Geregeld koffie drinken wordt in verband gebracht met een goed werkende lever, wat het risico op fibrose (de eerste fase in levercirrose) vermindert. Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning).
Wanneer je je lever wilt ontgiften, is het ontzettend belangrijk dat je iedere dag water drinkt! Je wordt aangeraden om minstens anderhalf liter water per dag te drinken; op die manier spoel je als het ware afvalstoffen uit je lichaam. Je kunt er ook voor kiezen om citroensap in je water te doen.
De omega-3, 6 en 9 vetzuren in bijvoorbeeld fijngemalen lijnzaad, noten, peulvruchten, komkommer en olijfolie kunnen mogelijk zorgen voor een gezonde lever. Maar ook kleine hoeveelheden verzadigd vet in de vorm van bijvoorbeeld roomboter of ongeraffineerde kokosolie houden de lever mogelijk in balans.
Bananen. Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
Fruit bevat over het algemeen een hoop antioxidanten, maar bessen zijn daarin de meesters. Goed fruit voor de lever is grapefruit en citroenen. Dit zijn vetstoffen met een hoog gehalte aan omega 3.
Maar als je makkelijk vocht vasthoud, vermijd deze voeding dan zoveel mogelijk, omdat door zoute voeding te de lever te veel vocht vasthoudt. Producten waar veel zout in zit: Vleeswaren. Kaas.
De chocolade vermindert de schade aan de bloedvaten en herstelt zo leverschade door alcoholmisbruik of ziekte. Dat blijkt uit onderzoek. De donkere chocolade zorgt ook voor een lagere bloeddruk in de lever en bevat veel antioxidanten die de beschadigde cellen uit het lichaam verwijderen.
Groene thee is één van de genezende ingrediënten voor de lever. Het bevat antioxidanten zoals catechinen. Deze plantaardige antioxidanten verhogen de leverfunctie en helpen bij een soepele ontgifting van de lever.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Het vetgehalte en het vetprofiel van het bloed verbetert
De krachtige anti-oxidant in tomaat, lycopeen, zorgt ervoor, dat de lever beter functioneert. Het vetprofiel van het bloed verbetert en het LDL gehalte (slechte cholesterol) verlaagt.
Wanneer je elke dag een glas met een beetje citroensap drinkt, help je je lichaam een gezonde PH-waarde te behouden. Citroensap prikkelt de lever om beter te ontgiften. De meeste mensen die 's ochtends citroensap drinken wanneer ze opstaan, helpen zo hun lever om de afvalstoffen van die nacht beter af te voeren.
Tot de verschijnselen behoren misselijkheid, braken, buikpijn en vermoeidheid. Specifieke symptomen zijn hepatische encefalopathie (ammoniakstapeling). Dit gaat gepaard met neurologische verschijnselen als apathie, sufheid en verwardheid. De patiënt kan epileptische aanvallen (stuipen) krijgen of in coma raken.
Waar wordt je lever nog meer blij van? Ontbijt met iets dat niet zoet is, het liefst iets hartigs met eiwitten zoals zaden, noten, pitten, eieren of wilde zalm. Een mix van rood fruit met bijvoorbeeld kokosroom is ook prima. Eet een grote variatie aan verse producten in alle kleuren van de regenboog, vooral groenten.
Veel groente en fruit soorten werken ontgiftend. Denk aan blauwe bessen, appels, ananas, venkel, spruitjes etc.
De resultaten tonen dat extra-vierge olijfolie de lever het beste beschermt tijdens het ouder worden en daarmee de kans op leveraandoeningen kan verkleinen. Extra-vierge olijfolie bevat veel enkelvoudig onverzadigde vetzuren en is rijk aan antioxidanten .
Groene groenten beschermen de lever
Groene bladgroenten, zoals rucola, spinazie, paksoi, waterkers, zitten bomvol antioxidanten, vitaminen, mineralen en vezels. Groene bladgroenten bieden bescherming voor de lever en het is vooral chlorofyl, wat helpt bij het verwijderen van gifstoffen zoals zware metalen.
Immers, zowel de tomatenplant als onrijpe tomaten bevatten de gifstof tomatine. Deze gifstof wordt door de plant geproduceerd als afweerstof tegen allerlei ziekteverwekkers en is ook giftig voor de mens. Bij een inname van 25mg kan de mens al te maken krijgen met vergiftigingsverschijnselen.
Appels dragen bij aan het ontgiften van de lever
De lever is verantwoordelijk om deze giftige stoffen uit het lichaam op te ruimen. Om de lever te ontgiften is het belangrijk om voldoende fruit zoals appels te eten.
In een alcoholloze maand, kan een lever zich herstellen, zo toonde onderzoeken van Radboudumc in Nijmegen aan. Na een maand zonder alcohol dalen bovendien de cholesterolwaarden, neemt buikvet af en de bloedwaardes die wijzen op prikkeling van de lever en verval van levercellen dalen.
Wanneer je lever ernstig beschadigd is geraakt, kan het maanden duren voordat de leverenzymen naar normaal gedaald zijn, en soms herstelt je lever helemaal niet meer (je leverenzymen blijven dan verhoogd).