Een fopspeen heeft een kalmerend, verzachtend effect op je baby, dus vaak helpt een speen om in slaap te komen. Eventueel kun je ervoor kiezen om de speen uit de mond halen tijdens het slapen.
Experts adviseren om het gebruik van een fopspeen te beperken tot maximaal zes uur per dag. Bij elk kind ontwikkelen de mond en tanden zich weer op een andere manier. Het wel of niet geven van een speen aan kinderen ouder dan 24 maanden, is een keuze die elke ouder in overleg met een arts of tandarts zelf moet maken.
Een fopspeen heeft dus een duidelijke functie.Daarnaast kalmeert het je baby en biedt troost als je kindje verdrietig is. Een fopspeen helpt ook de zuigbehoefte naast borstvoeding en flesvoeding te bevredigen. Verder blijkt uit diverse onderzoeken dat het gebruik van een fopspeen helpt om wiegendood te voorkomen.
Gebruik de fopspeen nooit langer dan 6 weken en controleer tussentijds regelmatig of de speen nog in een goede conditie is. Dit doe je door even aan het zuiggedeelte van de speen te trekken. Dan zie je vaak in een oogopslag of er beschadigingen in de fopspeen zitten.
Langdurig gebruik speen vervormt gebit
Als gevolg hiervan krijgen de tanden genoeg ruimte om recht te groeien en de juiste afstand vormen tussen het boven- en ondergebit. Hierdoor krijgen kinderen een gebit wat er niet alleen mooi uitziet maar ook optimaal functioneert.
Speenzuigen kan de stand van de kaak en de tanden negatief beïnvloeden. De veranderingen zijn te zien bij het melkgebit, maar het effect werkt niet door op het volwassen gebit. Als je baby stopt met de speen voor hij zijn melkgebit gaat wisselen, is de kans op gebitsproblemen erg klein.
Soms overlijden kinderen tussen de 0 en 2 jaar onverwacht in hun slaap, terwijl ze verder gezond leken. Dat heet wiegendood, ook wel 'Sudden Infant Death Syndrome' (SIDS) genoemd. Per maand sterft er in Nederland nog altijd gemiddeld 1 baby aan wiegendood. Dat is er elke maand 1 te veel.
Tijdens het voeden wordt je baby gestimuleerd in het mondgebied. Hier zitten meer zenuwuiteinden per millimeter dan waar ook in zijn lichaam. Het gevoel in zijn mond en tong is extra ontwikkeld. Door zijn handjes en later voorwerpen in zijn mond te stoppen, tast je baby die voorwerpen af.
Het is voor de eerste keer gebruik aan te raden om de fopspeen te reinigen. Zo dood je alle mogelijke achtergebleven bacteriën. Voor de keren hierna: als je baby de speen elke dag gebruikt, is het advies om deze elke dag te reinigen.Voor baby's vanaf 6 maanden is één keer per week reinigen voldoende.
Orthodontisch of dental speentje: volgens tandartsen het meest tandvriendelijk voor je baby. De bolle en platte kant stimuleren de ontwikkeling van het gehemelte en de spieren in de mond en kaak.
Als je kind de speen wil, kun je afleiding proberen. Een knuffel, liedjes of opwindende activiteiten zoals een toneelspelletje of een ander favoriet spel kunnen ook geruststellend werken. Geef je kind zijn/haar favoriete dekentje of knuffel in plaats van de speen.
Beperk het gebruik van de speen tijdens de nacht. Wanneer jij je baby in bed legt en je baby bijna slaapt, haal langzaam – net voordat ze in slaap vallen – de speen weg. Als de ogen van de baby openspringen, stop je hem er weer in en probeer je het over een paar minuten opnieuw.
Als je baby een speen krijgt als hulpmiddel bij het inslapen, haal de speen dan na 20 minuten uit zijn mondje en sluit zijn lipjes. Een baby ligt dan in een diepere slaap en zal zonder speen verder slapen. Als je je baby een speentje geeft, vraag je ook af hoe lang je ermee door wilt gaan.
Rubberen (latex) speen
Natuurrubber voelt voor kindjes vaak fijner en zachter in de mond. Rubberen speentjes zijn dan ook soepeler, maar vaak ook minder kleur- en slijtvast. Een latex speen kan je best na één maand vervangen.
Eindeloos doorgaan met huilen
Meestal is er geen sprake van een medische reden maar het is wel belangrijk om dit even na te gaan bij de Jeugdgezondheidszorg. Je baby kan bijvoorbeeld oorpijn hebben. Als je vragen hebt over het huilgedrag van je baby, neem dan contact op met de huisarts of de Jeugdgezondheidszorg.
Vaak begint het als 'hoofdkusjes' of 'wangkusjes': je baby legt zijn hoofd of wang tegen jouw gezicht aan. Na enige tijd krijgt hij door dat de personen waar hij aan gehecht is blij worden van zijn nageaapte kusjes en knuffels. Hij gaat het daarom steeds vaker en ook spontaan doen.
Op geurNet als met geluid, krijgt ook de reukzin van je baby een voorsprong in de baarmoeder , waar ze het vruchtwater van haar moeder ruikt (en proeft). Na de geboorte herkent ze de geur van haar belangrijkste verzorger al binnen een paar dagen – haar favoriete geur.
Al vanaf 6 maanden kan je baby de eerste tekenen van verlatingsangst en eenkennigheid laten zien. Sommige baby's laten het al wat eerder zien. Je kindje heeft er vaak het meest last van als hij tussen de 8 en 18 maanden is. Meestal zijn de ergste klachten verdwenen als je kind 3 jaar is.
Op welke leeftijd komt wiegendood het meest voor? De meeste wiegendood gevallen vinden plaats bij baby's tussen de 0 en 6 maanden. Het eerste half jaar is daarom de kritische periode van wiegendood.
je kind zeer bleek, grauw of slap wordt aangetroffen, waarvoor ernstige stimulatie en tussenkomst van een arts of urgentieteam nodig is. je kind vaak zeer moeilijk wakker wordt of zeer bleek ziet tijdens de slaap of vaak zweet zonder daar andere redenen voor bestaan.
Leeftijd, vroeggeboorte, laag geboortegewicht, geslacht en etniciteit. Deze factoren heb je zelf niet in de hand. Kinderen hebben van zichzelf een verminderde wekbaarheid. Als ze in slaap vallen met hun neus of mond ergens tegenaan, kunnen ze een ademstilstand doen die uiteindelijk kan leiden tot een hartstilstand.
Je kunt je baby een beetje helpen door hem in je armen wat slaperig te maken en hem neer te leggen als hij bijna in slaapt valt. Later kun je dit moment van neerleggen dan steeds iets gaan vervroegen, totdat je je baby wakker in het bedje kunt leggen en hij zelf in slaap valt.
Veel ouders passen dit van nature al toe, maar nieuw wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het beter is om eerst met een huilende baby in de armen even te zitten, rond te lopen en daarna in bed te leggen.
Sommige baby's huilen zichzelf vaak in slaap, ook als ze 's nachts even wakker worden. Dat kan erbij horen. Is het alleen wat gepruttel, dan kun je het even aankijken. Als het echt huilen wordt, probeer je baby dan in bed te troosten met wat aaien en door er naast te zitten.