Fuet wordt gemaakt van onder meer mager varkensvlees, varkensspek (rugvet), zwarte peper, knoflook, kruidnagel, koriander, zout en suiker, in een vel van dunne varkensdarm. Tijdens het drogen verliest de worst ± 35% van zijn gewicht.
Het antwoord blijkt vrij simpel te zijn: het is schimmel. Al nemen niet alle producenten het daar even nauw mee, zo blijkt. Misschien ben je wel een grote liefhebber van droge worst en heb je je al vaker afgevraagd wat dat witte, vaak poederachtige, laagje op je favoriete snack doet.
Fuet betekent zweep in het Spaans. De Spaanse worst is dan ook lang en dun van vorm. Ook op deze fuet zit schimmel. De schimmel is helemaal natuurlijk en kan net zoals bij brie of camembert gewoon worden gegeten.
In een gezonde dagelijkse voeding passen vleesproducten als eiwitbron. Er zijn gezondere opties dan Fuet worst. Fuet worst kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Dit velletje is meestal varkensdarm. Het kan perfect opgegeten worden, maar in bereidingen hebben de meeste mensen het velletje er toch liefst af. Een zeer simpel trucje om het velletje er makkelijk af te krijgen, is door een oppervlakkige inkerving in het vel te maken, en de worst dan even te spoelen onder koud water.
Fuet, Catalaans voor 'zweep', is een Catalaanse lange, dunne, gefermenteerde en gedroogde worst. Deze heeft een licht zoete, licht gepeperde smaak. De worst valt op door zijn dunne vorm en het schimmellaagje dat tijdens het drogen ontstaat.
De venkelworst van Brandt & Levie
De enige echte winnaar! 'Sommige proevers kwamen tevergeefs voor nog een stukje', luidt het oordeel in de krant. Ontdek hier de verkooppunten van de Brandt & Levie worsten. Online bestel je de worsten in de Brandt & Levie in hun webshop.
Eten van droge worst
Snij uw worst het liefst zo dun mogelijk. Zo krijgen de vetten in de worst de kans om te smelten op uw tong en hun smaak af te geven. Daarnaast komen er meer plakjes uit je worst en kan je er langer genieten van de worst.
Afkomstig uit Spanje, is de fuet worst heerlijk bij de lunch, als tussendoortje of als borrelhapje.
Een heerlijk droog worstje uit Spanje met een mooie peperige smaak. Voor op de borrelplank of als snack tussendoor.
In droge (gefermenteerde) worst kan de listeriabacterie voorkomen en daarom kun je het volgens het Voedingscentrum beter niet eten. Droge worst wordt namelijk gemaakt van rauw vlees. Laat daarom gedroogde worst zoals salami, chorizo, metworst en cervelaatworst liever liggen.
Op papier zijn onze gedroogde worsten 2 maanden goed. Hoe langer men de worsten bewaart hoe droger ze worden en hoe krachtiger de smaak wordt. Dit kan ook wanneer ze aangesneden zijn. De Franse bevolking laat de worsten makkelijk een halfjaar drogen.
Er zit 3,1 gram vet in 1 plak (15 gram) salam, droge worst, waarvan 1,2 gram verzadigd vet. Voor je hart en bloedvaten is het gezond om vooral producten te kiezen met veel onverzadigde vetten. Onverzadigd vet zit bijvoorbeeld in olie, halvarine, vloeibare bak- en braadproducten, avocado, noten en (vette) vis.
Kun je het velletje van FUET eten? “Sommige worsten worden van natuurdarmen gemaakt. In dat geval kun je het velletje gewoon opeten. Maar als er collageen, dat is een soort plastic, wordt gebruikt, dan kun je het niet eten.”
Dat witte spul dat je een echte salami ziet omhullen, heet penicillium nalgiovense en wordt eigenlijk gebruikt om het vlees te beschermen tegen onveilige schimmels terwijl het uithardt. De schimmel geeft het product ook vaak de specifieke smaak.
Wat is nou het verschil tussen de hedendaagse salami en cervelaat? Wel, dat is het verschil in de kwaliteit van je adem na het eten van de lekkere worstjes. Aan salami wordt namelijk altijd knoflook toegevoegd, terwijl cervelaat enkel gekruid wordt met peper en zout.
Salami is in de meeste gevallen bewerkt en gerijpt vlees dat van een varken komt. De meeste soorten salami bestaan uit een combinatie van varkensvlees en zout, maar er is ook een enkele soort die gemaakt wordt van rundvlees of een combinatie van varkensvlees en rundvlees.
Bewaar het product onderin de koelkast bij 4 graden. Bewaar het in een bewaarbakje of de plastic verpakking.
Vaak krijgen we de vraag; ''is de worst nog eetbaar met de schimmels erop?'' Het antwoord hierop is ja! Zeker weten. Sterker nog; de schimmel geeft de worst een mooie bedekking, en zorgt voor een enorme geur- en smaakboost!
Groninger droge worst - 3 stuks €7,- Slagerij Patrick Groningen.
Wit laagje
Dat is schimmel. Althans, meestal. Grote, commerciële producenten rollen de worsten gewoon even door wat meel om ze er authentiek en ambachtelijk uit te laten zien. Schimmel of meel, in beide gevallen is het gewoon eetbaar.
Geduld: Heb geduld, laat je worst ongeveer 2 weken hangen. Afhankelijk van wat je wilt kun je de worst ook laten drogen tot 8 weken. Houd je worsten goed in de gaten of ze goed aan het drogen zijn.
De Spaanse worsten zijn gemaakt van het vlees van het witte varken of van het Iberische varken. In het zuiden en westen van Spanje worden de worsten aan de lucht gedroogd; in het noorden, waar het vochtiger is, worden ze ook gerookt, waarvoor men bij voorkeur geurig eikenhout gebruikt. Dat geeft een heerlijk aroma.