Eet minimaal 500 gram verse groenten en vers fruit per dag. Vermijd fruit zoals banaan, citrusvruchten, kersen, abrikozen en ananas, want deze kunnen eczeem verergeren. Blauwe bessen zijn juist uitermate goed voor je, omdat ze boordevol antioxidanten en anthocyanidinen zitten.
Eet veel fruit (met uitzondering van citrus vruchten, kiwi's, ananas een aardbeien) en eet veel vezels in vorm van groentes. Neem Omega 3 en GLA vetzuren (te vinden in vette vis en kan ook in capsule vorm ingenomen worden) en eet olijfolie. In olijfolie zit squaleen wat het immuun systeem verbeterd.
Het gaat dan meestal om een allergie voor koemelk, kippenei, soja, noten of pinda. De eczeem verdwijnt dan vaak als een kind een dieet krijgt zonder voedingsmiddelen waarop het allergisch reageert.
De conclusie van het onderzoek is dat dagelijkse inname van 5000 IU vitamine D per dag een positief effect heeft op de behandeling van atopisch eczeem. Patiënten die basisbehandeling ontvangen en daarbij vitamine D nemen hebben meer kans dat het atopisch eczeem zal verminderen.
Voedingstips #4: Veel water drinken
Water reinigt je huid en is noodzakelijk als je last hebt van eczeem. Door elke dag tenminste 1.5 liter te drinken zet je een belangrijke stap om je lichaam te helpen ontgiften. Want eczeem wordt vaak veroorzaakt door ophoping gifstoffen dat zich uit via de huid.
Het eerste wat je kunt doen is meteen een glas water drinken. Zorg dat je de hele dag door water binnen handbereik hebt, zodat je minimaal 1,5 liter water per dag binnen krijgt. Daarnaast kun je je huid verzorgen met een hydraterende crème of olie.
Ons lichaam bestaat voor ongeveer 60% uit water. Het verliest vocht via urine en zweet, maar ook tijdens het ademen raakt het vocht kwijt. Om het vochtniveau op peil te houden, moeten we circa 2 liter water per dag drinken.
Dit kun je doen om je eczeem op een natuurlijke manier te behandelen: Vermijd airco en felle zon. Gebruik elke ochtend een speciale lichtlamp (lichttherapie werkt ontstekingsremmend) Smeer je huid meerdere malen per dag goed in met een plantaardige, allergeenvrije huidolie.
Heb je last van puistjes, eczeem of een vette huid? Dan zou appelazijn je daar wel eens vanaf kunnen helpen. Het heeft namelijk een antiseptische werking, dat wil zeggen: een ontstekingsremmende werking (het doodt bacteriën en schimmels) en verbetert de zuurgraad van je huid.
NRC Next zocht deze uitspraak uit en kwam al snel tot de conclusie dat de relatie tussen eczeem en suiker helemaal niet bestaat. En of suiker acne veroorzaakt, is ook discutabel. Ik ben het eens met NRC. Dat atopisch eczeem wordt veroorzaakt door voeding is vrij uitzonderlijk.
Kamillethee helpt ook tegen allerlei huidproblemen en vooral bij eczeem, huiduitslag, jeuk en netelroos. Naast zijn sterk ontstekingsremmende en ontsmettende werking stilt kamille ook jeuk.
Atopisch eczeem verloopt typisch in opstoten. Irritatie van de huid kan een aanval uitlokken, zoals bij het gebruik van schuimende zepen, ruwe kledij, bij warmte en fel zweten, stress, een rokerige omgeving, … Soms lokken allergische reacties (bijv. op stof, huisdieren, voeding, …) de symptomen (deels) uit.
Gemiddeld hebben patiënten met PFAS vier voedingsmiddelen die leiden tot PFAS-symptomen. In Nederland zijn de meest voorkomende voedselallergenen die PFAS veroorzaken vers fruit (vnl. appel, peer, perzik en kiwi), boomnoten en pinda.
Vitamine B complex
Ook helpt het goed bij jeuk, uitslag en irritatie. Vitamine B3 (niacinamide) is een belangrijk antioxidant die onder andere ontstekingsremmend werkt, roodheid vermindert en de barrièrefunctie van de huid verbetert.
Vermijd bewerkte voedingsmiddelen – zoals eten uit pakjes en kant-en-klaarmaaltijden – en gehydrogeneerde vetten. Probeer bijvoorbeeld om vette vis en avocado standaard in je weekmenu op te nemen. Deze producten bevatten veel omega 3, een belangrijke vetsoort die je huid hydrateert.
Eczeem behandelen met olijfolie is een goede natuurlijke oplossing, alleen moet je nooit zomaar olijfolie op je huid smeren; dit kan alleen maar zorgen voor extra irritatie.
De Eucerin-crème heeft een kalmerende en verzachtende werking en is geheel vrij van parfum en parabenen. Nog zo een die je eigenlijk altijd in huis zou moet hebben. Zodra je merkt dat je eczeem weer wat erger wordt, ga je smeren met deze zalf -het liefst een paar keer per dag. En dan maar hopen dat de jeuk wegtrekt.
De behandeling van atopisch eczeem
De behandeling bestaat voornamelijk uit uitwendige behandeling met lokale crèmes en zalven of lichttherapie. Indien dat onvoldoende resultaat geeft, kan er ook nog behandeld worden met medicijnen.
Eczeem zorgt ervoor dat de zuurgraad van de huid wordt beschadigd. Honing hersteld hierin de balans. Het bestellen van honing of honingzalf gaat eczeem tegen en zorgt ervoor dat de jeuk vermindert en je minder krabt. De werking van honing is niet alleen goed voor eczeem, maar ook voor andere huidaandoeningen.
Eczeem wordt behandeld met vaseline, hormoonzalf en teerzalf. Als eerste behandeling wordt vaseline voorgeschreven. De vaseline houdt de huid vet. Als de vaseline niet helpt, wordt er een hormoonzalf voorgeschreven.
Door een tekort aan vocht wordt je urine namelijk geconcentreerder met als gevolg dat je blaas eerder geïrriteerd raakt. Hierdoor krijg je eerder het gevoel dat je naar het toilet moet terwijl dit eigenlijk nog niet nodig is. Meer drinken is dan ook de oplossing! Drink je meer dan is je urine meer verdund.
Het is daarom aan te raden om zo'n drie uur voordat je naar bed gaat je vochtinname wat te beperken. Dan heeft je lichaam de tijd om het vocht te verwerken en kun je voor de laatste keer naar het toilet voordat je naar bed gaat.
Water zorgt voor een elastische en stralende huid
Water is essentieel voor de huid: het maakt haar elastisch en stralend. Een goed gehydrateerde huid is zacht en glad. Een droge huid is gebarsten, witachtig, trekkerig en voelt niet echt comfortabel aan.