Door de wetgeving van de Europese Unie (EU) kunnen inwoners van EU-lidstaten gewoon een huis kopen in een andere EU-lidstaat. In Duitsland is dit dus ook zo. De hoge grondprijzen in Nederland maken het natuurlijk aantrekkelijk voor Nederlanders om in Duitsland een huis te kopen.
Anders dan in Nederland worden de huizen aangeboden zonder adresgegevens, omdat de Duitse makelaar middels een zogenaamde Nachweis moet aantonen dat hij aan de potentiële koper het huis heeft aangeboden. Deze Nachweis heeft de makelaar nodig om, als de koop tot stand komt, zijn courtage in rekening te kunnen brengen.
Kosten bij aankoop van een huis in Duitsland
Bij de aankoop van de grond krijgt u te maken met kosten voor de notaris, inschrijving in het Grundbuch en overdrachtsbelasting. Globaal kan men uitgaan van l tot 2% van de koopprijs aan notaris - en kadasterkosten.
Nederlandse banken zijn heel voorzichtig met het verstrekken van een hypotheek voor een huis in het buitenland. Omdat het onderpand in het buitenland staat en zij er geen zicht op hebben, lopen ze een groot risico.
Nadelen wonen in Duitsland
zijn in Duitsland echt lager dan in Nederland. Daarnaast is het kopen van een huis en het verkrijgen van een hypotheek een vak apart en een stuk lastiger dan in Nederland. In Nederland verdienen makelaars goed aan de verkoop van een woning, in Duitsland grenst dit haast aan legaal gappen.
Als Nederlander heb je geen visum of verblijfsvergunning nodig om naar Duitsland te emigreren. Er zijn echter twee dingen verplicht als je je wilt inschrijven in een Duitse gemeente: Je moet kunnen aantonen dat je een inkomen hebt; Je moet een Duitse ziektekostenverzekering afsluiten.
In Duitsland is het niet mogelijk om een hypotheek te krijgen zonder inbreng van eigen vermogen. Vaak moet ongeveer 10-30% zelf meegenomen worden van de hypotheeksom + kosten koper. In Duitsland zijn weinig hypotheken aflossingsvrij, na 30 jaar is de hypotheek volledig afgelost.
In Duitsland is de gemiddelde hypotheekrente een stuk lager dan in Nederland, vaak 1 tot 3 procent. En dat kan in dertig jaar gemiddeld wel zo'n 10.000 euro aan hypotheeklasten schelen. Het klinkt dus aantrekkelijk om een Duitse hypotheek af te sluiten.
Elk land hanteert weer een eigen regelgeving. Daardoor is het heel lastig om een hypotheek af te sluiten bij een Nederlandse bank voor een huis dat je in het buitenland wilt kopen. Momenteel zijn er alleen concrete mogelijkheden voor een hypotheek bij woningen in Frankrijk, Duitsland en België.
Kun je een huis kopen in Duitsland? Door de wetgeving van de Europese Unie (EU) kunnen inwoners van EU-lidstaten gewoon een huis kopen in een andere EU-lidstaat. In Duitsland is dit dus ook zo. De hoge grondprijzen in Nederland maken het natuurlijk aantrekkelijk voor Nederlanders om in Duitsland een huis te kopen.
Dit wordt na betaling van de koopsom geregeld door de notaris en is deels vergelijkbaar met het Nederlandse kadaster. Het grootste deel van de notariskosten, ca. 1,5%, wordt betaald door de koper.
Ja zeker! Wanneer je een huis zoekt in Nederland kom je al snel uit bij Funda. Maar wanneer je (als Nederlander) een huis wil kopen in Duitsland, waar ga je dan zoeken? Dan ga je naar https://www.immobilienscout24.de/.
Deze zoeksites in Duitsland, die hun aanbod in het Nederlands hebben vertaald, hebben meestal betrekkelijk weinig aanbod van hun eigen woningen, maar maken gebruik van het aanbod van andere makelaars in Duitsland en bieden de woningen van deze partner-makelaars in Nederland aan.
Op internet kunt u gemakkelijk zoeken naar huizen in Duitsland. Zoektermen die u kunt gebruiken zijn onder andere 'wohnung', 'immobilien', 'immobilienmakler' en 'haus kaufen'. Er zijn vele websites met een groot aanbod.
Naast de kosten rondom het wonen in Duitsland is ook het dagelijks leven goedkoper. Zo is bijvoorbeeld autorijden aanzienlijk goedkoper, de wegenbelasting is een stuk lager dan in Nederland, er wordt geen BPM geheven en ook de benzineprijs ligt lager. Daarnaast is de gezondheidszorg goedkoper en beter.
Vandaag schommelen de rentevoeten rond de 2,3 à 2,4 procent, afhankelijk van het percentage van het totale aankoopbedrag dat je wilt lenen (de "quotiteit" in het bankenjargon). Daarmee zijn leningen dus op een paar maanden tijd meer dan de helft duurder geworden.
De hoogte van je hypotheek mag maximaal 100% van de waarde van de woning zijn. Je kunt meer lenen als je energiebesparende voorzieningen wilt treffen voor je huis. Dit is het bedrag dat je aan eigen geld kunt besteden voor de aankoop van de woning.
Bankenlandschap en hypotheek
In tegenstelling tot het verleden financieren Nederlandse banken de aankoop van een woning in België niet meer. Voor een hypotheek moet je dus bij een Belgische geldverstrekker zijn. Dat kan wel een Belgische vestiging van een Nederlandse bank zijn.
Wanneer u in het buitenland werkt, bijvoorbeeld doordat u emigreert, bent u niet meer verzekerd voor de AOW. Voor ieder jaar dat u niet verzekerd bent, wordt uw AOW met 2% gekort.
De inkomstenbelasting (Einkommenssteuer) in Duitsland is lager dan in Nederland, het maximale tarief bedraagt 42%. Bij een inkomen boven de € 250.000 heeft men nog een tarief voor de rijken van 45%.
In Nederland verdien je in de provincies die grenzen aan Duitsland gemiddeld 31,10 euro per uur. Dat is ietsje lager dan in Noordrijn-Westfalen, waar je nog wel 31,60 euro verdient, maar hoger dan in Nedersaksen - in het noordwesten van Duitsland - waar het gemiddelde uurloon op 28,50 blijft steken.
De kosten van het publiek ziekenfonds zijn een vast percentage van het jaarlijks inkomen van een inwoner van Duitsland. Dit percentage is 15.5 procent, maar hiervan wordt 7.3 procent betaald door de werkgever. Dat betekent dat je totaal 8.2 procent van je jaarlijkse inkomen moet afstaan aan het ziekenfonds.
Als u in Duitsland gaat wonen dan moet u zich als ingezetene inschrijven bij de gemeente waar u gaat wonen. U moet dit doen binnen enkele dagen na uw aankomst in Duitsland. Dat geldt ook voor uw partner en/of kinderen als die met u meekomen.