Daarnaast mag je in de badkamer maar zo geen stopcontact of verlengsnoer gebruiken ivm natte zones . Verder moeten deze apparaten altijd achter aardlekschakelaars zitten en de aarde moet in de potentiaal vereffening van de badkamer doorgekoppeld zijn .
Volgens de regels van het AREI mag je een stopcontact alleen plaatsen op een afstand van minimaal 61cm van de wastafel, bad of douche (zone 3). In de directe zones (0 t/m 2) mag je dus géén stopcontacten plaatsen (220 volt).
Regels plaatsing stopcontact badkamer
In de woning moet een aardlekschakelaar aanwezig zijn. Het stopcontact moet geaard zijn. Het stopcontact moet minimaal 60 cm van een natte zone (douche, bad en wasbak) verwijderd zijn en minimaal 25 cm van vloeroppervlak.
Stap 4: vermijd verlengkabels
Een wasmachine verbruikt veel elektriciteit en een verlengsnoer of extra stekkerblok kan deze vraag naar stroom niet aan. Je riskeert overbelasting van je elektriciteitsnet, kortsluiting en brandgevaar.
Nee dat mag zo niet en is levensgevaarlijk! Je wasmachine staat op een positie waar deze waarschijnlijk niet geplaatst mag worden. De elektra komt vanuit een andere ruimte waardoor de aarding niet is verbonden met het centraal aardpunt, hierdoor bestaat de kans op levensgevaarlijke potentiaalverslepingen.
Vanwege het stroomverbruik mag een wasdroger niet door middel van een verlengsnoer worden aangesloten.
Gezien het feit dat nagenoeg alle wasmachines van tegenwoordig een aansluitwaarde van meer dan 2000 Watt is het verplicht deze op een aparte groep aan te sluiten. Een wasmachine en wasdroger mogen niet op een groep worden aangesloten d.m.v een dubbelstopcontact.
Gebruik nooit een verlengsnoer om apparaten aan te sluiten. Dit kan een kortsluiting of brandgevaar veroorzaken.
Mag je verlengkabels of stekkerdozen bij koelkasten en diepvriezers gebruiken? Nee. Zorg ervoor dat je toestel dicht genoeg bij een geaard stopcontact staat om het rechtstreeks te kunnen aansluiten. Gebruik dus nooit verlengkabels of stekkerdozen.
Een wasmachine mag je afzekeren met een 2.5 mm2 draad enkel indien: Het een apart circuit is enkel voor wasmachine en in een buis van min. 25mm liggen ofwel een extra wachtbuis er naast.
Minimaal 60cm afstand tussen de kraan en het stopcontact
Ook moet het stopcontact voorzien zijn van een randaarde en aardlekschakelaar.
Zone 2 badkamer
Elektrisch materiaal moet hier voorzien zijn van minimaal IPx4 bescherming. Standaard contactdozen mag je hier niet toepasen. Scheerwandcontactdozen wel, mits deze aan de NEN-EN-IEC 61558-2-5 voldoen en het niet waarschijnlijk is dat ze in contact komen met sproeiwater.
Zone 3: minimum IPX1
De rest van de badkamer behoort tot zone 3. Deze strekt tot 2,40 meter van het bad of de douche vertrekkende vanaf zone 2. Zone 3 omvat dus het gebied tot 3 meter rond het bad of de douche, exclusief zone 2. Hier is een IPX1 voldoende (bescherming tegen druppelend water).
Is uw plafond boven zone 1 hoger dan 225cm (gemeten vanaf de bodem van het bad of de douchebak), dan valt dit ook onder zone 2. Zone 3: Is vanaf een afstand van minimaal 0,6 meter van een bad of douchebak.
Het is niet verplicht, maar biedt je wel de extra veiligheid bij het aansluiten van elektrische apparaten in een vochtige ruimte. Ook kan de stroomvoorziening vanuit je meterkast invloed hebben op je keuze.
Een lamp met IP44 is waterdicht. Zone 3: Van 60 cm tot 300 cm afstand van douche, bad of wastafel. Deze zone heeft een minimale IP-waarde nodig van 21. Een lamp met IP21 is drupwaterdicht.
De meest gebruikte aardesoort in Nederland is randaarde, terwijl in België meestal penaarde wordt gebruikt. Beide soorten aarding hebben dezelfde werking en maken jouw stekkerdoos veiliger. Sluit hier wel altijd geaarde stekkers op aan, anders werkt het natuurlijk niet.
Een koelkast zal altijd geaard zijn i.v.m. metaal wat er in verwerkt zit. zonder een geaarde wand contactdoos zal de koelkast er niet minder om werken.
Over het algemeen is een stekkerdoos met 3 tot 5 stopcontacten belastbaar tot 2500 watt. Je computer, beeldscherm en speakers kun je hier bijvoorbeeld prima op aansluiten. Wil jij ook een laserprinter aansluiten, dan heb je meer capaciteit nodig dan zo'n stekkerblok aankan.
Rol een verlengsnoer, bijvoorbeeld op een haspel, altijd helemaal uit voor u hem gaat gebruiken. Leg geen snoeren onder een deur, vloerbedekking of tapijt. Het snoer kan dan oververhit raken en brand veroorzaken. Ook kan het slijten en kortsluiting veroorzaken.
Te veel apparaten op een stekkerdoos aansluiten
Anders raakt de stekkerdoos overbelast en ligt kortsluiting op de loer. Grote stroomverbruikers, zoals frituurpannen, waterkokers en elektrische kachels, kunt u sowieso beter rechtstreeks op een stopcontact aansluiten.
Koppel verlengsnoeren niet door
Sluit een verlengsnoer niet aan op een ander verlengsnoer. Er is een grote kans dat het aangesloten vermogen te groot is voor het dunste snoer. Voorkom daarom brand door overbelasting en koppel verlengsnoeren niet door.
Volgens de algemene bepalingen van het Nederlands Normalisatie Instituut welke de NEN voorschrijft moeten alle apparaten welke meer dan 2.000 watt gebruiken en of “natte groepen” zijn dienen op een aparte groep worden aangesloten. Een uitzondering hierop zijn apparaten welke minder dan 10 minuten gebruikt worden.
Er is geen regel die bepaalt hoeveel keukenapparaten op 1 groep of kring mogen geplaatst worden. Je hanteert daarom best de richtlijn dat toestellen met een groot vermogen op een aparte groep moeten. Om pannes te vermijden, speel je daarbij beter op zeker.