De smaak zuur is terug te vinden in producten als yoghurt, karnemelk, tomaat, azijn, zuur fruit zoals citroen en bessen. Bij zuur denken wij aan: citroen, limoen, klaverzuring, azijn, yoghurt, zure bom en rolmops.
Verzuring door voeding
Zuurvormende levensmiddelen moet je zoveel mogelijk vermijden, omdat zij afvalstoffen vormen die zuur zijn. Voedingsmiddelen zoals, zuivel, eieren, eiwitrijk voedsel (met name vlees), granen (zoals tarwe), geraffineerde suiker, chocolade en noten zullen in het lichaam zuur produceren.
Zuurkool, zuurdesembrood, en zure melkproducten (karnemelk, yoghurt, crème fraiche, maar ook bedorven melk) krijgen hun zure smaak door het melkzuur dat afgescheiden wordt door de melkzuurbacterie Lactobacillus. De chemische aanduiding van melkzuur is 2-hydroxy-1-propaanzuur.
Zuur fruit
Denk aan citrusvruchten, bramen en bessen, appels, druiven, kiwi's en mango's, maar ook aan de producten daarvan (appelstroop, jam).
Gebruik vaker voedingsmiddelen met een weinig uitgesproken smaak, zoals gekookte aardappelen of puree, (wit) brood, beschuit, crackers, fruit, salades, pap, jonge (smeer)kaas, droge biscuits, lange vingers, eierkoeken (bij voorkeur met boter).
Adviezen bij vermindering van de smaak of smakeloos eten
Voeg limoen, citroen, mint toe aan erg zoete dranken/milkshake. U kunt soms uw smaak verbeteren door goed te kauwen. Zo komen veel voedseldeeltjes achter op de tong en de smaak van het eten kan zich verspreiden in uw mond en keel.
Varieer de textuur: Als uw smaakzin is verminderd, wordt het "gevoel" van de ingrediënten in uw mond belangrijker. Door voedingsmiddelen met verschillende texturen te combineren (zoals knapperige selderij met zachte pindakaas en taaie rozijnen ) kunnen maaltijden aantrekkelijker lijken.
De smaak zuur is terug te vinden in producten als yoghurt, karnemelk, tomaat, azijn, zuur fruit zoals citroen en bessen. Bij zuur denken wij aan: citroen, limoen, klaverzuring, azijn, yoghurt, zure bom en rolmops.
Citrusvruchten
De meeste citrusvruchten zoals sinaasappels, citroenen, limoenen en grapefruit zijn zuur vanwege een hoge concentratie citroenzuur, wat een zure smaak aan voedsel geeft. Volgens een onderzoek heeft het genetische profiel van citrusvruchten een grotere concentratie waterstofionen, die de mond als zuur ervaart.
Zuur is een van de vijf basissmaken , samen met bitter, zoet, zout en umami ( 1 ). Zuurheid is het resultaat van hoge hoeveelheden zuur in voedingsmiddelen. Citrusvruchten bevatten bijvoorbeeld hoge hoeveelheden citroenzuur, wat ze hun karakteristieke lip-tuitende smaak geeft ( 1 , 2 ).
We weten welke verbindingen de zure smaakreceptoren bij gewervelde dieren stimuleren. Zure smaak wordt opgewekt door zowel organische zuren, waaronder melkzuur, citroenzuur, appelzuur en azijnzuur, als anorganische zuren, zoals zoutzuur, salpeterzuur en zwavelzuur [19].
Gerechten die te zuur smaken, door bijvoorbeeld citroensap, kunnen afgezwakt worden door een tegenovergestelde smaak toe te voegen. Iets zoets zoals suiker, honing of siroop kan helpen. Ook een beetje baking soda kan helpen de zure smaak tegen te gaan.
Het vlees kan zelfs zuur gaan smaken als het niet correct is opgeslagen. Als vlees te lang buiten de koelkast heeft gelegen of niet op de juiste temperatuur is bewaard, kunnen bacteriën zich vermenigvuldigen en het vlees aantasten.
Umeboshi zure pruim
Umeboshi komt van de Ume-vrucht, die nauw verwant is aan pruimen of abrikozen. Ze worden geconserveerd door ze te zouten, wat deze lekkernij een extreem zure en intense smaak geeft.
Hoe kan je eten kruiden met zuur? De makkelijkste manier om je eten te kruiden met zuur, is natuurlijk met vloeibare ingrediënten zoals citroen- of limoensap of azijn. Het is namelijk dat scheutje limoensap door de avocado, ui en tomaten die de guacamole zo onweerstaanbaar maakt!
Uit wat ik heb gevonden, ligt de pH van de meeste paprika's tussen 4,65 - 5,6, aubergines hebben een pH tussen 4,5 - 5,3. Dus behoorlijk ver van neutrale pH, maar ze zijn slechts licht zuur.
Cranberries . Cranberries zijn een van de zuurste natuurlijke vruchten ter wereld vanwege hun lage suikergehalte en hoge gehalte aan citroen- en appelzuur.
Een veelvoorkomende bron van zure trek is een gebrek aan maagzuur in het lichaam . Als we niet voldoende zure voedingsmiddelen eten, daalt ons maagzuurgehalte, waardoor het voor de maag moeilijk wordt om het voedsel dat we eten te steriliseren en af te breken.
Verzurende voedingsmiddelen
Voedingsmiddelen die je zuur maken zijn onder andere dierlijke eiwitten, suikers, koffie, alcohol, frisdrank, verzadigde vetten en dergelijke. Maar ook diverse granen en notensoorten verzuren het lichaam.
Andere groenten die een zure smaak hebben, zijn tomaten, rabarber en zure groene appels . Deze groenten bevatten ook verschillende zuren, zoals appelzuur en oxaalzuur, die bijdragen aan hun zure smaak.
De vier primaire smaken proeven we elk door een ander deel van de tong. Zoet wordt door de punt geproefd, zout door de voorste zijkanten, zuur door de achterste zijkanten en bitter door het achterste gedeelte van de tong.
Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.
o Probeer zacht, glad, romig of gemengd voedsel dat minder kauwen vereist, omdat het beter verdragen kan worden. o Probeer voedsel met een andere smaak, zoals zuur, zout, zoet of bitter. Het eten van zuur voedsel zoals een citroen/limoen of sinaasappel (of hun sappen) voor een maaltijd kan helpen de smaak van maaltijden te verbeteren.
Neem iets fris-zuurs om op te kauwen of om op te zuigen, bijvoorbeeld: een zuurtje, pepermunt, (suikervrije) kauwgom, zacht snoep of een waterijsje. Ook fris-zure producten als tomaat, komkommer, augurk, appel en zilveruitjes kunnen helpen.