Welke appel je het best uit de hand eet, hangt af van jouw persoonlijke voorkeur. Hou je van zoet? Ga dan voor Jonagold, Pink Lady, Golden Delicous of Royal Gala.
Jonagold is kleurrijke, sappige appel met een lekkere zoetzure smaak. Het de op één na bekendste appelsoort van Nederland, na Elstar. Bij een vergelijkend onderzoek naar appelrassen door de universiteit van Bonn (2005), kwam Jonagold als 'gezondste' uit de bus.
De Elstar is een kruising tussen de Golden Delicious en de Ingrid Marie. De appel is friszoet, sappig en de bite neigt naar krokant. Wil je een appelcake met een goede bite? Dan is de Elstar de juiste keuze.
Hete bliksem. Hier komt het echt op smaak aan: ben je op zoek naar een zuurtje of een zoetje? Bij zuur kun je kiezen voor Goudreinetten of Granny Smith en bij zoet ga je voor Jazz of Royal Gala. Wij vinden persoonlijk een mix van zoete en zure appels het lekkerst.
Het is de laatste.” Volgens Van der Meijs doen andere appels onder voor de echte Elstar. ,,Anders appels zoals de Jonagold zijn net wat zoeter, minder lekker.
Elstar is de populairste appel: friszoet en sappig, maar vergeet zeker al die andere lekkere appelsoorten niet.
De Dalinco-appel van fruitteler Harrie van den Elzen uit Zeeland werd uitgeroepen tot de lekkerste appel van Nederland. "Alsof je in de zomer bijt", zo meldde een van juryleden. Biologische telers werken zo natuurlijk mogelijk, zonder kunstmest en chemisch-synthetische middelen.
Gala. Dit is een knalrode appel die hard en heel zoet is. Een heerlijke handappel als je van zoet fruit houdt.
Zijn vruchtvlees is wit van kleur en bevat een bescheiden hoeveelheid aan sap. De smaak van deze appel is reuze zoet en brengt een fijn aroma met zich mee.
Zoetzuur. De naam zegt het al: zoetzure appels zijn zowel zoet als zuur. En dankzij deze veelzijdigheid qua smaak, kun je deze appels voor allerlei bereidingen gebruiken. Van appelmoes en appeltaart tot salades en appelchips.
Deze appel is gemakkelijk te herkennen aan de geelgroene schil met een gestreepte helderrode blos. De Elstar is een sappige en knapperige appel met een lichtzoete smaak en is ideaal om uit het vuistje te eten op kantoor. Wij proeven er zelfs een lichte honingsmaak in.
Albert Heijn introduceert de Nederlandse appel Sprank. De prijs van deze appel is € 0,30 cent hoger dan die van Pink Lady.
Wanneer in het seizoen. De herkomst van het ras Pink Lady vindt zijn oorsprong in Australië.
Gekweekte appels zijn er in veel smaken, van friszuur tot zoet. Ze worden vaak rauw genuttigd, maar hij wordt ook veel toegepast in de keuken in bijvoorbeeld appeltaart of als garnering op pannenkoeken. Ook worden ze vaak verwerkt tot appelsap, appelcider, appelmoes en appelstroop.
Alle appels zijn gezond, maar Jonagold is dé gezondste. Bij een onderzoek naar verschillende appelrassen aan de universiteit van Bonn in Duitsland bleek de Jonagold dé gezondste appel te zijn.
Elstar werd oorspronkelijk gekweekt in Nederland. De eerste ontdekking is gedaan door Arie uit Elst. Vandaar ook de naam. De Elstar is nu overal in Europa verkrijgbaar.
Waarom zijn Pink Lady® appels vaak duurder dan andere appels ? Pink Lady® vraagt een grotere investering van de fruittelers dan andere variëteiten wat betreft de tijd en opleiding van het personeel. Pink Lady® is de eerste appel die in bloei staat en de laatste die wordt geoogst.
De Kanzi is een knapperige appel met een zoetzure smaak. Uit het vuistje opeten als gezond tussendoortje is bij deze appel het lekkerst. Je kunt met appels eindeloos variëren. Zo kun je ze verwerken in een frisse fruitsalade of in warme gerechten.
Appels geven een lekkere frisse bite aan je salade! Voor salades kan je het best de knapperige Junami of Fuji gebruiken. Deze appels zijn friszuur van smaak en lekker stevig. Maar ook de Rubens en Royal Gala doen het goed in salades.
Elstar is een stevige en sappige appel, geelgroen van kleur met een rode blos. De smaak is fris en heerlijk zoet. Juist daarom is deze appel bij veel mensen geliefd. Elstar appels komen oorspronkelijk uit Nederland, uit het dorpje Elst waar de appel naar vernoemd is.
Welke appels gebruik je voor appelmoes? De meest gebruikte appels voor het maken van appelmoes zijn Jonagold, Goudrenet, Elstar, Cox en Golden Delicious. Je kunt bij het maken van appelmoes kiezen voor een soort appels, maar een combinatie van meerdere appels is ook goed mogelijk.
Granny Smith: een van de zuurste appels uit het assoriment. Door zijn felle groene kleur valt hij direct op!
Herfstappels worden geoogst vanaf midden augustus, maar vooral in september. De appels die je doorgaans in de supermarkt vindt, zijn winter-of bewaarappels: Jonagold, Jonagored, Kanzi, Greenstar, Boskoop, Elstar, Golden Delicious, enzovoort. Ze worden geplukt in september of oktober en kunnen vaak lang bewaard worden.
De appel moet niet te sappig zijn. Wanneer je een sappige appel gebruikt in een appelcake, zakt de cake in en wordt deze vochtig of klef. En dat wil je natuurlijk niet. Kies daarom voor een stevige en zoetzure appel, zoals de Jonagold, Elstar of Goudreinet.
Appels zijn een bron van vitamine C en antioxidanten
Dit bezorgt het lichaam energie en zorgt voor een goede weerstand. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn gevaarlijke, agressieve deeltjes die gezonde cellen veel schade kunnen aanrichten.