpak beschermt tegen de drukverschillen en tegen zonlicht, straling en kleine meteorieten. Er zit ook een afsluitende helm bij het ruimtepak en een rugzak.
Tijdens een volle maan wordt de aanmaak van het slaaphormoon prolactine verstoord.De sterke energie van de maan zorgt ervoor dat je moeilijk de slaap kunt vatten. Je ligt te woelen in bed en overdag heb je last van een slaaptekort. Intense dromen kunnen ineens ontstaan of je gaat slaapwandelen.
Tussen de aarde en de maan zit een afstand van bijna 400.000 kilometer. Als je met een ruimteschip naar de maan wilt reizen dan duurt dat zo'n drie dagen. In 1969 zijn er voor het eerst mensen geweest: Neil Armstrong en Buzz Aldrin van de Apollo 11-missie.
Uranus is de koudste planeet in het zonnestelsel, met een minimumtemperatuur van -224°C (-371°F). Uranus is de enige planeet waarvan de evenaar bijna haaks op zijn baan staat, waardoor het lijkt dat hij op zijn zijkant lijkt te draaien op zijn orbitale baan.
Maar de maan kan zowel 's nachts als overdag aan de hemel staan. De maan geeft zelf geen licht, zoals de zon.In plaats daarvan weerkaatst hij het zonlicht. Dat betekent dat de maan (net als de aarde) altijd één verlicht halfrond en één donker halfrond heeft.
Maanfase. De Maan is voor 8.6% verlicht.
De maan doet er 29,53059 dagen over om de vier fases te doorlopen. Dat betekent dat het minstens één keer per maand nieuwemaan is. De volgende nieuwemaan in Nederland en België valt op 16 augustus 2023 - 11.38 uur.
De enige mensen die een dergelijke vakantie kunnen veroorloven zijn de vermogenden. Zo kocht de Japanse miljardair Yusaku Maezawa een reis naar de maan bij SpaceX - het bedrijf van Elon Musk. De kosten voor de reis bedragen ongeveer 1 miljard dollar en wordt naar verwachting in 2023 uitgevoerd.
Schijngestalte van de maan
Als de maan niet aan de zonkant staat, is hij alleen 's nachts te zien. Maar als de maan wel tussen de aarde en de zon in staat, zie je hem juist alleen overdag. En wanneer de maan aan een van de zijkanten staat, verschijnt hij een deel van de dag en een deel van de nacht aan de hemel.
Daarmee is India het vierde land ooit dat op de maan landt. Alleen de Verenigde Staten, Rusland en China slaagden daar eerder in. India is wel het eerste land dat erin slaagt te landen op de zuidpool van de maan.