De beestjes die zich in je meelproducten nestelen, komen niet van buiten. Ze komen uit eitjes dat een volwassen vrouwtjesinsect in het meel of graanproduct heeft gelegd.
Enerzijds verontreinigt hij het product met zijn uitwerpselen, vervellingshuidjes, cocons en overblijfselen. Anderzijds schimmelen aangetaste kruidenierswaren eerder, veranderen ze soms van kleur en krijgen ze een muffe tot zure geur. Het product is dan niet meer eetbaar en kunt u het beste weggooien.
Rijstmeelkevers, meelmotten of stofluizen zijn kleine beestjes die niet vanuit buiten komen. Volwassen vrouwtjesinsecten leggen eitjes in de graan- of meelproducten. Eén mot, kever of worm kan tientallen tot soms wel honderden eitjes leggen. Bloem of meel zit dan vaak al snel vliegensvlug vol met larfjes en popjes.
Stofluizen leven namelijk van schimmels, die zich ontwikkelen op materiaal dat in vochtige toestand opgeslagen is, of in ruimtes die vochtig zijn. Ook in goederen die verpakt zijn in vochtige papieren of juten balen, kan men ze aantreffen.
Meelwormen zijn eigenlijk geen wormen, maar larven van de onbekendere meeltor. Het proces is te zien als een levenscyclus van ongeveer drie tot vier maanden. De meeltor legt een eitje, waar een meelworm uitgroeit. Als er na enkele weken een volgroeide meelworm is ontstaan, begint de pop fase.
Als de eitjes in je meel of bloem uitkomen, komen er larfjes of nimfen uit. Deze zijn meestal donkerder (lichtbruin tot zwart) van kleur en zodoende makkelijk te zien in wit meel zoals patentbloem en pannenkoekenmix. Deze jonge beestjes zijn doorgaans weinig beweeglijk, maar je kunt ze langzaam zien kruipen.
Meelmijten lijken met het blote oog nog het meest op “levende” bleke stofdeeltjes. Onder de microscoop ziet men pas dat meelmijten spinachtigen zijn. Voedingsmiddelen waarin zich mijten hebben ontwikkeld, krijgen een karakteristieke muffe geur en een smaak die ze minder geschikt maakt voor menselijke consumptie.
Gebruik een luchtontvochtiger.
Stofluizen hebben vocht nodig om te overleven, dus door het vochtgehalte in huis te verlagen zal je ze doden. Installeer enkele luchtontvochtigers, vooral in vochtige delen van het huis zoals kelders en badkamers. Gebruik ze om vocht uit de omgeving te verwijderen.
Meelmijt bestrijden stappenplan
Neem een doek met alcohol (Bol.com) en maak de plekken waar de beestjes zitten grondig schoon. Zet de verwarming indien mogelijk uit want boven de 22 graden vermenigvuldigen mijten zich erg snel. Zet regelmatig een raam open bij droog weer om de luchtvochtigheid laag te houden.
Stofluizen lijken veel op bladvlooien, maar die kunnen goed springen en hebben een zuigsnuit. De meeste stofluizen springen niet en vliegen ook heel weinig. Dat laatste kunnen ze uiteraard alleen als ze vleugels hebben, want er zijn ook soorten zonder.
Kleine zwarte beestjes in bed zijn mogelijk vlooien of bedwantsen. De beste aanwijzing hiervoor is als je 's morgens regelmatig opstaat met heftig jeukende rode beten. Kunnen het geen muggen zijn? Mogelijk wel als je eerst gezoem hoort.
Jazeker! Je kunt bloem ongeveer 1 jaar bewaren. Hou er wel rekening mee dat met de tijd de bakkwaliteit achteruit gaat: deeg gemaakt van ouder bloem rijst bijvoorbeeld minder goed. Bewaar bloem op een donkere, koele en droge plek.
Hoe lang leven meelmotten? De hele levenscyclus van de meelmot beloopt zo'n 4 maanden bij gunstige omstandigheden: een temperatuur van 20 graden of hoger en genoeg voedsel. Het vervelende aan het bestrijden van meelmotten is dat larven en poppen maandenlang kunnen overleven zonder voedsel.
Meel en bloem bewaar je goed afgesloten op een droge, koele plaats. Zorg ervoor dat er weinig zuurstof en geurtjes aan kunnen. Maar dé grote vijand zijn de meelmotten. Deze kleine beestjes zijn dol op een stoffige omgeving.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? De bloem ruikt muf en ranzig. Als het te vochtig is bewaard dan is er kans op schimmel en insecten. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
De meelworm, eigenlijk een larf van de meeltor, kan als knapperig tussendoortje worden gegeten. Maar je vindt hem bijvoorbeeld ook in poedervorm als ingrediënt in koekjes of pasta. Het insect is rijk aan onder meer belangrijke eiwitten en kan goed als vervanger voor vlees dienen.
De mens, maar ook andere zoogdieren, zijn slechts een tijdelijke gastheer voor de vogelmijt in hun zoektocht naar een gevederde gastheer. Maar ook mensen en andere zoogdieren kunnen last van vogelmijten/bloedluizen hebben.
Leefwijze en eetpatroon
Mijten verzamelen, leven en paren overal waar ze maar voedsel kunnen vinden. Plekken met veel stof en vezels is waar huisstofmijten hun meeste voedsel kunnen vinden. Daarom kom je ze ook veel tegen in matrassen, kussens, dekens, tapijten, gordijnen, honden- en kattenmanden, en ga zo maar door.
De oogstmijt, ook wel grasmijt genoemd, is een kleine spinachtige die erg lijkt op de fluweelmijt, maar hier geen familie van is. Het is enkel de larve van deze mijt die huidirritatie kan veroorzaken, door zich vast te bijten in de huid van een gastheer, bijvoorbeeld de mens.
Stofluizen zijn doorgaans niet makkelijk te zien. De beestjes worden namelijk maximaal vier millimeter groot. Ze zijn grijs, wit of donkerbruin van kleur. Stofluizen kunnen zich snel verplaatsen.
In de natuur komen heel veel kleine beestjes voor. Je vindt ze in de grond, onder bladeren, op planten en bomen en in de lucht. Voorbeelden van kleine beestjes zijn regenwormen, duizendpoten, insecten, pissebedden, spinnen en slakken. Kleine beestjes zijn heel belangrijk.
Wanneer de larven volgroeid zijn, zullen ze verpoppen. Dit stadium duurt zo'n 1½-3 weken. De volwassen motten leven maar 1-2 weken en houden zich enkel bezig met de voortplanting. In Nederland, bij een temperatuur van 18-20°C, kunnen bij de meelmot 4 generaties per jaar optreden.
Er bestaan twee soorten huismijten, welke bestaan uit verschillende subsoorten: Huisstofmijten, verder onder te verdelen in: De bekende huisstofmijt (dermatophagoides pteronyssinus), en. De minder bekende farinaemijt (dermatophagoides farinae).
Hoe kouder de omgeving, hoe langer uw meel of bloem te gebruiken is. Bij een normale huiskamertemperatuur is uw meel niet veel langer dan twee maanden houdbaar. Bij een temperatuur rond of onder de tien graden wordt dat al een jaar. U kunt uw meel of bloem dan ook gerust in uw koelkast en zelfs uw vriezer bewaren.