De lichamelijke afkickverschijnselen bereiken hun hoogtepunt in twee tot tien dagen na het stoppen, waarna ze geleidelijk afnemen. De psychische en emotionele afkickverschijnselen kunnen echter weken of maandenlang aanhouden. In sommige gevallen hebben mensen er zelfs (in meer of mindere mate) nog jaren last van.
Je zit minder lekker in je vel en voelt je onrustig ook als je niet hebt gebruikt. Na een week of 5 tot 6 is de balans van stoffen redelijk hersteld. Om je lichaam en hersenen wat rust te geven is het beter om steeds 2 tot 3 maanden tussen het speedgebruik in te laten zitten.
Zweten, slecht slapen, maagklachten, misselijkheid; onrust ; angst; gespannenheid. Bij zwaar drinken: trillen; epileptische aanval, delirium. Onrust; slaapstoornissen; niet kunnen concentreren; maagdarmstoornissen. Zweten; problemen met inslapen; nachtmerries, rillen; hoofdpijn; prikkelbaarheid; onrust; angst.
De eerste dagen zijn het heftigst. Na 24 uur zijn de onthoudingsverschijnselen op een hoogtepunt en na drie dagen is het ergste voorbij. Na 7 tot 10 dagen zijn ze volledig verdwenen. Als iemand een half jaar 8 glazen per dag drinkt kan hij/zij bij stoppen al last hebben van onthoudingsverschijnselen.
Ontwenningsverschijnselen. Ontwenningsverschijnselen en hun duur verschillen per middel en mate van afhankelijkheid. Tot de mogelijke verschijnselen behoren spasmodermie, misselijkheid, diarree, onrustigheid, rillen, transpireren en slapeloosheid. Deze kunnen enkele dagen tot in extreme gevallen een maand aanhouden.
Bij veel mensen zorgen drugs voor huiduitslag, zoals felrode vlekken. Ook huidaandoeningen als rosacea, pigmentvlekken en eczeem worden vaak erger door het gebruik van opwekkende middelen. Huiduitslag en speed is ook een bekende combinatie. Denk daarbij aan puistjes.
Wanneer u stopt met het gebruik van cocaïne voelt u zich waarschijnlijk erg moedeloos, heeft u een leeg gevoel van binnen en bent u erg uitgeput. Daarnaast kunnen er ook stemmingswisselingen optreden, kunt u gaan hallucineren en kunnen er ook problemen met het geheugen en uw concentratievermogen optreden.
Hoe lang blijf je in herstel? Verslaving is een ongeneeslijke, chronische en progressieve ziekte, waar geen medicijn voor bestaat. Herstel goed mogelijk, maar alleen door hier constant aan te werken. Er bestaat niet zoiets als ex-verslaafd zijn, want we zien verslaving is een blijvende ziekte.
Amfetamine blokkeert de heropname van dopamine en noradrenaline door de zenuw die het heeft afgescheiden. Dopamine en noradrenaline niet afgebroken wordt.
Speed versnelt de hartslag en verhoogt de bloeddruk. Dit kan gevaarlijke gevolgen hebben, zoals hartritmestoornissen, een hartinfarct of een beroerte. Mensen die al hart- en vaatproblemen hebben lopen extra risico. Ook een hoge dosis vergroot het risico, net als het combineren van speed met andere oppeppende drugs.
Probeer ook te blijven eten. Dan voel je je beter, ook de dag erna. Eet eventueel een zout koekje of wat chips. Lukt dat niet (goed), denk dat aan vloeibare maaltijden of fruit.
Regelmatig gebruik kan voor een slechte huid zorgen (puistjes). Er is kans op schade aan tanden, kiezen en tandvlees (door verminderde speekselproductie en knarsen). De kans op deze klachten neemt toe bij hogere doseringen en bij regelmatig (wekelijks of meer) gebruik.
Speed kan erg verslavend zijn, omdat je geestelijk afhankelijk raakt. Ook kan je last krijgen van psychische klachten zoals angst, verwardheid, agressie en psychoses.
Er kan wel ondersteunende medicatie gegeven worden om de hevigste symptomen van ontwenning op te vangen. Dat gebeurt best in samenspraak met een arts. Het kan gaan om symptoombestrijders of om slaap-en kalmeermiddelen (die je best niet langer dan 2-3 weken neemt).
Iedere dag coke snuiven
Cocaïne is lichamelijk niet verslavend, maar wel treedt er heel snel geestelijke verslaving op. Het risico op cocaïneverslaving is vooral groot als de coke wordt gebruikt om meer zelfvertrouwen te krijgen. Is de cocaïne uitgewerkt, dan voelt de verslaafde zich somber en depressief.
Wat is junkiegedrag? Typische kenmerken van junkiegedrag zijn: manipuleren, liegen en bedriegen, sociale contacten verwaarlozen en weinig oog hebben voor de eigen gezondheid. Ook het ontkennen van de verslaving komt vaak voor. Je kunt dit gedrag ook in een breder verband plaatsen.
Beter is het om terugval te zien als een moment waar u iets van kunt leren. Ga na in welke situatie het gebeurde en bedenk een manier om de volgende keer op een andere manier met die situatie om te gaan. Dan bent u weer wat sterker geworden. Jammer is dat na een terugval sommigen de moed opgeven.
Grote, wijde pupillen. Bleke huid. Sommige mensen krijgen van speed huiduitslag of puistjes. In de dagen na speedgebruik zijn mensen vaak lusteloos, somber, geïrriteerd en oververmoeid.
Een tandarts kan een drugsgebruiker soms snel identificeren. Bijvoorbeeld als een patiënt methamfetamine gebruikt, kan er sprake zijn van tandbederf en tandvleesontsteking. Deze patiënten komen dan ook vaak naar de tandarts voor een cosmetische behandeling.
In ernstige gevallen kunnen er epileptische insulten ontstaan. Ook kan je een delirium tremens terecht komen. Hierbij heeft iemand last van hallucinaties, desoriëntatie en geheugenverlies. Dit kan dodelijk aflopen.
Bij het afkicken van alcohol door middel van cold turkey, stop je van het ene op het andere moment met drinken. Dit kan als voordeel hebben dat je door een relatief korte afkickpijn gaat en de verslaving niet verder wordt gevoed. Het nadeel van deze methode is dat de ontwenningsverschijnselen vaak nog heftiger zijn.
Veel mensen die een tijd problematisch alcohol hebben gedronken willen graag weer sociaal kunnen drinken. Of je weer sociaal of matig kunt drinken hangt af van de ernst van het alcoholprobleem.