Het tijdvak van jagers en boeren, beter bekend als de prehistorie, gaat over het vroegste tijdperk in de menselijke geschiedenis. Deze periode begint als de eerste mensachtigen zoals de Neanderthalers en later de Homo Sapiens, op aarde verschenen, grofweg drie tot vijf miljoen jaar geleden.
tijdvak 1: van jagers en boeren (- 3000 voor Christus) tijdvak 2: tijd van Grieken en Romeinen (3000 voor Christus-500 na Christus) tijdvak 3: tijd van monniken en ridders (500-1000)
De moderne tijd – ook wel nieuwste tijd genoemd – is de meest recente grote periode in de westerse geschiedenis. De moderne tijd volgde in Europa op de vroegmoderne tijd. Volgens de traditionele indeling wordt de Europese geschiedenis in drie perioden onderverdeeld: oudheid, middeleeuwen en nieuwe tijd.
Jagers en verzamelaars
Heel lang geleden jaagden de mensen op dieren. En ze verzamelden planten en vruchten om te eten. Daarom noemen we deze mensen jagers en verzamelaars. Zij leefden aan het einde van de prehistorie, ongeveer achtduizend jaar geleden.
Boeren trokken niet rond, maar woonden in dorpen bij hun akkers. Zij werkten hele dagen op het land en verzorgden het vee. Eerst werden deze dieren nog gehouden voor de melk, huiden en het vlees; later zouden ze ook gebruikt worden om akkers om te ploegen (bron 8).
Sommige historici hanteren het moment waarop mensen gereedschap begonnen te gebruiken als beginpunt. Volgens die definitie zou de prehistorie duren van 2,5 miljoen jaar geleden tot 100 voor Christus. Oude Steentijd (Paleolithicum - 2,5 mln tot 10.500 v.C.) Middensteentijd (Mesolithicum - 10.500 tot 5.300 v.C.)
- Muisklik: Deze tijd duurde van 1700 tot 1800. Het is de 18e eeuw.
'gouden eeuw' | 1600 tot 1700
het streven van vorsten naar absolute macht; de bijzondere plaats in staatkundig opzicht en de bloei in economisch en cultureel opzicht van de Nederlandse Republiek; wereldwijde handelscontacten, handelskapitalisme en het begin van een wereldeconomie; de wetenschappelijke revolutie.
Tegenwoordig zien we de Middeleeuwen als de periode tussen 500 en 1500 na Christus. De Renaissance kwam in de periode 1500-1600 helemaal tot zijn recht, maar was al ongeveer 100 tot 150 jaar daarvoor ontstaan in Italië.
Men ging dus sedentair wonen: op één vaste plek. Deze revolutie begon rond 10.000 v. Chr. in het Midden-Oosten en markeert de overgang van de tijd van jagers en verzamelaars naar boeren.
De term 'middeleeuwen' werd ook geboren tijdens de Renaissance. De middeleeuwen werden gezien als een periode tussen de klassieke oudheid en de huidige tijd, die de klassieke oudheid idealiseerde en weer terughaalde.
De boeren geloofden in een leven na de dood. Daarom kreeg een dode allerlei spulletjes mee als hij/zij werd begraven, zoals sieraden, wapens en potten met voedsel. In de oudste grafheuvels ligt vaak maar één persoon begraven. Vanaf 1200 v.
Tijd van jagers en boeren – Prehistorie Tot 3000 v.Chr. Kenmerkende aspecten: De levenswijze van jager-verzamelaars.
en in Noord-Nederland ontstaan de terpen. De tijd van jagers en boeren eindigt omstreeks 50 voor Christus: het einde van de prehistorie voor de Lage Landen door de komst van de Romeinen.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
De Gouden Eeuw was in de 17de eeuw. Het was een tijd waarin Nederland uitgroeide tot één van de belangrijkste landen op aarde. Daarnaast staat de Gouden Eeuw bekend om de wetenschap en de kunst, maar er was ook oorlog, uitbuiting en slavernij.
De 17e eeuw in de Republiek wordt ook wel de Gouden Eeuw genoemd, door de leidende positie in de wereldeconomie in die tijd. Dit zorgde voor een economische en culturele bloei in veel sectoren van de maatschappij en een groeiende welvaart.
Aan het einde van de achttiende eeuw komen de patriotten in opstand tegen de Oranjes. Stadhouder Willem V vlucht en in 1795 verandert de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in de Bataafse Republiek.
De 18de eeuw (1700-1800)
In de prehistorie gingen mensen schrikbarend vroeg dood. Tot ongeveer 30.000 jaar terug. Toen werd vermoedelijk een deel van de mensheid vijftig jaar oud en was er zelfs een groep die de tachtig of negentig haalde. Hoe de mensheid die sprong vooruit maakte, is nog niet helemaal duidelijk.
3500 v Chr. Uitvinding van het schrift.Ontstaan van de eerste steden.