WAARMEE VIJGENPLANTEN BESCHERMEN TEGEN VORST? - De jonge takken van vijgen kan u beschermen met vliesdoek, rietmatten en takken van kerstbomen of coniferen. - Vijgenstruiken in volle grond kan u beschermen door rond (en tegen) de struiken 10-15 cm paardenmest te leggen.
In de volle grond kan de vijgenboom de winter gemakkelijk doorstaan, zeker als de boom beschut staat tegen harde wind en de bodem voldoende waterdoorlatend is. De vijgen aan de boom kunnen niet tegen temperaturen lager dan 7 °C.
Bij extreme vorst kun je de vijgenboom inpakken met bijvoorbeeld rietenmatten of een vliesdoek, maar wel ademdoorlatend. De bovenkant bedekken met een stuk plastic zo blijft het riet of vliesdoek droog. Bij aanhoudende extreme kou de vijgenboom regelmatig luchten om schimmel en rot te voorkomen.
Planten beschermen tegen vorst met een laag stro
Dat doe door een jasje te maken van kippengaas rondom de plant. Bedek de bovenkant met plastic wanneer het nat is om het stro droog te houden. Bij boomvarens en palmen kun je ook nog de kroon bedekken met stro voor extra isolatie.
Een vijgenboom snoei je bij voorkeur tijdens de rustperiode. Deze periode loopt in ons klimaat van november tot februari. Het snoeihout kun je goed gebruiken voor het maken van stekken van de vijg. Het sap van vijgen kan irriteren op de huid dus pas hiervoor op.
Vijgen zijn extra te bemesten met koemest en kalk. Vijgen zijn dol op water, in de zomermaanden is dagelijks beregenen een lust voor de vijg. Het is bovendien goed waarneembaar wanneer de vijg dorst heeft, de bladeren gaan dan slap hangen. De vijg herstelt zich snel wanneer deze voldoende water krijgt.
In het algemeen is het aan te raden om de langste takken jaarlijks terug te knippen en zelfs te halveren. Zo zorg je ervoor dat de groei van de vijgenboom niet alleen aan de toppen van de takken plaatsvindt, maar ook dichter bij de stam.
Dan ben je bij Royal Brinkman aan het juiste adres. Bij Royal Brinkman vind je een breed assortiment doeken en zeilen, waaronder vliesdoek. Onze specialisten adviseren je graag over de mogelijkheden van vliesdoek voor jonge planten. Bovendien bestel je vliesdoek snel en eenvoudig op royalbrinkman.nl!
Vliesdoek heeft een isolerende werking, en kun je daarom goed gebruiken om je planten te beschermen tegen vorst. Het is ook nog eens licht van gewicht, dus je zult je planten niet beschadigen. In de groentetuin gebruik ik het om vroege teelt, zoals koolplanten, te beschermen als het behoorlijk gaat vriezen.
Het natspuiten van bomen is een hele goede manier om knoppen en bloesem te beschermen tegen vorst. Het water vormt als het bevriest namelijk een beschermlaagje rond de takken. Dat werkt op twee manieren. Ten eerste isoleert het ijs de takken en zorgt er daarmee voor dat kou uit de buitenlucht de knoppen niet bereikt.
Het is heel normaal dat de boom wat blad laat vallen. Hij is niet bezig met het blad, hij is bezig met overleven en wortelen. De boom beschermt zichzelf tegen teveel vochtverlies door blad te laten vallen. Wat je ziet is dus heel normaal.
Het rijpen van suikerhoudende vruchten kost de vijgenboom heel wat energie. Daarom is het aanbevolen om de boom van april tot en met augustus om de twee weken te bemesten. Een evenwichtige meststof is doorslaggevend - de voedingsstoffen bevorderen de vruchtvorming en het rijpingsproces van de vijgen.
Vijgen (Ficus carica) zijn warmteminnende planten die (te) sterk kunnen groeien en hierdoor geen vruchten geven. Op korte scheuten aan de gesteltakken ontstaan volgend seizoen de vruchten. Lange scheuten geven geven veel bladeren en geven geen of weinig vruchten.
Strooi in de winter een flinke laag houtsnippers rondom de wortels van de boom; Plaats bomen in een pot gedurende de wintermaanden binnen; Zorg bij een boom in een pot voor goede isolatie in de pot; Fruitbomen beschermen tegen vorst door de bomen te besproeien, zodat een ijslaagje om de jonge knoppen ontstaat.
De vijgenboom is geschikt om zowel buiten als binnen te houden. Ze zijn het meest bekend als mediterrane buitenplant. Je ziet ze daarom ook regelmatig in Nederlandse tuinen.
Heb je tussen mei en augustus geen uitlopers aan de stam en niet uit de grond, dan is je boom dood. Heb je uitlopers? Snoei al het dode hout in november weg. Verwijder daarvoor alleen echt dode takken.
Het veiligst is om een olijfboom als kuipplant te houden, maar de oudere olijfbomen (met een stamomtrek meer dan 20-30 cm )kunnen in de volle grond buiten blijven staan en tot 15 graden kortstondige vorst verdragen, en na eventuele vorstschade weer nieuwe scheuten ontwikkelen.
Uw olijfboom met gladde dunne stam staat in de volle grond, bescherm dan uw olijfboom als volgt in de winter: Wikkel een warmtekabel rondom de stam; Wikkel vervolgens een laag noppenfolie om de stam; Doe als laatste een beschermhoes (boomjas) om de kroon.
Je kan je planten inpakken met jute, oude dekens, varens, stro, vliesdoek, rietenmatten, kokosmatten, lagen krantenpapier,... om bovengrondse delen te beschermen. Pak wel nooit natte planten in, dan kan er broei ontstaan!
Vliesdoek is zeer licht en weegt dan ook niet door op de planten. Het is lucht- en waterdoorlatend. Als er vliesdoek op het gewas ligt kunnen sommige schadelijke insecten, zoals de koolvlieg en de wortelvlieg er niet bij komen. Ook vogels kunnen niet aan de gewassen die zich onder de vliesdoek bevinden.
De klimaatdoek bied bescherming tegen vogels, vlinders, motten en knaagdieren. Het creëert een microklimaat waardoor gewassen sneller groeien en beschermt zijn tegen kou en hagel in het voorjaar. Het is verkrijgbaar per twee lopende meters en heeft een standaard breedte van 4 meter.
Plant een vijgenboom (Ficus carica) het liefste op een wat drogere plek. In de zomer zal dan wel wat water nodig zijn, maar in de winter verdrinkt hij niet, en dat is erg belangrijk. Zorg ook dat de plek goed beschut en warm is, zodat de vruchten goed afrijpen en de vijg in de winter niet het gure weer meemaakt.
Een vijg is na twee jaar zo'n 70cm hoog en groeit vrij hard. Wil je hem klein houden en wil je veel vruchten, zet hem dan vooral in een kleine pot en snoei hem goed. Het voordeel is dan ook nog eens dat je vijgenboom extra veel vijgenvruchten gaat aanmaken.
Zodra de temperaturen echt omlaag gaan, kan je niet rijpe vijgen beter verwijderen. Dit zorgt ervoor dat de vijg niet onnodig energie steekt in de groei van vijgen, die toch niet meer rijp kunnen worden.