Niet alleen aardbeien en frambozen, maar ook pruimen, perziken of bessen doen het erg goed in een bakje yoghurt. De meeste vruchten kunnen gewassen en gesneden in de yoghurt. Je kunt ze ook pureren om er een lekkere saus van te maken die je door de yoghurt roert.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.
Nooit doen: yoghurt en vers fruit mengen
Combinaties die je beter niet kunt maken. Natuurlijk zijn ze allemaal gezond maar eenmaal gemengd met elkaar kan je ze niet lang laten staan. Na een tijdje gaat de yoghurt schiften en ontstaat een bittere smaak. Hetzelfde geldt voor andere zuivelproducten zoals kwark en room.
Verstoppingen. Te grote porties, te veel rauwe (droge) of ongare havermout eten, kan leiden tot verstoppingen in je darmen.... Je darmen zijn op zo'n moment niet meer in staat om de hoeveelheid voedsel te verwerken, doordat de ongekookte havermout vocht aantrekt en een grote brok vormt.
Er is één fruitsoort dat niet handig is om op de fruitschaal te leggen en dat zijn onze favoriet: appels. Ander fruit en groente kun je gerust samen op een plek leggen, maar appels zijn niet handig. Dit komt omdat appels ethyleengas produceren. Dit gas is niet schadelijk, maar rijpt andere fruitsoorten sneller.
Sommige mensen zweren echter bij Griekse Yoghurt, door 'een perfecte combinatie van gezonde vetten, calcium en eiwitten is,' zegt voedingsdeskundige Anita Mirchandani, van de New York State Dietetic Association. 'Dankzij de eiwitten en vetten, zal Griekse yoghurt je gedurende een lange tijd een verzadigd gevoel geven.
Griekse yoghurt helpt je bij gezond afvallen. Daar zorgen de verzadigende eiwitten en gezonde vetten in dit zuivelproduct voor. Door de eiwitten heb je namelijk lange tijd een aangenaam 'vol' gevoel, waardoor je minder snel naar iets eetbaars grijpt (30).
Dit simpele gerecht met Griekse yoghurt, met walnoten en honing is een gouden combinatie. Ideaal om zowel je eiwitten, koolhydraten en vetten aan te vullen. Tip: Je kunt de Griekse yoghurt vervangen voor magere of volle Griekse yoghurt, afhankelijk of je als doel vetverbranding of spieropbouw hebt.
Een ontbijtje met yoghurt is dus hartstikke gezond! Let wel een beetje op de ingrediënten die je aan je ontbijtje toevoegt, bijvoorbeeld op het soort fruit. Een banaan bevat veel koolhydraten en een hoog gehalte fruitsuikers. Ook perziken en meloen bevatten veel suikers.
Het grootste verschil tussen skyr en yoghurt is dat skyr aanzienlijk meer eiwitten bevat. Hierdoor heb je vaak wat langer een verzadigd gevoel dan na het eten van magere yoghurt. De smaak zit tussen yoghurt en kwark in: lichtzuur en een beetje zoet.
Wil je juist aankomen dan kies je liever producten die per 100 gram veel energie bevatten. Denk bijvoorbeeld aan Griekse Yoghurt met 10% vet (160 kcal per 100 gram), nootjes (550-650 kcal per 100 gram) of avocado (350 kcal per 100 gram).
Je vult een kommetje met ongeveer 100 gram Griekse yoghurt. Je kiest wat noten en zaden uit om te eten. Deze kan je met een deegroller grof wat kleiner maken. Dan strooi je deze noten en zaden met een snufje kaneel over de yoghurt.
Griekse yoghurt bevat een scala aan gezonde ingrediënten. Deze qua structuur stevige yoghurt is rijk aan vitamine A, B2, B12, de mineralen kalium, calcium, magnesium en fosfaat en eiwitten.
Wat is er wel gezond aan krokante muesli? Het is jammer dat krokante muesli vaak zo ontzettend ongezond gemaakt wordt met allerlei onnodige additieven. Het idee van ontbijtgranen is namelijk helemaal niet slecht. Zeker niet als het gecombineerd wordt met de nodige eiwitten en vetten uit bijvoorbeeld Griekse yoghurt.
Laten we allereerst kijken naar het verschil in de hoeveelheid calorieën. Met de nadruk op 'verschil', want dat is absoluut aanwezig! Met respectievelijk 40, 43, en 46 kcal per 100 gram, zijn Katharos Yoghurt Grieks 0%, Jumbo Yoghurt Griekse 0,1% Vet en Milsani Griekse stijl de varianten met de minste calorieën.
Het belangrijkste verschil tussen Griekse yoghurt en yoghurt Griekse stijl is de voedingswaarde. 'Echte' Griekse yoghurt bevat meer eiwitten (tot wel 2x zoveel) en minder melksuiker (lactose). Daarentegen zit er in yoghurt Griekse stijl vaak wat minder calorieën.
Nederlanders eten gemiddeld 100 gram yoghurt per dag, van mager tot volvet, van Griekse tot IJslandse varianten. Eet je volgens de Schijf van Vijf, oftewel de richtlijnen van het Voedingscentrum, dan let je op het vetgehalte in de zuivel die je in je ontbijtkom schept.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Gedroogd fruit. Gedroogd fruit, zoals bijvoorbeeld pruimen, zijn een goede optie wanneer je last hebt van verstopping down there. Ze bevatten namelijk veel vezels – een handjevol bevat ongeveer zes gram – en zijn daarnaast ook rijk aan sorbitol en fructan, natuurlijke suikers die een laxerend effect hebben.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Het rijpingsproces van een onrijpe banaan komt juist op gang door er een rijpe mango naast te leggen. Maar leg een rijpe banaan liever niet naast een rijpe mango. Allebei zijn ze gevoelig, en produceren een grote hoeveelheid etheen waardoor beide soorten snel kunnen rotten.
Bananen en ander fruit
Bananen produceren ethyleen, een stofje dat ervoor zorgt dat ander fruit sneller rijpt (en bederft). Kijk dus uit met bananen in de fruitschaal. Al kun je het ook in je voordeel gebruiken door een banaan naast een vrucht die sneller moet rijpen te leggen.