Voor het verwijderen van de borsten (mastectomie) moet je minimaal 16 jaar oud zijn en al een jaar geslachtsbevestigende hormonen gebruiken. Voor de andere operaties moet je minimaal 18 jaar oud zijn.
Pas vanaf het intreden van de puberteit en nadat het kind tenminste 11 jaar is, kan er worden gestart met een hormonale behandeling in de vorm van puberteitsremmers (de zgn. reversibele GnRH anologe behandeling).
'Ergens tussen je 30e en 40e levensjaar begint je hormoonspiegel te veranderen om de overgang van de perimenopauze naar de menopauze in gang te zetten,' legt Sara Gottfried, arts en auteur van het boek The Hormone Reset Diet uit.
Sommige mensen vragen aan hun huisarts om deze hormonen voor te schrijven (het is in strikte zin dan geen zelfmedicatie, maar doorgaans heeft de huisarts geen ruime ervaring in het begeleiden van transgenderpatienten of in het initiëren van hormoonbehandeling).
Vanaf de leeftijd van ongeveer 16 jaar is een testosteron behandeling mogelijk, en ook als je reeds in de menopauze bent is deze behandeling nog steeds mogelijk. Bij bestaande leverfunctieproblemen is extra voorzichtigheid nodig, omdat levertesten door testosteron verder kunnen stijgen.
Wie regelmatig seks heeft, houdt de zaadballen actief wat goed is voor je testosteronspiegels. Immers testosteron wordt in de zaadballen geproduceerd.
DHEA stimuleert de seksuele verlangens bij vrouwen meer dan bij mannen.Bij mannen stimuleert testosteron het seksuele verlangen sterk. Testosteron vervult dus bij mannen deels de rol die DHEA bij vrouwen vervult. Testosteron is een hormoon dat een grote rol speelt bij de opwinding van de man.
Het testen van hormonen kan worden gedaan in een van de vele HealthCheckCenter testlocaties in Nederland. Door een simpele bloedafname heb jij binnen 5 werkdagen inzicht in jouw hormoonhuishouding en kan er zelfs verdiepend onderzoek plaatsvinden bij specifieke hormonale klachten.
Overtollig buikvet kan ook het gevolg zijn van een disbalans van andere hormonen. Deze hormonen zorgen voor de regulatie van veel lichamelijke functies, zoals metabolisme, stress, honger en libido. Als er te weinig of te veel hormonen worden aangemaakt, kan dit leiden tot een gewichtstoename in en rondom de buik.
De groeisnelheid bereikt haar hoogtepunt bij meisjes op 12-13 jaar en bij jongens gemiddeld op 13-14 jaar. En jongens groeien gemiddeld ongeveer 2 jaar langer door dan meisjes. Wanneer de groeischijven na verloop van tijd dichtgroeien is lengtegroei niet meer mogelijk.
Gedrag bij een puber van 13-16 jaar
Ze ontwikkelen een eigen persoonlijkheid. Ze gaan zich ook losmaken van en afzetten tegen de ouders. Ze kunnen zich ook onzeker voelen en onbegrepen. Voor ouders is het lastig om zich in hen in te leven en hen te begrijpen, maar pubers hebben eigenlijk veel aan hun hoofd.
Maar sommige stoffen uit voeding kun je als vrouw extra goed gebruiken, denk aan plantaardig oestrogeen. Dit noemen we fyto-oestrogenen. Deze komen voor in diverse groenten (zoals asperges, peulvruchten, groene paprika, broccoli), vruchten (appelen en peren) en granen (tarwe).
Oestrogenen worden bij vrouwen onder andere afgescheiden door de eierstokken. Ze hebben een belangrijke rol bij de lichamelijke ontwikkelingen in de puberteit. Zo verzorgen ze de groei van de baarmoeder en vagina en het groter worden van de borsten en de genitaliën.
De hormonen veranderen ook de vetverdeling en de spiermassa van uw lichaam. Het onderhuids vet neemt toe en de vetverdeling verandert: u krijgt relatief meer vet rond uw heupen en minder vet op uw buik. Daarnaast neemt de spiermassa iets af en worden onderhuidse bloedvaten minder goed zichtbaar.
De belangrijkste hormonen die betrokken zijn bij gewichtsverlies zijn insuline, leptine, ghreline en cortisol. Insuline is een hormoon dat wordt geproduceerd door de alvleesklier en dat helpt bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel.
De oorzaak van overgewicht is bijna altijd disbalans in de hormonen. Er zijn veel hormonen die een rol spelen bij overgewicht, maar in het bijzonder deze drie: het groeihormoon, insuline en serotonine. Wanneer deze drie hormonen niet in balans zijn, ontstaat een stofwisselingsprobleem.
Aangezien hormonen zo machtig zijn, kunnen ze soms ook de manier waarop we ons voelen veranderen. Hormonen kunnen zorgen voor stemmingswisselingen, prikkelbaarheid, somberheid en angsten. Dit wordt veroorzaakt door hormonale veranderingen in je lichaam.
Stemmingswisselingen en prikkelbaarheid: Omdat hormonen ook van invloed zijn op de emoties, zijn je emoties door hormoonschommelingen onvoorspelbaarder dan normaal - de ene dag voel je je helemaal goed en de volgende dag heb je bijvoorbeeld nergens zin in en voel je je lusteloos.
De meest voorkomende redenen zijn: aantrekkingskracht, (fysiek) plezier, opgewondenheid en affectie. Maar we hebben ook seks om hele andere redenen, blijkt uit dit onderzoek: om een salarisverhoging af te dwingen, erbij te horen of omdat we medelijden hebben.
Dit kan tot enige uren na de geslachtsgemeenschap aanhouden. Vrouwen met een droge vagina kunnen, met name na de overgang, daar ook overdag last van hebben.
Om zin in seks te krijgen, heb je een seksuele prikkel nodig: iets wat voor jou seksuele betekenis heeft. Intiem gestreeld worden, bijvoorbeeld. Daarnaast moet je brein gevoelig zijn voor prikkels. In ieder geval heb je daar de zenuwboodschappers dopamine en testosteron bij nodig.