De som van de tegellengte en de tegelbreedte (in mm), vermenigvuldigen met de voegdiepte (in mm) maal de voegbreedte (in mm) vermenigvuldigen met 1,7 (gemiddelde dichtheid van een voegmortel) = X. Het getal X delen door tegellengte x tegelbreedte (in mm) resulteert in het aantal kilo's per m².
25 kg geeft 12 liter voegspecie. Aantal stenen per m2 Verbruik per m2 voeg 10 mm.
Met waalvorm steen en een voeg van 1 x 1 cm heb je zonder verlies ca. 2 liter aangemaakte specie nodig voor 1 m2. Voor 10,5 m2 wordt dat met verlies ca. 25 liter, dus twee zakken van 25 kg droge voegmortel.
De benodigde hoeveelheid is namelijk afhankelijk van de breedte van de voegen, de tegelmaat en de tegeldikte. Het gebruik varieert zeer sterk: voor bijvoorbeeld kleine vloertegels of mozaïektegels wordt al snel 1 kg/m2 gebruikt, terwijl grote vloer- en wandtegels afgevoegd kunnen worden met 0,4 kg per m2 tegelwerk.
De hoeveelheid benodigd voegmiddel kan daardoor sterk variëren. Bij kleinere wand- en vloer- of mozaïektegels wordt al snel 1 kg/m² gebruikt, terwijl grote vloer- en wandtegels gevoegd kunnen worden met 0,4 kg per m² tegelwerk.
Voor de juiste mengverhouding gebruikt u altijd 4 delen zand en 1 deel cement.
Krab vers metselwerk uit om het achteraf beter te kunnen voegen. Respecteer de diepte van de voeg - best 1,5 keer de dikte en minimaal 1 cm - en vermijd ook diepteverschillen in de voeg.
Goed voegwerk "ademt" en transporteert en voert water af. Voegen moeten soms vervangen worden, bijvoorbeeld bij vochtdoorslag door het voegwerk of vorstschade.
Voor waterdichte voegen adviseren wij Eurocol 706 Speciaalvoeg Waterdicht (WD). Volg hieronder de stappen voor het maken van strakke, waterdichte voegen. Bepaal welke kleur de voegen in de badkamer gaan worden. TIP: Gebruik hiervoor een kleurwaaier.
De mengverhouding van de voegmortel is 4 delen voegzand op 1 deel cement. De hoeveelheid water is gemiddeld 2,5 liter op 25kg voegmortel. Maak geen meer voegmortel aan dan binnen een uur te verwerken is. Voegmortel is namelijk maar voor een beperkte tijd verwerkbaar.
Brekerzand dient als inveegzand voor straatwerk, terwijl voegzand gebruikt wordt voor het voegen van metselwerk. Voegzand staat bekend om het zeer gezuiverde zand. Bij dit natuurproduct heeft u keuze uit diverse kleuren. Hierdoor kan de voeg de uitstraling van uw metselwerk versterken.
Als je zelf een muur gemetseld hebt, dan is het een logische conclusie om ook zelf het voegwerk te doen. Soms is het ook alleen nodig om voegwerk te doen, zonder dat er van te voren sprake was van metselwerk. Hoe het ook moge zijn, voegen kun je eenvoudig en snel zelf leren.
Afhankelijk van de grote van uw buitenmuur wordt er een m² prijs vastgesteld. De gemiddelde prijs voor het renoveren van gevels ligt tussen de 7,- en 10,- euro per m². Maar bij een zeer slechte buitenmuren kunnen de kosten altijd oplopen naar bedragen zoals 15,- tot 25,- euro per m².
Hoe snel kun je verder na het voegen? De totale uithardingstijd van voegen bedraagt 28 dagen. Dit houdt in dat de voegen na 28 dagen de maximale hardheid bereiken. Maar dat betekent niet dat je altijd 28 dagen hoeft te wachten met je werkzaamheden.
Als eerste voegt u de stootvoeg (verticale voeg). Maak tijdens het voegen gebruik van een rubberen handschoen. Neem in uw hand een bolletje voegmortel en druk met behulp van de korte voegspijker de voegmortel in de voeg. Als alle stootvoegen gedaan zijn, kunt u beginnen met de lintvoeg (horizontale voeg).
De verhouding cement en zand bedraagt 1:3, waaraan ongeveer 0,5 deel water toegevoegd wordt. Voor het optrekken van een halfsteensmuur is ongeveer 30 liter cement mortel per m2 nodig, terwijl voor een steensmuur zeker 60 liter per m2 metselwerk benodigd wordt.
25 kg geeft ca. 15 l specie en is ruim voldoende voor ± 0.5 m2 halfsteens metselwerk waalformaat.
30-35 liter per m2 aanhouden, voor een steensmuur ca. 60-70 liter per m2 aanhouden. Dit is uiteraard wel afhankelijk van bovengenoemde voegdikte. Voor elke 2000 stenen (ca 26 m2) waalformaat heeft u ongeveer: 1 kuub, 1m3 metselzand nodig en 12 zakken metselcement.