Een haarspoeling maken van appelazijn doe je het best met een biologische appelciderazijn zonder sulfiet, die ongepasteuriseerd is en zo nog alle krachtige eigenschappen bevat.
Experimenteren met kruiden in appelazijn
Brandnetel helpt ook bij haaruitval en broos haar. En hop verlicht jeuk, werkt antiseptisch en geeft wat glans. Zo ondersteun je een toch al krachtig goedje met nog meer goede eigenschappen! Biologische appelazijn kun je ook bij Bio Amable vinden.
Witte azijn gaat ook een stap verder. Het helpt de glans te verhogen, de pH in balans te brengen en pluis en poreusheid van het haar te verminderen. En het verlagen van de pH van het haar kan zelfs helpen bij het versterken ervan.
De antibacteriële en schimmelwerende eigenschappen van azijn helpen de pH-waarde van de hoofdhuid in balans te houden en doodt gist op de hoofdhuid die roos veroorzaakt. Ook laat azijn de haarschubben sluiten. Het spoelt opgehoopte restanten weg, zoals restjes zeep, shampoo en conditioner.
Droog haar houdt van minder azijn en vettig haar van meer. Het beste is om de spoelingen te beperken tot maximaal twee maal per week. Zodra je haar is aangepast aan het gebruik van de haarzeep kun je gaan minderen, tot bijvoorbeeld twee keer per maand de appelazijn spoeling gebruiken.
Was je haar met je eigen shampoo en gebruik na het wassen het appelazijn als conditioner. Hoe? Mix twee eetlepels van het spul met twee eetlepels water én voeg een paar druppels essentiële olie toe. Stop deze mix, als het even kan, in een 'sprayflesje'.
Wat kan appelazijn doen voor je hoofdhuid? Veel! Het is een natuurlijke oplossing bij psoriasis, eczeem, roos, hoofdluis en droge of jeukende hoofdhuid. Ook is een appelazijn spoeling geweldig als conditioner.
Appelciderazijn is goed voor de pH van je hoofdhuid en zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten, waardoor je haar minder snel klit en beschadigt, en meer glanst. Het spoelt opgehoopte restanten weg. Restjes zeep, kalk, en ook eventueel residu van haarproducten als wax en synthetische shampoos en conditioners.
Natuurazijn is een natuurproduct dat ontstaat tijdens de gisting van wijn. Hier wordt vervolgens een bacterie aan toegevoegd, zodat de alcohol wordt omgezet in azijnzuur. Het grote verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn is dat je natuurazijn kan consumeren én ermee kan schoonmaken.
Toch is het geen aanrader om dit goedje op je haar te gebruiken. Heleen: 'Als je de azijn niet genoeg verdunt waardoor de pH veel te laag is, kun je er echt schade mee doen aan je hoofdhuid. ' Door een te lage pH op je hoofdhuid te gebruiken kan deze huid geïrriteerd raken en pijnlijk worden.
Witte azijn tegen luizen
Azijn heeft een zure pH waardoor het geschikt is om luizen te bestrijden. Meng een hoeveelheid witte azijn met een gelijke hoeveelheid water. Was uw haren en laat 15 tot 30 minuten inwerken.
Azijn die op een zodoende natuurlijke manier is ontstaan wordt natuurazijn genoemd, alle soorten azijn die voor kookdoeleinden worden gebruikt zijn natuurazijnen. Wie azijn al eens geproefd heeft kan beamen dat azijn meestal een complexe smaak heeft met een overheersend 'zuurtje'.
Door zijn antibacteriële en ontstekingsremmende werking is appelazijn een echte favoriet onder mensen die last hebben van acne en puistjes. Het reinigt de poriën diep en balanceert de pH waarde van de huid.
Waar kun je appelazijn kopen? Wil je appelazijn eens proberen? Bij gezondheidswinkels, drogisten, biologische supermarkten, de apotheek en grotere supermarkten is dit sap te koop. Als je appelazijn koopt, let er dan op dat je voor de troebele (en daarmee dus onbewerkte) versie gaat.
Appelazijn en appelciderazijn zijn hetzelfde. De azijn wordt gemaakt door appelsap te fermenteren met azijnzuurbacteriën. Deze azijn is meestal iets milder en zoeter dan gewone azijn.
Over het algemeen is appelazijn erg zuur en heeft het een hoge pH waarde (zuurtegraad). Dit kan je tandglazuur aantasten. Het is ook niet voor niets dat na gebruik van een appelazijn vloeistof geadviseerd wordt om je gebit goed te spoelen. Kies je voor appelazijncapsules dan hoef je je daar geen zorgen over te maken.
"Onze experts raden het gebruik van azijn in wasmachines af", zegt Jennita van Herrikhuijzen van wasmachinefabrikant Miele. "We snappen de tip, want op het oog zorgt azijn ervoor dat je was of machine schoon kan worden. Maar de bijtende stoffen in azijn kunnen onder andere de rubbers van je wasmachine uitdrogen.
De zuurtegraad is echter ook een van de nadelen van ontkalken of schoonmaken met azijn: na verloop van tijd tast het chroom en andere oppervlakken aan. Een ander nadeel is dat schoonmaakazijn niet lekker ruikt.
Als wasverzachter zijn er verschillende soorten azijn inzetbaar. Natuurazijn wordt het meest gebruikt, omdat het relatief minder zuur bevat.Maar ook schoonmaakazijn en appelazijn zijn geschikt als wasverzachter. Ze kunnen ook nog eens statische elektriciteit verminderen.
Een ander nadeel: de vloeistof kan keel- en maagklachten geven vanwege de hoge zuurgraad. Het is daarom slim om de azijn niet op een lege maag in te nemen en een glas water te drinken als je keel onaangenaam aanvoelt, meldt Medical News Today. Nog meer ellende: de azijn kan effect hebben op medicijnen in de maag.
Appelazijn kan je ook helpen op gewicht te blijven. Drink elke ochtend een glas lauw water met 2 eetlepels appelazijn en je verdrijft de honger dankzij de pectine in appelazijn. Pectinevezels hebben de eigenschap dat ze uitzetten in je lichaam en zo het hongergevoel iets kunnen verminderen.
Hoeveel appelazijn drinken per dag? Omdat appelazijn gezond is, wordt aanbevolen 2 tot 3 keer per dag een glas water met appelazijn te drinken. Meer appelazijn drinken is in de meeste gevallen ongezond (vanwege de hoge zuurgraad kunt u bijvoorbeeld last van uw maag krijgen).
In het bad
Om dezelfde redenen dat mensen appelazijn als gezichtsreiniger gebruiken, kan het ook goed zijn om het in bad te doen. Als je dit wilt proberen kun je 250-500 ml appelazijn in je badwater doen.
Alles wat je nodig hebt, is heel fijn gemalen roggemeel, water en olie (bijvoorbeeld kokosolie). Zeef het meel en maak een papje van 2 eetlepels roggemeel met water. Was je haar zoals je normaal zou doen, maar gebruik het roggepapje in plaats van shampoo.