De dominante religie in Spanje is het rooms-katholicisme en het is een traditioneel rooms-katholiek land. Volgens een volkstelling van 2010 beschouwt 70,5% van de bevolking zich als katholiek. 0,2% is protestant, 2,3% is islamitisch, 0,4% heeft een andere religie en 26,6% is areligieus.
Allebei zijn het dezelfde gelovigen. Rooms-katholieken zullen er zeker geen probleem mee hebben als ze gewoon katholiek worden genoemd. De Rooms-Katholieke Kerk noemt zichzelf ook wel kortweg "de Kerk". Dat is zo omdat ze gelooft dat de Katholieke Kerk de enige 'juiste' vorm van het christendom is.
Katholieken geloven in God, zijn zoon Jezus en de Heilige Geest. Elk jaar met Kerstmis vieren zij de geboorte van Jezus. Met Goede Vrijdag herdenken zij de dood van Jezus en op Pasen vieren zij de verrijzenis uit de dood. Maria, de moeder van Jezus heeft een speciale plek in het geloof.
Een typische Spanjaard is hoffelijk, trots, enthousiast, ongedisciplineerd, traag, temperamentvol, onafhankelijk, gezelschapsdieren, lawaaierig, eerlijk, nobel, individualistisch, luidruchtig, jaloers, bezitterig, kleurrijk, hartstochtelijk, spontaan, sympathiek, houden van plezier, creatief, gezellig, demonstratief, ...
Geloof. Het gemiddelde percentage gelovigen (creyentes) in Spanje is op dit moment 69,5% terwijl 26,6% verklaart niet gelovig te zijn. Dat is volgens de makers van het onderzoek een dieptepunt en bijvoorbeeld niet te vergelijken met de cijfers van bv. 1980 toen slechts 8,5% niet gelovig was in Spanje.
Na zes eeuwen wonen er sinds enkele decennia weer moslims in Spanje, inmiddels een half miljoen. Ze hebben zelfs een moskee gebouwd tegenover het Alhambra in Granada, ooit het laatste Moorse bolwerk op het Iberisch schiereiland.
Van oorsprong is de naam Hispania dus Oud-Grieks en niet Latijn, de taal van Romeinen. Sommige deskundigen denken echter dat de naam Hispania oorspronkelijk uit Fenicië (het huidige Syrië en Libanon) komt. Daar noemden ze Spanje echter Ispanya.
Spanjaarden zijn aan het eten of ze praten over eten. Drie maaltijden per dag en tussendoor een snackje is niet gebruikelijk in Spanje. Je komt op straat geen Spanjaard tegen die onderweg naar de metro op een broodje kauwt of een afhaallunch eet achter zijn bureau.
Nederland (Países Bajos)
Friesland = Frisia. Drenthe = Drente.
Bij het katholieke geloof staat de kerk centraal.Volgens de katholieken kun je in de kerk god vinden.Bij de protestanten staat de bijbel centraal. Volgens hen staat elk mens rechtstreeks met god in contact.
Het protestantisme ontstond toen Maarten Luther in 1517 de confrontatie aanging met de katholieke kerk, die volgens hem te ver van de christelijke, Bijbelse principes was afgedwaald. Kerken en bevolkingen in een groot deel van Noord-Europa keerden zich de 50 jaar daarna af van de paus en het katholieke geloof.
Katholieken geloven in één God. Deze God zond ongeveer 2000 jaar geleden zijn zoon Jezus Christus naar de aarde om de mensen te bevrijden van hun zonden. Daarvoor moest Jezus eerst sterven aan het kruis. Na drie dagen stond hij weer op en ging naar de hemel.
Oosters-orthodoxe en oosters-katholieke kerken
Men kent evenwel geen biechtstoel, maar biecht aan een lessenaar (analoj), waarop het Evangelieboek en een Kruis of een icoon van Jezus Christus zijn gelegd. De biechteling staat recht voor de analoj, de priester terzijde, als om te benadrukken dat hij slechts getuige is.
'Katholiek' was het tegenovergestelde van 'schismatiek' en 'ketters'.
Een typisch Spaans ontbijt bestaat uit koffie (café con leche of café cortado) met wat gebak (churros en croissants zijn het populairst), koekjes (Maria galletas), cake (meestal bizocho), geroosterd brood (diverse tostadas), sandwiches (bocadillos), of aardappelomelet (Tortilla Espanola).
Drie van de vier Spanjaarden (72%) geeft in een barometer (onderzoek) van het Sociologisch Instituut (CIS) aan dat ze pas na 23 uur naar bed gaan terwijl 85% aangeeft voor 9 uur op te staan. Het aantal uren wat een Spanjaard slaapt is dan ook vaak minder dan in andere landen.
12 druiven
Om het nieuwe jaar te vieren eten Spanjaarden om middernacht twaalf druiven – één bij elke klokslag – wat voorspoed gedurende het volgende jaar moet brengen. De truc is om niet op de druiven te kauwen, anders blijf je met een mond vol druivenmoes zitten. Slik ze gewoon een voor een in hun geheel door.
De Spanjaarden over ons: 'Uit het land van Cruijff'
In het populaire Spanje zijn Nederlanders nooit ongewenste gasten geweest. Ze vallen minder op tussen de roeptoeters uit andere Europese landen. Op Mallorca is de bevolking bijvoorbeeld blij dat Nederlanders zich rustiger houden dan de Britten.
Het Spaans gebruikt er 24.Dus, sprekers van het Spaans produceren dan wel meer lettergrepen per seconde, ze hebben misschien ook meer lettergrepen nodig om hetzelfde te zeggen.
Het draait allemaal om wederzijdse zorg, sterke banden en leven. Ze delen graag, en vaak is de kring van hun dierbaren niet alleen beperkt tot familie, maar ook tot vrienden en buren. De Spanjaarden zijn een zeer open samenleving die beslist een hekel heeft aan eenzaamheid.
De meest voorkomende achternaam is Garcia waarvan Spanje er inmiddels 1.464.633 telt met ver daaronder Gonzalez en Rodriguez, beiden met 925.137 personen en Fernandez met 914.028 personen. Dit is de top 10 van Spanje (met bijna alle achternamen eindigen op ez): Garcia. Rodriguez.
Geschiedenis van Nederland
De Spaanse Nederlanden is de naam voor Nederland en België tussen 1556 en 1713. De landen hoorde toen bij Spanje. In 1581 werd Nederland onafhankelijk en werd een zelfstandig land. België bleef tot aan 1713 bij Spanje horen en werd daarna van Oostenrijk.
Volgens het 'Instituto Nacional de Estadística' zijn Lucía, María, Paula, Daniela en Sara in 2012 de meest gebruikte namen voor meisjes en Daniel, Hugo, Alejandro, Pablo en Álvaro voor jongens.