Je treft er veel gekende tropische vruchten aan zoals ananas, avocado, mango en banaan, maar ook iets exotischere zoals de cherimoya. De vruchten worden hoofdzakelijk gebruikt in dranken en zoete desserts. Zo is passievruchtpudding een zeer populair dessert op Madeira, omwille van de combinatie van zoet en zuur.
Mango (Mangifera indica): De mangobomen van Madeira produceren sappige en geurige mango's, die zowel de lokale bevolking als bezoekers verwennen. Litchi (Litchi chinensis): Oorspronkelijk afkomstig uit Azië, wordt litchi ook met succes op Madeira geteeld. De heerlijke, zoete en verfrissende vruchten zijn zeer geliefd.
De banaan van Madeira, die meestal wordt geplant in land nabij de zee en op hoogtes tot 200 m, staat bekend om zijn kleine formaat en zoete smaak. Ook de wijngaarden laten een diepe indruk achter op het landschap van Madeira, naast het leveren van verschillende soorten druiven, die allemaal bekend staan om hun kwaliteit.
Madeira heeft een geheel eigen keuken. Echte Madeirese vleesspecialiteiten zijn espetada en carne de vinho e alhos. Espetada is een rundvleesspies met knoflook en laurier en carne de vinho is gemarineerd varkensvlees. Visliefhebbers zullen zeer tevreden zijn met het aanbod op Madeira.
Wat vers fruit betreft produceert Portugal voornamelijk appels, peren en sinaasappels. De productie in 2014 bedroeg: appels 274.000 ton, peren 210.000 ton en sinaasappels 251.000 ton.
Niettemin is het noodzakelijk om te vermelden dat Portugal's behoren tot de Citrus Varietal of Oranges . Bekend in de Verenigde Staten en over de hele wereld als de "Clementine", hier in Trinidad & Tobago en in het Caribisch gebied accepteren we de naam liefdevol als de Portugal.
De 5 vaakst gegeten fruitsoorten zijn appels, bananen, mandarijnen, aardbeien en sinaasappels. Appels worden gemiddeld op 1 op de 4 dagen geconsumeerd; bananen ruim 1 keer in de week; mandarijnen eens in de 10 dagen.
Madeirawijn . De mensen van Madeira maken geen geheim van hun trots op de goddelijke nectar die deze vruchtbare landen al eeuwenlang produceren. De wereldberoemde en prijswinnende Madeirawijn is geschiedenis in vloeibare vorm. Maar het is ook smaak en genot.
De Portugezen hebben drie maaltijden per dag, tussen 7:30 en 10:00 uur ontbijten we, bestaande uit het drinken van koffie of vruchtensap met toast of een sandwich. De hoofdmaaltijden zijn lunch, tussen 12:00 en 14:30 uur, en diner tussen 19:30 en 22:30 uur.
Op Madeira is er een grote verscheidenheid aan culturen, dankzij het uitzonderlijke klimaat, met een plek voor suikerriet en tropisch fruit (zoals de populaire banaan, ananas, avocado, peer, suikerappel, mango en passievrucht), verwerkt in drankjes en heerlijke desserts.
Poncha is zonder twijfel een van de populairste dranken op Madeira. Deze traditionele alcoholische drank wordt gemaakt met rum, honing en suiker - het is zeker een smaakvolle punch. Er zijn verschillende smaken verkrijgbaar en wordt zowel in de zomer (met ijs) als in de winter gedronken, wanneer de eilandbewoners die extra dosis vitamine C nodig hebben.
Naast luchtige en katoenen kleding is het daarom aan te raden om een regenjas en enkele warme kledingstukken mee te nemen. Neem daarnaast goede wandelschoenen mee. Tijdsverschil: Het is op Madeira een uur vroeger dan in Nederland, zowel in de winter als in de zomer.
Limpets (Lapas)
Daarom serveert men bijna overal op Madeira lekkere vis- en of zeevruchten gerechten. Madeira staat vooral bekend om 'limpets' of ook wel 'lapas' genoemd. Lapas worden gegrild en geserveerd met knoflook en boter.
Let erop dat je ze niet inslikt, want ze zijn niet eetbaar en giftig. Je kunt het vruchtvlees van de cherimoya direct met een lepel eten. De romige en delicate textuur smelt in de mond en biedt een unieke smaakervaring.
Over het algemeen liggen de prijzen op Madeira lager dan in Nederland, zeker als het op eten & drinken aankomt. Voor een gemiddeld hoofdgerecht betaal je tussen de € 7,- en € 15,-. En je kan het daarbij zo luxe maken als je zelf wil! Houd er wel rekening mee dat dit vooral voor lokale producten geldt.
Over het algemeen kunt u verwachten dat u ongeveer 10% van de rekening fooi geeft. Als u uitzonderlijk goede service krijgt, zeg dan dankjewel met een fooi van dichter bij de 15-20%. Of u nu contant of met een kaart fooi geeft, gebruik altijd de lokale valuta om geld te besparen. Gebruik de Wise Multi-Currency Card.
Inwoners van zowel Portugal als Spanje eten vaak laat (22.00 uur is niet ongewoon) . Maar restaurants gaan wel eerder open voor het avondeten als u liever niet zo laat eet. Zelfs als u een populair restaurant bezoekt, krijgt u vaak een tafel als u om 19.00 uur arriveert.
Plan om casual kleding te dragen in de stad en neem wat warmere kleding mee als je van plan bent om te gaan hiken in de bergen rond het eiland. Shorts en t-shirts kunnen de meeste maanden gedragen worden op Madeira en 's avonds zijn jeans en lichte jassen natuurlijk fijn om te hebben om je warm te houden.
Het werd een leidende factor in de economie van het eiland en verhoogde de vraag naar arbeid. Blijkbaar was het op Madeira dat, in de context van suikerproductie, slaven voor het eerst werden gebruikt op plantages , waarbij het werk werd gedeeld met betaalde kolonisten.
de chet grootste deel van het leven op het eiland Madeira is over het algemeen goedkoper dan in veel andere Europese bestemmingen. Huurprijzen voor appartementen in Funchal, de hoofdstad van het eiland, zijn te vinden vanaf € 500 tot € 600 per maand, terwijl boodschappen en uit eten gaan ook redelijk geprijsd zijn.
Alle vers fruit is gezond.
Daarom staan ze in de donkergroene zone van de voedingsdriehoek. Kies volop uit volgende soorten: Citrusvruchten: sinaasappel, pompelmoes*, mandarijn, citroen, limoen … Pitvruchten: appel, peer …
Als het om de wereld als geheel gaat, is er echter één vrucht die boven alle anderen uitsteekt — en die groeit niet eens aan een boom! Welke vrucht staat bovenaan? De banaan , natuurlijk! Wereldwijd worden er elk jaar meer dan 100 miljard bananen gegeten.
Mensen willen massaal op de foto met de bijzondere, sterk geurende vrucht die in het Zuidoosten van Azië wordt beschouwd als een delicatesse. Het brein achter de superspeciale doerian, de 'J-Queen', is de 32-jarige Aka, die naar eigen zeggen een zeldzame vrucht heeft gekweekt door twee superieure soorten te kruisen.