Als algemene regel geldt dat de baby uit de couveuse wordt gehaald wanneer hij een gewicht van 2 kg bereikt. Wanneer hij 2,3 kg weegt, mag hij naar huis, op voorwaarde dat hij goed eet.
De meeste baby's die geboren worden na een normale zwangerschapsduur van negen maanden wegen tussen de 2500 en 4500 gram. Het gemiddelde daarvan is 3500 gram.
Veel hangt ook af van je kindje zelf en de eventuele moeilijkheden tijdens de opname. Soms wordt gestreefd naar een gewicht van 2,5 kg alvorens een kindje naar huis mag gaan. Als de toestand van het kind het toelaat, wordt je kind soms tussentijds overgebracht naar een ziekenhuis dichter bij je woonplaats.
Een normale zwangerschap duurt 40 weken. Een premature baby is een baby die te vroeg geboren wordt, met name vóór de 37e week van de zwangerschap. De meeste prematuren hebben ook een laag geboortegewicht (minder dan 2500 gram). Ongeacht de zwangerschapsduur wordt een baby met zo'n laag gewicht beschouwd als prematuur.
Kleding in een couveuse
In de couveuse hebben baby's geen kleertjes aan. Ze worden warm gehouden door de verhoogde temperatuur, dekentjes en een mutsje. Op de NICU is babykleding vaak niet mogelijk vanwege hygiëne. Wanneer je kind naar een andere neonatologie- of couveuseafdeling gaat, mag hij een rompertje aan.
Dysmaturiteit is een te laag geboortegewicht in verhouding tot de zwangerschapsduur. Dysmaturiteit kan samengaan met vroeggeboorte (prematuriteit) maar het kan zich ook voordoen bij een voldragen zwangerschap. Kenmerkend voor een baby met een te laag geboortegewicht zijn een magere buik en een relatief groot hoofd.
Vaak wordt dat randprematuur genoemd. Het lijfje is nog niet klaar om zonder hulp en zorg buiten de baarmoeder te leven. Natuurlijk in andere mate dan een veel vroeger geboren baby. Maar dat er medische zorg nodig is, een ziekenhuisopname, er onzekerheid heerst en een plotselinge machteloze situatie: dat is hetzelfde.
Bevalt u tussen 32 en 34 weken zwangerschap? Dan kan dat in ons ziekenhuis. Uw kindje wordt dan opgenomen op de couveuseafdeling. Vaak krijgt u een injectie met corticosteroïden en weeënremmers om de longetjes van de baby sneller te laten rijpen.
Gemiddeld duurt een zwangerschap 40 weken. Kinderen die vóór een zwangerschapsduur van 37 weken worden geboren, worden prematuur genoemd.
Je baby in de 34e week
Je baby is nu ca. 43 cm en ongeveer 2200 gram. Je draagt nu een baby zo groot als een Cantaloupe meloen met je mee!
Tussen de 34 en 36 weken geboren:
Meestal moet je baby in het ziekenhuis blijven tot hij goed kan drinken, zich goed op temperatuur kan houden en goed groeit. Uiteraard zal een baby die bij 36 weken geboren wordt veel minder problemen hebben als een baby die bij een zwangerschapsduur van 31 weken geboren wordt.
Als algemene regel geldt dat de baby uit de couveuse wordt gehaald wanneer hij een gewicht van 2 kg bereikt. Wanneer hij 2,3 kg weegt, mag hij naar huis, op voorwaarde dat hij goed eet.
Zo'n 80% van de baby's wordt geboren binnen de 10 dagen rond de uitgerekende datum. Slechts 5% wordt geboren op de datum zelf. Vanaf week 38 is je baby officieel voldragen, je zwangerschap zit er bijna op! Je baby is volledig ontwikkeld, zijn organen zijn klaar voor de buitenwereld.
Je baby in week 37
In de laatste 4 weken kan je baby nog wel een kilo in gewicht toenemen. Met 37 weken is hij ongeveer 46 cm en weegt hij ongeveer 3000 gram.
Je baby in week 36
Je kindje is nu ongeveer 45 cm en weegt 2900 gram. De meeste baby's gaan indalen of zijn al ingedaald.
Je kindje is nu ca. 44 cm en ongeveer 2500 gram. De huid is nog steeds bedekt met huidsmeer: een wit, glibberig laagje dat hem beschermt tegen het inweken van het vruchtwater. Je baby verliest dit laagje in de laatste weken van de zwangerschap.
Wanneer je kindje vóór de 37 weken geboren wordt, spreken we van vroeggeboorte ofwel prematuur. Dus ook wanneer jij bij een termijn van 36 weken en 6 dagen bevalt, spreken we van vroeggeboorte. Prematuur betekent letterlijk: 'vóór de rijpheid'.
Je zit nu in de 33e week van je zwangerschap. Je baby is nu ca. 41 cm en weegt ongeveer 2000 gram. Een baby ter grootte van een ananas draag je met je mee!
De ruimte in je buik wordt voor de baby steeds krapper om te bewegen en te draaien. De baby weegt nu 1300 gram en is 38 centimeter lang. Lees snel verder wat er allemaal gebeurt in week 30 van je zwangerschap.
Je baby in week 32
Je zit nu in de 32e week van je zwangerschap en je kindje is nu ongeveer 40 cm en weegt 1900 gram. Hij lijkt qua formaat nu het meest op een Chinese kool. Je kindje gaat nu zo zoetjes aan zijn houding aannemen waarin het geboren gaat worden.
Wordt uw baby geboren tussen de 32 en 37 weken, dan wordt hij of zij opgenomen op de kinderafdeling. Uw kind zal in principe niet meer de intensieve zorg van de NICU-afdeling nodig hebben, omdat de longen van de baby in principe rijp zijn.
Het is vrij normaal dat je bij een tweede, door de voorweeën, al een week of wat rondloopt met bijvoorbeeld 2-3 centimeter ontsluiting. De baarmoedermond is dan ook al verweekt en verstreken, dus als je bevalling echt gaat beginnen heb je het eerste stuk eigenlijk al gehad.
Ook kan er een ontwikkelingsachterstand ontstaan. Vanaf 26 weken is is de overlevingskans van een baby ongeveer 70%. De overlevingskansen van premature baby's van meer dan 27 weken liggen rond de 90% en bij een zwangerschapsduur van 33 weken stijgt de overlevingskans naar 95%.
Het is gebruikelijk de geboorte van baby's die nog geen 30-32 zwangerschapsweken oud zijn, in een centrumziekenhuis te laten plaatsvinden. Een dergelijk ziekenhuis beschikt over neonatale intensive-care-afdeling (NICU), waar intensievere zorg zoals mogelijkheden tot beademing aanwezig is.
Op basis van de beschikbare gegevens zijn er geen aanwijzingen om aan te nemen dat COVID-19 de kans verhoogt op een miskraam of aangeboren afwijking.