Het is niet verslavend in de zin dat je er een kick van krijgt of high van wordt en daarom extreem veel neusspray gat gebruiken ofzo. Het is wel een middel waarbij gewennign en 'afhankelijkheid' kan optreden.
'Je kunt verslaafd raken aan neusspray' - Waar!
Oké, dat is duidelijk. Neussprays met xylometazoline werken verslavend voor de bloedvaten in uw neus. Eerst zorgt deze spray ervoor dat de bloedvaten krimpen, zodat het neusslijmvlies minder opgezwollen is. Daardoor kunt u weer vrij ademen.
Langdurig gebruik van neusspray kan leiden tot schaafwonden in het neusslijmvlies. Daardoor krijg je een chronische ontstekingsreactie, en dat is niet alleen pijnlijk maar kan je ook vatbaarder maken voor bacteriën en virussen.
Gevarenzone. De xylometazoline kan het slijmvlies in je neus dusdanig beschadigen dat het gezwollen blijft. Daarom heb je de neiging om te blijven sprayen om deze zwellingen tegen te gaan. Dat het tussenschot in je neus door de xylometazoline beschadigd zou raken is nooit wetenschappelijk bewezen.
Neusdruppels en neussprays op basis van de ontzwellende middelen fenylefrine, nafazoline en tramazoline kunnen reeds bij kleine hoeveelheden (bijvoorbeeld 2,5 tot 5 ml van een 0.05 % oplossing nafazoline – 0.5 mg/ml) nevenwerkingen en zelfs overdoseringen geven bij kleine kinderen.
Personen bij wie neusdruppels of neussprays, zoals Otrivin, bijzonder sterk werken, kunnen last krijgen van hartkloppingen. Wanneer een van deze bijwerkingen zich voordoet, dient u het gebruik van Otrivin te staken. Raadpleeg eventueel uw arts of apotheker.
Gebruik het niet langer dan 7 dagen, omdat anders de slijmvliezen beschadigd raken. Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor vermindert de zwelling, waardoor u weer beter door de neus kunt ademen.
Neusspray / xylometazoline
Beide middelen werken in op de bloedvaatjes in de neus, deze trekken samen waardoor er meer ruimte in de neus komt om langs te ademen. Heel plezierig, maar het vervelende is dat bij gebruik langer dan 7 dagen het er ook voor zorgt dat de neus juist weer verstopt raakt.
Albert Heijn Neusspray Xylometazoline HCl 1 mg/ml wordt goed verdragen, zelfs door patiënten met gevoelige neusslijmvliezen. Albert Heijn Neusspray Xylometazoline HCl 1 mg/ml is bestemd voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar.
Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor vermindert de zwelling, waardoor u weer beter door de neus kunt ademen. Binnen 5 minuten na gebruik merkt u dat u door uw neus kan ademen. De werking houdt 12 uur aan.
Bij een heftige verkoudheid kan een neusspray met xylometazoline of oxymetazoline een hele opluchting zijn. Gebruik deze echter niet langer dan tien dagen achter elkaar, want het goedje is behoorlijk verslavend.
Afbouwen – Gebruik de neusspray steeds minder vaak. Wanneer u bijvoorbeeld vijf keer per dag sprayt, doe dit dan een week vier keer per dag, dan drie enzovoort. Xylometazoline neusspray is ook in halve sterkte (kinderdosering) verkrijgbaar. Deze kunt u ook gebruiken om mee af te bouwen.
Xylometazoline vernauwt de bloedvaatjes in de slijmvliezen van de neus. Hierdoor vermindert de zwelling, waardoor u weer beter door de neus kunt ademen. Binnen 5 minuten na gebruik merkt u dat u door uw neus kan ademen. De werking houdt 12 uur aan.
Afkicken van neusspray: hoe lang duurt dat? Als je de neusspray nog niet zo lang gebruikt, kun je cold-turkey stoppen met de neusspray. Je ervaart dan enkele dagen afkickverschijnselen zoals een verstopte neus, maar dit gaat vanzelf over.
Natriumchloride is de chemische naam voor keukenzout. Een sterkte van ongeveer 9 mg per ml water (0,9%) wordt fysiologische zoutoplossing genoemd. Deze sterkte is niet irriterend voor huid en slijmvliezen. Het is te gebruiken bij verkoudheid, hooikoorts en bijholteontsteking.
Xylometazoline is een middel dat het neusslijmvlies doet slinken. Het vernauwt de bloedvaatjes in het neusslijmvlies. Het wordt gebruikt bij rinitis (neusverkoudheid), otitis media (middenoorontsteking) en sinusitis (bijholteontsteking). Xylometazoline is verkrijgbaar als neusdruppels of als neusspray.
Los een afgestreken theelepel keukenzout (natriumchloride) op in een kom met 250 ml schoon lauwwarm kraanwater. Het water hoeft niet gekookt te worden. Als het zout te 'sterk' is en pijn doet, kunt u wat minder keukenzout oplossen, bijvoorbeeld een halve theelepel in 250 ml water.
Spoelen lijkt in het begin een beetje vreemd, maar neusspoelen gaat echt heel makkelijk. U staat boven de wasbak of onder de douche. Plaatst het neuskannetje, neusdouche of spuit in een neusgat en 'knijp' of spuit het zoutwater zachtjes naar binnen of laat neuskannetje leeglopen.
“Pollen, vervuiling, huisstof of een te droge lucht kunnen het veroorzaken. De werkzame stof in neusspray (Xylometazoline), laat de bloedvaatjes samen- knijpen, waardoor de neusschelpen tijdelijk krimpen. Helaas werkt dit maar kort en is er steeds meer nodig om hetzelfde resultaat te bereiken.”
NACL zoutoplossing neusspray - Lidl.
Spoel je neus
Want door je neus te spoelen met water en zout, kun je weer vrij ademen. Een neuskannetje zoals de Rhino Horn helpt je hierbij. Het is simpel in gebruik: je giet de zelfgemaakte zoutoplossing met behulp van het neuskannetje het ene neusgat in en het komt er via het andere neusgat weer uit.
Vogel Cinuforce neusspray of Capsinol Neusspray. Deze soorten neusspray bevatten geen xylometazoline, en werken dus ook niet verslavend!
Maximaal 1 keer sprayen in elk neusgaatje, 2 tot 4 maal per dag. Kinderen (vanaf 2 jaar) en volwassenen: steek de spraykop in het neusgat. Spray 1 à 2 keer in elk neusgat, maximaal 4 maal per dag.
Wanneer moet u extra voorzichtig zijn met dit middel? Net als andere soortgelijke middelen kan dit middel bij daarvoor gevoelige personen slaapstoornissen, duizeligheid en beverigheid veroorzaken. Raadpleeg uw arts als dergelijke verschijnselen erg hinderlijk worden.