Boerenjasmijn maakt lange takken die gaan doorhangen. Op het hoogste punt van die takken komen het volgende jaar korte scheuten waar de bloemen op verschijnen. Als je die lange doorhangende twijgen inkort heb je geen bloei.Schaduw heeft ook een negatieve invloed op de bloei; hoe minder zon, hoe minder bloemen.
Deze bloeiende heester staat graag in de zon of halfschaduw, maar kan eventueel ook in de schaduw staan. Hoe minder zon de heester vangt, hoe minder bloemen eraan zullen komen. De grond kan het best vochtig zijn (maar wel waterdoorlatend),zeker als de heester in de volle zon staat.
Je moet de Toscaanse Jasmijn wel snoeien, omdat 'ie in de zomermaanden heel hard groeit en bijna constant in bloei staat. Je kunt dit het beste na de bloeiperiode in de herfst en na de winter doen, in het begin van de lente. Knip tijdens het snoeien de oude takken af, want hier zullen geen bloemetjes meer groeien.
Boerenjasmijn planten
Alle soorten houden van een licht vochthoudende bodem die voldoende voeding bevat voor de groei en bloei. Bij het planten van jonge struiken is het goed om de bodem te verrijken met Tuinplantengrond. Deze grondsoort zorgt voor een goede structuur waar water en voeding in worden vastgehouden.
Als u de Jasmijn in 3 jaar verjongt, kunt u in het eerste jaar 1/3 van de takken snoeien. In het tweede jaar snoeit u dan de helft van de takken die in het eerste jaar zijn blijven staan. In het derde jaar snoeit u de resterende takken. Snoei in principe ook in het tweede jaar van binnenuit.
Deze struik groeit breeduit tot 1,5 m en wordt 0,75 m hoog. De bloemen zijn half of geheel gevuld en crèmewit. Philadelphus Lemoinei is geschikt voor een haag. De bladeren zijn klein, enkele en wit en geuren verrukkelijk!
Is de boerenjasmijn groenblijvend in de winter? Nee, de boerenjasmijn (Philadelphus) is niet wintergroen, de struik is bladverliezend in de winter.
Hoe wordt de boerenjasmijn vermeerderd? De eenvoudigste methode zijn stekjes. Kopstekjes zonder bloemen met een lengte van ca. 15 centimeter worden in de vroege zomer afgeknipt.
Boerenjasmijn is niet giftig, ook niet voor huisdieren.
Philadelphus, beter bekend als de boerenjasmijn, is een geweldige struik voor de vroege zomer. Vrijwel alle soorten bloeien in mei – juli en zijn dan bedekt met massa's heerlijk zoetgeurende, witte of roomwitte bloemen in lossen tuilen.
Om de plant het jaar erop weer in bloei te krijgen, heeft hij een rustperiode nodig. Zet hem tijdens de wintermaanden daarvoor in een koele kamer, maar laat de plant ook tijdens deze periode niet uitdrogen. Geef ongeveer eens in de week water.
De toscaanse jasmijn heeft een goede alkalische mest nodig, een mest met een hoog kaliumgehalte dus. Dit wordt op de verpakking aangegeven in de combinatie: n f k, Hoe hoger de K des te beter voor de Toscaanse jasmijn. Goede mest met alle voedingstoffen zijn oa koemest korrels, kippemest enz.
Ja, de jasmijn als kamerplant vraagt om een andere verzorging. De plant vraagt om een lichte standplaats, maar niet in de volle zon. In de bloeitijd groeit de plant het beste in een vochtige bodem.
Van Philadelphus coronarius (boerenjasmijn) plant u er 1 per strekkende meter.
Jasmijn heeft goed doorlaatbare grond nodig. Zorg voor een zandige, humusrijke en doorlaatbare bodem. De grond moet licht basisch zijn, dus licht kalkrijk. Ze houd niet van zure grond, dus niet van venige turfrijke grond.
Philadelphus coronarius of Boerenjasmijn is een witbloeiende struik met een overvloedige bloei. De struik is goed winterhard en wordt ongeveer 2 m hoog en breed. Zorg er bij het planten dus voor dat er voldoende ruimte beschikbaar is voor de struik.
Philadelphus coronarius
Deze struiken werden van oudsher veel in boerderijtuinen geplant. Hier komt dus de Nederlandse naam boerenjasmijn vandaan. P. Coronarius is ook de enige soort die inheems is in Europa.
De bloemen bloeien van begin mei tot en met juni. De bloemen zijn stervormig en hebben een heerlijke vanille –achtige geur.
Sterjasmijn of Toscaanse jasmijn is een wintergroene klimmer. De ranken zoeken steun, als ze het vinden draaien ze zich eromheen. Een stuk gaas of trellis biedt ze genoeg steun, hij is minder geschikt om pergola's te begroeien. Draai tijdens de zomer naar steun zoekende takken in het gaas of zet ze vast.
Zowel in de zomer als in de winter kunt u de boerenjasmijn stekken. Gaat u voor een zomerstek, laat dan altijd een klein blaadje aan de stek zitten. In de vroege zomer neemt u stekjes van scheuten die in dat jaar gevormd zijn, in de winter neemt u een houtachtige tak.
De jasmijn snoei je in het voorjaar als de vorst voorbij is. Een verwilderde plant heeft extra snoei nodig om verjongd te worden. Gedurende het seizoen kan je voor vormbehoud wat licht snoeiwerk doen. Er zijn tegenwoordig meerdere variëteiten van de jasmijn te koop, waaronder cultivars met gele bloemen.
Philadelphus - Boerenjasmijn
Van mei tot juli zorgt deze plant echt voor een weelde aan bloemen. Ook deze jasmijn ruikt heerlijk, een frisse citrusgeur verspreid zich tussen de witte bloemen. Dit trekt niet alleen mensen maar ook veel dieren en insecten naar de plant.
Een vlinderstruik planten kan het beste in het voorjaar of najaar, niet tijdens vorst. De vlinderstruik houdt van een voedingrijke, humusrijke, goed doorlatende en kalkhoudende grond. Zet deze struik niet op een zure grond, want dan kan deze geen voedingsstoffen opnemen. Plant de vlinderstruik op een zonnige plek.