Zaailingen en wilde pruimen worden vroeger vaak en nu nog door liefhebbers als onderstammen gebruikt. Daarnaast is in East Malling in Engeland een selectie van de Prunus domestica gewonnen als onderstam. Het voordeel is dat deze goed verenigbaar is met veel pruimenrassen, met name de Reine Claudes.
Pruimenbomen houden van een zonnige tot half beschaduwde plaats in humusrijke grond die voldoende vocht vasthoudt maar niet kletsnat blijft. De beste planttijd is wanneer de boom in de wintermaanden in rust is. Bomen in pot kun je het hele jaar door planten maar houdt dan wel rekening met water geven in de zomer.
De pruimenboom staat het liefste op de (lichte) klei grond, maar een fruitboom groeit ook prima op zand, zavel en loss; De fruitboom mag op een vochtige en een droge grond staan, als deze maar genoeg water krijgt; De pruimenboom staat het liefst op een ietwat zonnige plek, maar halfschaduw lukt ook.
Een pruimenboom houdt qua zuurgraad van een neutrale tot licht-alkalische grond (met een pH van rond de 7.0 tot 7.5). Zorg bij het planten van de pruimenboom dat je de wortels van de boom wat uitspreidt in het plantgat.
Vaak worden pruimen geënt en op de onderstam van een ander soort gezet. Je weet dan niet welk soort er uit de pitten komt. Bovendien duurt het minimaal vier jaar voor een pruimenboom uit pit de eerste vruchten kan dragen.
Geschikt als bodembedekker onder fruitbomen o.a. Oost-Indische kers, afrikaantjes, bosaardbeien, hondsdraf (meerjarig) en goudsbloemen. Op vrijliggende percelen waar u volgende winter opnieuw fruitbomen wil planten kan u afrikaantjes (Tagetes) zaaien. Tagetes of afrikaantjes doden sommige soorten aaltjes in de grond.
Pruimenmot bestrijden
Wormpjes in pruimen komen vrij courant voor. Het zijn witte wormpjes die van pruim naar pruim kruipen en zich te goed doen aan het vruchtvlees. Dit zijn de larven van de pruimenmot. Pruimenmot kan je biologisch bestrijden door een pruimenmot val op te hangen vanaf half april tot na de oogst.
Toepassing koemestkorrels
Onze koemestkorrels zijn uitermate geschikt voor gazon, siertuin, border, bol- en knolgewassen, moestuin, rozen, potplanten & fruitbomen. Het verbetert de bodemstructuur en vochtvasthoudend vermogen door het hoge organisch stofgehalte.
De fruitbomen worden minimaal 5 meter uit elkaar geplant. Voor kleinere soorten kan de afstand worden verkleind. Voor het planten worden pruimen met kale wortel een paar uur in een waterbad gedrenkt. Ondertussen wordt het plantgat gegraven en de grond indien nodig verbeterd.
Maak die greppel ca 50 cm diep en probeer onder het wortelgestel te graven zodat de boom los komt te staan. Met behulp van een stevig en lang touw en vooral veel mankracht trekken we de boom in de goede valrichting. Zorg er wel voor dat het touw lang genoeg is, zodat je niet onder de vallende boom kunt komen.
De stam van laagstam fruitbomen is meestal rond de 50 centimeter hoog. In totaal kunnen deze fruitboompjes 2 tot 4 meter hoog worden. De eerste jaren moet je ze goed steunen met een boompaal. Laagstam fruitbomen passen heel goed in een kleine tot middelgrote moes- of siertuin.
Heeft de fruitboom ook kalk nodig? Veel mensen denken dat fruitbomen geen kalk nodig hebben, maar dat is niet het geval. Jonge fruitbomen moeten bijvoorbeeld elk jaar licht met kalk worden bestrooid om een gezonde groei te bevorderen en verzuring van de bodem te voorkomen.
De Pruimenboom heeft ongeveer 24-48 liter per dag aan water nodig. Dit is afhankelijk van het weer en de grootte van de boom.
Levende mulch als ondergroei. Bij grote bomen (half- en hoogstammen) kun je de bodem onder de boom ook bedekken met planten. Zorg ervoor dat de planten niet concurreren met de fruitboom (bijvoorbeeld gras doet dat wel). Zaai de bodem bijvoorbeeld in met klaver; die zal stikstof vrijstellen aan jouw fruitboom.
Een laagstam fruitboom wordt ongeveer 2,5 meter tot 4 meter hoog, daarom laat je 2,5 tot 4 meter tussen elke laagstam fruitboom.
Fruitbomen staan graag in de zon. Vooral perziken, pruimen, abrikozen en peren hebben veel zon nodig. Mispels, appels en krieken verdragen meer schaduw. Inheemse fruitstruiken (aalbes, kruisbes, braambes, framboos) groeien in de natuur onder bomen en verdragen daarom meer schaduw.
Jonge pruimenbomen (tot drie jaar oud) kun je het beste licht snoeien in het voorjaar. Snoei wanneer de knoppen net openen, of wanneer de boom net begint te bloeien. Gevestigde pruimenbomen (ouder dan drie jaar) kun je in de zomer, vanaf half juni, snoeien.
Een halfstam begint bij 150 centimeter en wordt net zoals de hoogstam een grote gevulde Appelboom. Tot slot de laagstam variant en deze wordt niet voor niets ook wel struikvormen genoemd. De stam van een laagstam fruitboom is meestal rond de 50 centimeter hoog en wordt niet hoger dan 4 meter.
Een fruitboom heeft een beurscyclus van ongeveer 3 tot 4 jaar. Dit betekent dat een boom in het eerste jaar van de cyclus weinig tot geen vruchten zal produceren, in het tweede jaar een matige hoeveelheid, in het derde jaar een grote hoeveelheid en in het vierde jaar weer weinig tot geen vruchten.
Toch adviseren wij om kippenmestkorrels te kopen in plaats van koemestkorrels. De reden is relatief eenvoudig. Het heeft te maken met de voedingswaarde die in de kippenmestkorrels aanwezig is. Koemest heeft namelijk een lagere voedingswaarde, uitgedrukt in de NPK waarde: 3-2-3,5.
Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur. Organische mest is een combinatie van dierlijke mest en compost. Het voordeel van deze bodemverbeteraar is dat het voedingsstoffen langzaam afgeeft aan de bodem.
Medio/eind maart, ongeveer een maand na het bekalken strooit u gedroogdekoemest of koemestkorrels uit op uw gazon. Zaai hierbij ook direct de kale plekken bij. Het gazon zal nu een goede basis hebben voor een gezonde start. In juni-juli bemest u het gazon opnieuw.
Ja je kan te veel pruimen eten, want zowel gedroogde als verse pruimen kunnen een laxerend effect hebben. Wanneer je meer dan 30 gram pruimen eet kan het diarree en buikkrampen geven.
De meest bekende variant om te gebruiken is de plantenspuit gevuld met water en afwasmiddel. Dit werkt een paar dagen en is niet schadelijk voor je planten. Bij herhaling zullen de bladluizen niet meer terugkeren. Je kunt ook een mengsel van water,zeep en spiritus nemen.
Leg dan een rijpe banaan samen met je onrijp fruit in de zak. Bananen stoten namelijk heel veel ethyleengas uit en versnellen dus het proces. Opgelet: zorg ervoor dat je een papieren zak gebruikt, geen plastieken. Een plastic zak heeft een verstikkend effect waardoor je fruit niet meer kan 'ademen'.