Naast boilies wordt er ook ander karper aas gebruikt bij het karpervissen. Zo is mais ook een erg populaire aassoort en zijn er vissers die zweren bij tijgernoten of hennep. Daarnaast kun je ook gebruik maken van pellets of pop ups en is er zelfs speciaal kunstaas te koop om karpers mee te vangen.
Probeer eens tijgernoten, pellets, kaas, aardappel, brood, kikkererwten of mais. Ook kun je je aas een extra twist geven door gebruik te maken van flavours en dips. Je aas is hetgeen wat de karper uiteindelijk moet verleiden om toe te happen dus dit is een zeer belangrijke tip.
Duivenvoer Koken
Week het duivenvoer 24-48 uur voordat je het gaat koken. Dit doe je door het simpelweg onder kraanwater te zetten. Vervolgens kook je het duivenvoer 30 - 40 minuten. Laat het daarna afkoelen in het kookvocht.
Lokvoer voor witvis en karper
Voor witvissen en karpers kun je het volgende recept gebruiken: brood, beschuitmeel, koekjesmeel, gemalen hennep die je laat inweken en een beetje water. Uiteraard kun je verschillende ingrediënten combineren om uiteindelijk tot een gewenst lokvoer te komen.
Naast de maden heb je nog de casters, casters zijn de verpopte maden en ondanks dat het niet beweegt hebben ze een grote aantrekkingskracht op de vooral wat grotere voorns en brasems. Casters kun je kant-en-klaar in de viswinkel krijgen, maar je kunt ze natuurlijk ook zelf laten ontpoppen.
Maïs is de meest klassieke partikel voor het vissen op karper en grotere witvis. Maïs is gigantisch zoet en zit hierdoor bomvol koolhydraten. Dit lichtverteerbare zoete aas kun je het gehele jaar prima mee uit de voeten. Maïs is verkrijgbaar in verschillende soorten en maten.
Denk hierbij aan noten van 6 tot 35MM in het bruin, zwart of wit. Ook zijn andere soorten partikels als hennepzaad, boekweit, maïs, pinda's, tarwe of dari ook erg poulair voor het vissen op karper. Deze zaden, granen en bonen zijn erg geschikt voor het voeren.
Persoonlijk laat ik het duivenvoer zelf altijd 48 uur weken omdat ik dan zeker weet dat alle zaden voldoende water hebben opgenomen. Door het duivenvoer te laten weken en te koken (daar komen we straks op terug) breek je de celwanden van de partikels open waardoor er cellulose vrij komt. Dit wordt omgezet in suiker.
Het voorbereiden van harde mais is eenvoudig, maar kost wat tijd het moeite. Het advies is om de harde mais goed onderwater te zetten en dit minimaal 24 uur te laten weken. Hierna kun je de mais zo'n 30 tot 40 minuten laten koken totdat deze helemaal zacht is geworden.
Je kunt karpers onder andere vangen in slootjes, stadswateren, kanalen, rivieren en meren. Ze houden in het bijzonder van ondiepe plekken en zoeken graag de warmere waterlagen op. Die ondiepere plekken bevatten namelijk veel meer natuurlijk voedsel dan de diepe gronden.
Een karper vang je door te gaan penvissen, statisch vissen, feeder vissen of drijvend vissen. Wel is het belangrijk dat je op de juiste plek aan het vissen bent en dat je met het juiste aas aan het vissen bent. Het beste kun je geurend aas gebruiken als mais.
Als karpervisser kun je proefondervindelijk vrij eenvoudig ontdekken op welke diepte de spronglaag zich bevindt. Zodra je na een zomerse vissessie in een zandwinplas een paar muffe of naar rotte eieren stinkende boilies naar boven haalt, lag je waarschijnlijk te diep.
Het is handig om de boilies waar je mee gaat vissen, op willekeurige plekken in het water te gooien. Een stuk of vijf is voldoende. Zo krijgt de karper wat vertrouwen in de boilie en ook met je voerplek. Laten we er van uitgaan dat we drie dagen voeren en de vierde dag gaan vissen.
Er zijn in hoofdlijn drie oorzaken van tegenvallende vangsten: 1) er zit geen vis op je stek, 2) de vis aast niet of 3) je pakt het gewoon verkeerd aan.
Tweeënhalf kilo per keer
Tegenwoordig voer ik daarom gemiddeld 2 tot maximaal 3 keer en daarmee start ik ongeveer 4 dagen van tevoren. In de maand juni (maar ook later in de zomermaanden) strooi ik bij mijn eerste voerbeurt minimaal 2.5 kilo over de stek. Het liefst voer ik zo'n eerste voerbeurt zo verspreid mogelijk.
Gekookte hennep is een hele tijd te bewaren in de koelkast. Wil men steeds beschikken over een portie hennep, dan kan men kleine hoeveelheden invriezen. Voor het vissen laat men de hennep langzaam ontdooien. In de hengelsportzaken wordt ook gekookte hennep in blik verkocht.
Boekweit Koken Karper
Allereerst is het van belang dat de boekweit voor het koken 24-48 uur in kraanwater geweekt wordt. Hierdoor zal de boekweit alvast vocht opnemen en wat zachter worden. Na het weken wordt de boekweit ca. 20 minuten in hetzelfde water gekookt.
Partikels bereiden en bewaren
De meeste partikels moeten eerst geweekt worden en vervolgens gekookt. Afhankelijk van de soort 6-24 uur weken en 8-45 minuten koken. Zorg dat je de partikels onder voldoende water zet tijdens het weken. Droge partikels nemen heel wat vocht op en zwellen enorm.
Je kan een extra smaak geven aan de maïs. Dit doe je door tijdens het weken of koken een flavour aan het water toe te voegen. Eventueel kan je de flavour ook na het koken toevoegen, alleen zal deze minder opgenomen worden door de maïs. Natuurlijk kan je ook een flavour bij een blik maïs er in gooien.
Vooral zoete maïs uit blik was en is nog steeds een buitengewoon karperaas. Op grotere wateren en in het bijzonder op rivieren, blijkt gewone kippenmaïs vaak nog de beste instant respons op te leveren. Maïs is een aas waar alle maten van karpers zot op zijn en werkt daardoor niet selectief voor grote karper.
Een plukje brood net zo lang tussen de vingers rollen totdat het een bolletje is . Aan de haak prikken en vissen maar, meestal op voorntjes. Nadeel van dit is namelijk wel veel beet, maar in het algemeen mis je een heleboel aanbeten. Daarom probeerde je als kind ook nog het puntje uit het brood te laten steken.
Kruiskroeskarpers ofte Kruiskarpers / F1-Karpers. Leveringen starten weer vanaf November, bestel dus nu! Een hybride, een kruising tussen Karper en Kroeskarper met als doel een vis specifiek voor de hengelsport! Deze traag groeiende soort word maximaal 2 à 3 kilo wat hen heel aantrekkelijk maakt voor wedstrijdvijvers.