Specialiteiten in Japan zijn sushi, teppanyaki en tempura. Andere populaire gerechten zijn takoyaki (gegrilde of geroosterde inktvis), okonomiyaki (een soort pannenkoek/pizza/omelet met groente en vlees of vis) en ramen (een bouillon met noedels, verschillende groenten en/of vlees).
Er is geen gerecht dat zo sterk geassocieerd wordt met Japan als sushi. Sterker, voor veel mensen is sushi dé belichaming van Japan. De sushi zoals wij deze kennen is ontstaan rond 1800 en is bedacht als makkelijke snelle hap die snel bereid kan worden, en met één hand gegeten kan worden.
De traditionele keuken van Japan (Japans: washoku) is gebaseerd op rijst met misosoep en andere gerechten met de nadruk op seizoensgebonden ingrediënten . Bijgerechten bestaan vaak uit vis, ingemaakte groenten en groenten gekookt in bouillon.
De noedelsoep wordt in Japan evengoed als ontbijt, lunch, diner of snack gegeten. Hét recept bestaat niet. In tegenstelling tot veel klassiekers, zijn er bij ramen maar weinig regels. Het enige wat vaststaat, is dat ramen altijd uit vier delen bestaat…
Het avondeten bestaat bijna altijd uit rijst.Enkele veel voorkomende gerechten zijn kip-katsu-curry en sushi, en je zult waarschijnlijk ook soep, augurken (tsukemono) en groentegerechten hebben.
Een klassiek Japans ontbijt bestaat uit een proteïne (vis of tofu), rijst, gepekelde groenten of zeewier, een eibereiding, misosoep en enkele groentebereidingen als bijgerecht. Heel gebalanceerd en energiek om de dag te starten. Eerlijk, mensen die niet ontbijten, ik snap dat niet!
Het traditionele Japanse dieet is grotendeels vers en onbewerkt, met heel weinig geraffineerde ingrediënten en suiker. Het verschilt eigenlijk niet zoveel van een traditioneel Chinees dieet, met basisproducten zoals rijst, gekookte en ingemaakte groenten, vis en vlees .
Nationaal gerecht van Japan: geheime charme van curryrijst . Curryrijst wordt beschouwd als een van de nationale gerechten van Japan en is geliefd bij Japanners van alle leeftijden. Momenteel zijn er restaurants die gespecialiseerd zijn in Japanse curry buiten Japan, bijvoorbeeld de Verenigde Staten en zelfs India, waar curry oorspronkelijk vandaan komt.
Écht typisch Japans is omotenashi, de Japanse gastvrijheid. Dit gaat verder dan alleen maar beleefd zijn, het gaat om oprechte vriendelijkheid, respect, toewijding, bescheidenheid en anticiperen op wat iemand nodig heeft, zonder dat hij daar om vraagt.
De Japanse keuken behoort tot de meest geliefde ter wereld. Daar zijn wij het absoluut mee eens. Het bekendste Japanse gerecht is sushi, maar het land heeft veel meer heerlijke gerechten te bieden. De keuken is bovendien divers en niet pittig, waardoor het voor iedereen goed toegankelijk is.
Eten in Japan: Rijst is het hoofdvoedsel en wordt gegeten met stokjes, die in het Japans 'hashi' heten. Naast rijst houden de Japanners van brood en noedels en een rijke variatie van vlees, vis, groenten en fruit. Bij het traditionele Japanse koken worden verse ingrediënten met grote zorg bereid.
Maar globaal gezien is Japan goedkoop tot spotgoedkoop om te eten. Ontbijten kan voor 5 euro en minder, een middagmaal kost je gemiddeld 8 euro en een avondmaal 12. En dat zijn gemiddelden. Ik ging sushi eten en betaalde voor 8 bordjes met twee sushi's tien euro.
Met de hoogste levensverwachting ter wereld, dankzij hun gezonde dieet, kan je gerust stellen dat Japans eten gezond is. Er wordt veel vis, zeewier en rijst gegeten en dat doet een lijf goed. Ook staan er regelmatig soja en gefermenteerde sojaproducten zoals miso en natto op het menu.
In Japan wordt met name Amerikaans brood gegeten, vrijwel altijd wit en in dikke plakken. Dat betekent dan weer niet dat Japanners geen goede bakkers zijn: de beste pizza's en baguettes ter wereld komen uit Tokyo. Maar brood speelt geen rol van betekenis in het dagelijks dieet.
Tafelmanieren in Japan
Voor het eten zeg je “Itadakimasu” (letterlijk: 'ik ontvang') en na het eten “Gochisosama” (letterlijk: het was een feestmaal). Met deze uitdrukkingen spreek je dankbaarheid uit voor iedereen die heeft bijgedragen aan het gerecht dat bij jou op tafel staat.
In de lokale restaurants wordt men geacht met hashi (eetstokjes) te eten. In Japan drinkt men veel thee en dan met name de Japanse groene thee (ocha). In een restaurant wordt vaak een gratis kopje thee of glas water aangeboden. Het is niet verplicht om extra drinken te bestellen (dit doen de meeste 'locals' ook niet).
Het populairste gerecht in Japan is natuurlijk sushi en sashimi. Gevolgd door ramen (noodles), tempura snacks, curry rijst, Okonomiyaki (hartige pannenkoek) en shabu shabu (soort hotpot).
Ook met het ophalen of snuiten van je neus scoor je geen punten op straat in Japan. Sterkte dus als je verkouden bent.
In de Japanse cultuur is het de gewoonte om schoenen uit te doen bij het betreden van een woonhuis of hotel, te buigen als begroeting, geen tips te geven bij het eten, slurp je noodles op, niet met taxi deuren gooien, geef eten/snacks als cadeau en draag vooral kimonos.
Misosoep is een traditionele Japanse soep die gemaakt wordt van een eenvoudige combinatie van dashibouillon gemengd met misopasta.
Het gerecht werd voor het eerst naar het land gebracht door de Britten uit India tijdens het Meiji-tijdperk. De Britse marine had onlangs curry aangenomen als een stevige maaltijd om zeelieden te voeden tijdens hun imperialistische missies . De marine voegde ook groenten en vlees toe, waardoor de curry dikker werd dan de soorten die in India te vinden zijn.
De middagmaaltijd in Japan bestaat vaak uit rijst- of noedelgerechten zoals ramen, soba en udon bowls . Veel mensen nemen ook een lunchbox, bekend als een bentō, mee naar de les of naar hun werk.
De magie van het Japanse dieet: superfoods in overvloed
Het blijkt echter dat Japans geheim voor gezondheid en een lang leven ook te maken heeft met bepaalde voedingsmiddelen die veel voorkomen in de Japanse keuken . Ten eerste hebben Japanners, net als veel andere Aziaten, veel sojabonen en sojaproducten in hun keuken.
De levensverwachting in Japan ligt voor vrouwen op dit moment op 87 jaar en voor mannen op 81 jaar. Het land heeft ongeveer 126 miljoen inwoners. In Nederland lag het aantal 100-jarigen op 1 januari 2021 op 2536 mensen, van wie 2125 vrouw en 411 man.