De enige Europese natie die Taiwan erkent als zelfstandig, is Vaticaanstad. Andere landen die dat doen zijn Swaziland (Afrika), Nauru, Tuvalu, Palau, Marshall Eilanden, Belize, Guatemala, Haïti, Paraguay, Saint Kitts en Nevis, Saint Lucia en Saint Vincent en de Grenadines.
Slechts een handjevol landen erkent Taiwan vandaag de dag als zelfstandig land. Taiwan is geen lid van de Verenigde Naties, en dit gebrek aan internationale erkenning betekent dat Taiwan ook geen lid is van UNESCO, waardoor er geen wereld-erfgoederen zijn.
Er zijn vrijwel geen landen meer over die de Volksrepubliek China niet erkennen en Taiwan wel. Momenteel erkennen alleen nog een aantal eilandstaatjes in het Caribisch gebied, in de Stille Oceaan, Belize, Guatemala, Haïti, Paraguay en Vaticaanstad Taiwan als de Republiek China, zoals Taiwan officieel heet.
Taiwan wordt door de meerderheid van de internationale gemeenschap officieel niet erkend, maar het merendeel van de staten in de wereld onderhoudt wel aparte economische en culturele relaties met het eiland, veelal via zogenaamde gezantschappen.
Taiwan (Republiek China) bestaat sinds de nederlaag in de Chinese Burgeroorlog in 1949 uit Taiwan en enkele kleine nabijgelegen eilanden. Door resolutie 2758 van de Algemene vergadering van de Verenigde Naties van 25 oktober 1971 verloor het zijn zetel in de VN en een groot deel van de internationale erkenning.
Tot dusver hebben, inclusief Vaticaanstad, 137 landen in de wereld Palestina als staat erkend. Nederland stemde op 29 november 2016 met vijf stemmen verschil (71 om 76) tegen de erkenning.
In de Arabische wereld is Israël alleen erkend door Egypte, Jordanië en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO). Sinds de oprichting van de Arabische Liga in 1945 wordt Israël door andere Arabische landen geboycot.
Over landen als Armenië, Cyprus, China, Noord-Korea en Zuid-Korea is vrijwel iedereen het eens dat het landen zijn, deze worden echter niet door alle andere landen erkend als land. Zo wordt Cyprus niet erkend door Turkije, Armenië niet door Pakistan en Noord- en Zuid-Korea erkennen elkaar niet.
In de 17e eeuw waren delen van Formosa (het huidige Taiwan) geruime tijd in Nederlandse handen, of preciezer, in handen van de VOC.
De bezetting van Formosa door de Nederlanders heeft maar 38 jaar geduurd, maar de invloed is volgens Cheng nog steeds merkbaar in de Taiwanese samenleving. De VOC-tijd bracht de plantages op het eiland en zorgde voor de vestiging van Chinezen (van de oorspronkelijke bevolking is slechts een minderheid over).
Bij de stemming hierover stemden 37 (westerse) staten voor, 12 (islamitische) staten tegen en 9 staten onthielden zich van stemming, waaronder Groot-Brittannië. Van 14 mei 1948 tot 11 mei 1949 werd Israël door 54 landen (voornamelijk niet-islamitische landen) erkend, waaronder 45 leden van de Verenigde Naties.
Innovatieattaché Anouk van der Steen: 'Taiwan is een eiland, niet groter dan Nederland, met ruim 23 miljoen inwoners.
Op internationaal vlak erkennen 101 landen Kosovo als zelfstandig land (sinds 2020). Dit zijn o.a. Nederland, België, de Verenigde Staten, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Kroatië, Turkije, Montenegro, Albanië en Noord-Macedonië.
Het cadeau is bedoeld als dank voor het Leidse onderzoek naar de periode dat de VOC gevestigd was op Formosa, zoals Taiwan vroeger heette.
Israël wordt door de meeste VN-landen erkend, er zijn 24 VN-landen die de staat Israël niet erkennen. Israël heeft een diverse bevolking, bestaande uit verschillende etnische en religieuze groepen, waaronder joden, moslims en christenen.
Andere opties waren Palestina of Zion. Uiteindelijk werd toch de Bijbelse naam Israël gekozen. Sommige mensen vinden dat het gebied waar Israël ligt eigenlijk Palestina heet. Ook wordt Israël door joden en christenen soms het Beloofde Land of het Heilige Land genoemd.
In de geschiedenis, beginnend bij de tiende eeuw voor Christus, is het Jodendom in het gebied dat we nu Israël noemen eeuwenlang de grootste godsdienst. Rond die tijd komt het koninkrijk Israël op, samen met het koninkrijk Judea.
Palestina is – in de oudste, breedste, niet-politieke zin – de landstreek in het oude Kanaän in de Levant die tegenwoordig Israël en de Palestijnse Gebieden omvat, benevens delen van Jordanië, Syrië en Libanon.
De huidige Gazastrook is een product van de wapenstilstandsakkoorden van 1949 tussen Egypte en Israël; de grens is onderdeel van wat bekend staat als de Groene Lijn. Egypte bezette de strook van 1949 tot 1967, met een onderbreking van vier maanden Israëlische bezetting tijdens de Suezcrisis van 1956.
Vanaf 1516 tot het eind van de Eerste Wereldoorlog maakte het gebied van de huidige staat Palestina deel uit van het uitgestrekte Ottomaanse Rijk, net als het gebied van het huidige Israël, Libanon, Syrië en Jordanië. De grenzen van de huidige staten waren in het Ottomaanse Rijk niet herkenbaar.
Uitleg. In 2021 waren er 196 internationaal erkende onafhankelijke staten. Dat waren de 193 leden van de Verenigde Naties plus Palestina en Vaticaanstad, die beide een waarnemersstatus hadden bij de VN, en Kosovo.
Gebieden die geen lid zijn: Antarctica (Antarctisch Verdrag), Kosovo, Palestina (Palestina is waarnemersstaat), Vaticaanstad (de Heilige Stoel is waarnemer) en de Westelijke Sahara (onder militaire bezetting door Marokko.)
VN: 193 leden
Taiwan is geen lid, omdat de Volksrepubliek China dat niet toelaat en het Vaticaan (de Heilige Stoel) heeft de status van waarnemer. Het laatste lid werd in 2011 toegevoegd: Zuid-Soedan. In 2001 kregen Kofi Annan en de VN gezamenlijk de Nobelprijs voor de Vrede.