Belangrijk bij dit lesidee is dat je een fruitsoort kiest die zinkt, bijvoorbeeld een perzik of een nectarine. Een appel zinkt meestal niet en bij een peer ligt het aan de rijpheid. Het zinken is belangrijk omdat het fruit helemaal ondergedompeld moet zijn in de vloeistof.
Maar de schil alleen heeft nog wel de luchtzakjes en die blijft dus drijven op water.
De intacte vruchten drijven vanwege de grote hoeveelheid lucht die in het sponsachtige witte merg zit, waardoor ze een lagere dichtheid dan de geschilde vruchten hebben.
Allereerst kunnen bepaalde groenten en fruit als vochtafdrijvers werken. Goede voorbeelden hiervan zijn citroen, ananas, kiwi's, komkommer, wortels, venkel en asperges.
Of iets blijft drijven of zinkt in water hangt af van hoe zwaar het is, maar ook van hoe zwaar het water is. Als iets lichter is dan water dan drijft het, als iets zwaarder is dan water zinkt het.
Voor een kubieke centimeter hout of kurk geldt dat het lichter is dan een kubieke centimeter water of olie. De dichtheden van hout en kurk zijn dus kleiner dan de dichtheden van water en olie. Daarom blijven voorwerpen van hout of kurk drijven op zowel water als olie.
Een voorwerp drijft in een vloeistof als de dichtheid van de vloeistof groter is dan de dichtheid van het voorwerp. Als de dichtheid van het voorwerp groter is dan die van de vloeistof, dan zal het voorwerp zinken. De dichtheid van een gekookt eitje is groter dan die van het water.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
In het nieuws. Je eet vast wel eens fruit uit de vriezer. Vraag je je dan af of het niet beter is om fruit vers te halen in plaats van uit het vriesvak? Goed nieuws: in bevroren fruit zitten net zo veel vitamines als in verse producten, zo blijkt uit onderzoek van de University of Georgia.
Fruit bevat het 'giftige' fructose
Fruit bevat fructose, een type suiker dat enkel en alleen verwerkt wordt door de lever. Een inname van teveel fructose in een korte tijd kan schadelijk zijn.
Dat komt omdat de massadichtheid van de limoen groter is dan van het water. De citroen met schil blijft drijven in water. Als je de schil verwijdert, zinkt de citroen. De schil bevat heel wat holle ruimtes die lucht bevatten waardoor de citroen met schil een lagere massadichtheid heeft.
Een middelgrote peer bevat ongeveer zes gram vezels. Evenveel als twee bruine boterhammen en goed voor 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. Die vezels zorgen voor een goede darmtransit en verlagen het cholesterolgehalte. Hierdoor is de peer het ideale medicijn tegen stress.
Wist je dat een peer zinkt en een appel blijft drijven? Dit komt omdat een appel voor 25% uit lucht bestaat en daarmee lichter is dan water en een peer niet. Hét perfecte weetje om een weddenschap mee te leggen, want dit raad de ander nooit!
Bananen bevatten veel kalium.Dat mineraal helpt zuurstof naar de hersenen te transporteren. Kortom, met een banaan hou je je hoofd erbij. Daarnaast zorgt kalium voor een evenwichtige waterbalans in je lichaam en onderhoudt het een regelmatige hartslag.
Sommige mensen denken dat bananen verstopping in de darm zouden veroorzaken. Dit is onjuist; bananen zijn vezelrijk fruit en, in combinatie met voldoende vocht, gaan ze juist verstopping tegen. Ook bevatten ze belangrijke vitamines, mineralen en sporenelementen en geen vet.
In veel productielanden worden bossen gekapt om de vraag bij te houden en dreigen watervoorraden op te drogen. Voor het kweken van een kilo avocado's is gemiddeld bijna 1.300 liter nodig. Dat is veel; een kilo mango's kost bijvoorbeeld ongeveer 370 liter water en voor een kilo bananen is maar 84 liter nodig.
Ook qua voedingswaarde zit er zo goed als geen verschil tussen een verse mandarijn en eentje uit blik. Volgens het Voedingscentrum moet je er alleen op letten dat er in fruit in blik doorgaans meer suiker zit. Vooral fruit 'op siroop' kan aardig suikerrijk zijn. En dat past natuurlijk niet in een gezond dieet.
Op nummer 1 van deze lijst staat dus de braam. Met 43 calorieën en slechts 4,9 gram suiker met daarbij 5 gram aan voedingsvezels is de braam erg gezond! Hij bevat vitamine A, D, B12 en calcium en ijzer. Ook magnesium is present.
Op sap. Ananas uit blik is minder ongezond dan je misschien zou denken. Bij ananasschijven op sap, dus niet op siroop, scheelt de voedingswaarde niet zo veel met die van een verse ananas.
Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Gelukkig zit vitamine C in veel groente en fruit. Verder bevat de framboos vitamine B11, E en K. De mineralen die frambozen herbergen zijn: mangaan, magnesium, koper en kalium. Frambozen zijn rijk aan vezels die voor een goede darmwerking zorgen.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
IJs is erg bijzonder, omdat waterdeeltjes in het vaste ijs verder uit elkaar zitten dan in het vloeibare water. In een liter ijs zitten daardoor minder waterdeeltjes dan in een liter water. En dus weegt een liter ijs minder dan een liter water en drijft ijs op water.
Stroop is het zwaarst, dan water en dan olie. De zwaarste vloeistof zit dus onderop en de lichtste vloeistof bovenop.
Als je soortelijke massa (massa gedeeld door volume) kleiner is dan de soortelijke massa van het zoute water, blijf je drijven.