Deze groenten vind je in mei volop in de winkelrekken: asperges, aubergine, bloemkool, champignons, courgette, friseline, knolselder, komkommer, krulandijvie, paksoi, paprika, prei, rabarber, radijsjes, selder, sla, spinazie, spitskool, tomaten, venkel, tuinkers en wortelen.
Seizoensfruit juni: da's zoete zaligheid met aardbeien en bessen. De zomer breekt aan, dus het aanbod aan zomerfruit van bij ons wordt kleurrijker en gevarieerder. De aardbeien waren er al, maar ook blauwe bessen, braambessen, frambozen, kersen, rode bessen, stekelbessen… vinden stilaan hun weg naar de winkelrekken.
Jaarrond verkrijgbaar
Mango is het hele jaar verkrijgbaar.
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Je kunt eigenlijk niet van één fruitsoort zeggen of het gezonder is dan een andere. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bananen eet krijg je nooit alle mineralen en vitamines binnen die verschillende fruitsoorten kunnen bieden. Het is daarom belangrijk om door de week met verschillende fruitsoorten te variëren.
De soorten fruit met het meeste suiker bevatten veel glycerine, waardoor ze snel verteren en je een suikerpiek geven. Fruitsoorten die veel suiker en relatief weinig wezels bevatten, zijn: lychees, bananen, vijgen, druiven en ananas.
Jaarrond verkrijgbaar
Mandarijn is het hele jaar verkrijgbaar.
In de maanden juni t/m augustus is de aanvoer het grootst en zijn de meloenen op z'n lekkerst én voordeligst.
Jaarrond verkrijgbaar
Ananas is het hele jaar verkrijgbaar.
Hierbij het lijstje met alle seizoensfruit van april:
ananas. appel. avocado. banaan.
Wanneer in het seizoen. Abrikozen komen van half mei tot en met half augustus uit Griekenland, Frankrijk en Spanje en van eind november tot en met december uit Zuid-Afrika.
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Onder seizoensfruit worden fruitsoorten verstaan die het liefst lokaal zijn geteeld, waar de verwarmingen in de kassen niet te hard voor hebben hoeven branden en die een zo kort mogelijke reis hebben afgelegd. In het lijstje zijn de dikgedrukte fruitsoorten veelal van Nederlandse bodem verkrijgbaar.
Galia is het hele jaar verkrijgbaar.
Grapefruit is jaarrond verkrijgbaar en wordt geïmporteerd uit Turkije, Amerika, Uruguay, Honduras, Cuba, Zuid-Afrika, Israël, Argentinië en Spanje.
Soms wordt beweerd dat je bepaalde soorten fruit beter niet kunt geven tot je kind bijvoorbeeld 1 jaar is, vanwege de spijsvertering of voedselallergieën. Bijvoorbeeld aardbeien of bessen. Maar alle soorten zijn geschikt. Je kunt dus lekker variëren.
De oogstperiode van de sinaasappel of appelsien is lang. De vrucht kan sowieso prima twee maanden aan de boom blijven hangen, terwijl deze al rijp is. De verschillende rassen hebben allemaal een andere periode voor de pluk, maar dit loopt van eind oktober tot en met eind mei (ongeveer een half jaar).
Wel, clementines hebben weinig of geen pitten en zijn zoeter dan (satsuma)mandarijnen. Ook de kleur is een beetje anders. Een clementine is fel oranje terwijl een mandarijnschil licht geel/oranje kleurt. Bovendien bewaart een clementine langer.
Naast Vitamine C bevatten mandarijnen ook vitamine A, B1, B2, B6 en B11 en de mineralen Calcium, Fosfor, Magnesium en Zink. Ook zijn er enkele studies gedaan en daaruit is gebleken dat mandarijnen de kans op verschillende ziektes doet verkleinen waaronder diabetes, aderverkalking, beroertes en leverkanker.
Aardbeien: bevat veel vitamine C, leveren weinig calorieën en levert relatief veel foliumzuur. Kiwi: bevat het meeste vitamine C van dit rijtje fruitsoorten, veel vezels en erg weinig calorieën. Sinaasappel en mandarijnen: een sinasappel bevat wat meer vitamine C, beide leveren wat foliumzuur én vezels.