Door velen wordt de Slag bij Heiligerlee gezien als het begin van de Tachtigjarige Oorlog, de oorlog om onze soevereiniteit.
De Slag bij Heiligerlee
Op 23 mei 1568 raakten Spaanse troepen en de troepen van Willem van Oranje met elkaar in gevecht bij Heiligerlee. De 'Slag bij Heiligerlee' werd de eerste overwinning van de Nederlandse opstandelingen en wordt nog altijd gezien als de begindatum van de Tachtigjarige Oorlog.
De Tachtigjarige Oorlog begon met de eerste invasie van Willem van Oranje. Oranje viel in de zomer van 1568 stak de Eems over en viel de Spaanse Nederlanden in het noorden binnen. Medestanders van hem zouden de Nederlanden ook binnenvallen via Roermond (dat belegerd werd) en in het zuiden.
In het kort
In 1581 zetten de Staten-Generaal Filips II af als heer van de Nederlanden. Na een onsuccesvolle zoektocht naar een nieuwe vorst, wordt in 1588 besloten verder te gaan als Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog ontstaat min of meer toevallig de Republiek.
Het leger van de Republiek boekte in de jaren daarna een aantal belangrijke overwinningen op het Spaanse leger. In 1648 werd de Vrede van Münster getekend en eindigde de Tachtigjarige Oorlog. De Republiek der Nederlanden was vanaf dan een onafhankelijke staat en werd internationaal erkend.
De Tachtigjarige Oorlog neemt een belangrijke plaats in de vaderlandse geschiedenis in. Tijdens deze oorlog kwamen de Nederlanden, onder leiding van Willem van Oranje, in opstand tegen het Spaanse Rijk onder koning Filips II. De oorlog leidde tot het ontstaan van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.
De Slag bij Nieuwpoort is één van de beroemdste veldslagen uit de Nederlandse geschiedenis. Op 2 juli 1600 trekken de Nederlanders onder leiding van Maurits van Oranje ten strijde tegen het Spaanse leger. In de tweede helft van de 16e eeuw breekt de Tachtigjarige Oorlog uit.
Wie won de Tachtigjarige Oorlog ? De noordelijke Nederlandse gewesten wonnen hun onafhankelijkheid en vormden de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden, terwijl de zuidelijke gewesten onder Spaans gezag bleven.
Tussen 1588 en 1795 heette Nederland de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden. Ook de Verenigde Provinciën of de Zeven Verenigde Gewesten waren gangbare benamingen voor Nederland in deze tijd. Tussen 1795 en 1801 werd Nederland de Bataafse Republiek genoemd.
Een oorlog tussen Spanje en Nederland?
Ook moest hij katholiek worden opgevoed. Willems Lutherse ouders stemden daarmee in.
Dit omdat hij volgens de meeste lezingen begon in 1568 en eindigde in 1648, met de ondertekening van de Vrede van Münster. En dat is dus precies tachtig jaar.
Hieruit blijkt een historische misvatting: Nederland is namelijk nooit bezet door Spanje of de Spanjaarden. De Spaanse koning, in 1583 was dat Philips II, was de wettige vorst van alle Lage Landen. Dat was hij geworden via zijn voorouders die teruggaan tot de dertiende eeuw.
In de Middeleeuwen werd de Latijnse naam Groninga gebruikt op kaarten en munten. Ten tijde van de Franse bezetting heette Groningen Groningue. Zelf noemen de inwoners zich "Stadjers" of "Stadjeder". De stad wordt ook wel de "metropool van het Noorden" genoemd.
In de vroege middeleeuwen waren de Groningers verdeeld over de Friezen en de Saksen. Deze Saksen waren verdeeld over stammen, waardoor er bijvoorbeeld de Drenten bestonden. Waarschijnlijk was de Stad een Drents dorp. De omliggende gebieden, de Ommelanden, waren onderdeel van het Friese woongebied.
De Slag bij Heiligerlee in 1568 was de eerste veldtocht van het leger van Willem van Oranje tegen de Hertog van Alva op Nederlands grondgebied. Het doel was om een volksopstand te ontketenen tegen het Spaanse gezag.
De afkorting Benelux staat voor België, Nederland en Luxemburg.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
Antwoord van de Bieb:
De officiële naam van ons land is 'Koninkrijk der Nederlanden'. Met Holland worden slechts 2 provincies : Noord- en Zuid Holland bedoeld. Maar in de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden tussen 1588 en 1795 speelde het gewest Holland een grote economische en bestuurlijke rol.
In 1435 stapten de Bourgondiërs over van de Engelse kant naar de Franse zijde. Hierna werd het Engelse leger geleidelijk Frankrijk uitgejaagd. De Honderdjarige Oorlog eindigde op 17 juli 1453, toen Frankrijk de Slag bij Castillon van de Engelsen won.
In 1566 komt een groep edelen in opstand tegen de vervolging van protestanten door de Spanjaarden. Zij noemen zichzelf 'geuzen', wat in feite 'bedelaars' betekent. Geus verandert in een strijdnaam voor iedere tegenstander van de Spaanse onderdrukking.
Het moorden en plunderen hield lang aan en uiteindelijk vielen er 1584 doden.
De Slag aan de Somme duurde 140 dagen en kostte meer dan een miljoen soldaten het leven. Toen de kruitdampen waren opgetrokken, hadden de geallieerden slechts 125 vierkante kilometer aan platgebombardeerd en onbelangrijk terrein veroverd.
Hoewel 75.000 Fransen tegen 90.000 vijandelijke soldaten moesten vechten. Austerlitz heet tegenwoordig Slavkov u Brna en ligt op zo'n twintig kilometer van Brno.
Voor duizenden soldaten betekende het een tragisch einde: naar schatting 15.000 soldaten verloren het leven in deze Slag bij Duinkerke, waarbij 300 boten tot zinken werden gebracht. De Britten lieten 2.500 kanonnen, meer dan 60.000 voertuigen en 450 tanks achter. 40.000 soldaten werden gevangen genomen.