Gepureerd eten voor volwassenen of ouderen bestaat vaak uit gekookte groenten, aardappelen en vlees. Broodmaaltijden kunnen ook worden fijngemaakt. Lekker gepureerd eten kan worden gemaakt door er extra bouillon of kruiden aan toe te voegen.
Gepureerd fruit of een fijne jam zonder harde stukjes zijn ook goede opties. Wanneer je cornflakes, muesli en andere ontbijtgranen wil toevoegen kun je deze zachter maken door ze voor het eten even in melk of yoghurt te laten weken.
Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit.Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel.Weer later kunt u voedsel eten zoals vlees of een appel. Stukken afbijten kunt u met een kunstgebit beter niet doen.
Voor het malen van voeding kunt u een staafmixer, blender of keukenmachine gebruiken. Kies voor vleessoorten die goed te malen zijn zoals gehakt, tartaar, kip of varkensvlees.
Denk aan: aubergine, bloemkool- en broccoli roosjes, erwtjes, worteltjes, courgette, spinazie (a la crème), andijvie, paksoi, raapstelen, witlof, schorseneren, fijngesneden en gekookte rode kool, bietjes, zacht gekookte blokjes pompoen en witte, bruine of kidneybonen.
Tips over voeding bij vermoeidheid
Kies bijvoorbeeld voor een schaaltje yoghurt of kwark, volkoren cracker met hartig beleg, fruit, een handje noten, groenten met dip. Neem bewust een eetmoment en zie dat tegelijkertijd als een rust- of pauzemoment. Eet op momenten dat je minder moe bent.
Van groentes zoals pompoen, knolselderij, bieten, wortelen, maïs kun je heel goed een puree of crème maken. Kook de groentes gaar in water met zout en giet ze vervolgens af. Voeg roomboter of room toe en pureer de groente glad met een staafmixer.
Het is dus geen fabeltje; als je het fruit pureert en in die vorm drinkt gaan er belangrijke vitamines en vezels verloren. Je lichaam hoeft nauwelijks iets te doen om het te verwerken, waardoor je sneller trek krijgt. Daarom is het pureren van fruit eigenlijk alleen maar zonde.
Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit.Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel.Weer later kunt u voedsel eten zoals vlees of een appel. Stukken afbijten kunt u met een kunstgebit beter niet doen.
Als u uw kaken slechts licht mag belasten, kunt u gebruik maken van een "zachte voeding". Dit betekent dat de voeding gemakkelijk te kauwen en door te slikken moet zijn. Kies fijn volkoren, bruin of wit brood zonder korst. Neem geen brood met hele korrels of pitten.
Neem de eerste dagen zacht voedsel, zoals puree, gehakt en zacht fruit. Probeer enkele dagen daarna een stukje vis en een aardappel.
Zacht beleg is bijvoorbeeld smeerkaas, maar ook een slaatje, sandwichspread, omelet of ragout kunnen goed op brood gegeten worden. Gebruik in plaats van brood eventueel pap, vla of yoghurt. Brood kunt u zachter maken door deze in melk of bouillon te dopen.
Zacht fruit, zoals banaan en rijpe mango of meloen, kun je direct met een vork prakken tot een puree. Ook kun je fruit eventueel raspen. Harder fruit, zoals appel, kun je beter eerst stomen of koken, zodat het zachter wordt. Vervolgens kun je het prakken of met een staafmixer of keukenmachine pureren.
Kortom: 'myth busted'. De werking van voedingsstoffen in groente en fruit neemt door dat halve minuutje in de blender niet noemenswaardig af. Ook raak je niet meer vezels kwijt door blenden dan door kauwen.
Sommige voedingsmiddelen mogen namelijk niet in de blender, zoals gedroogde tomaten, aardappelen, gember, hele ingevroren ingrediënten (neem liever ingrediënten in stukjes), koffiebonen, harde specerijen en suikerklontjes. Ook kokende vloeistoffen doe je beter niet in de blender.
Ten opzichte van persen met de hand of met een machine blijven er na het blenden juist méér vezels en andere gezonde stoffen van groente en fruit achter, mits je de groente en fruit zo heel mogelijk in de blender doet.
Vlees kunt u pureren. Voeg eventueel bouillon, room of jus toe om de gewenste dikte te krijgen.
Niet getreurd, pasta met saus kan prima door de blender. Je moet de boel wel goed vloeibaar maken, maar dat werkt uitstekend met een ferme scheut pastawater.
Aardappelen en peulvruchten
Aardappelen leveren een belangrijke bijdrage in de benodigde hoeveelheid ijzer. Alle soorten peulvruchten zoals bruine en witte bonen, linzen, kapucijners en groene erwten zijn rijk aan ijzer.
Ook vermoeidheid en een slecht humeur zijn symptomen van te weinig vocht in je lichaam. De oplossing? Eet een appel! Een appel (100 gram) bevat al gauw 84.3 gram water en zorgt ervoor dat je vochtbalans op peil blijft.