De kiwi is het symbool van Nieuw-Zeeland en dankt haar naam aan het geluid dat het mannetje maakt. Het diertje is ongeveer even groot als een normale kip en is daarmee verreweg de kleinste loopvogel. Ze hebben wel vleugels, maar kunnen er niet mee vliegen. De veren lijken meer op haren en ze hebben geen staart.
De kiwi's of snipstruisen (Apterygiformes) zijn loopvogels die van nature alleen voorkomen in Nieuw-Zeeland. De vogel kreeg zijn naam van de Maori's.
Het leefgebied van de Kiwi's in Nieuw-Zeeland
De naam heeft de vogel te danken aan de Maori die de naam heeft afgeleid van de kreet van het mannetje tijdens het paarseizoen. Voor de komst van de eerste mensen waren twee soorten vleermuizen de enige zoogdieren die leefden in Nieuw-Zeeland.
De kiwi of Chinese kruisbes (Actinidia chinensis) is de eetbare vrucht van een snel groeiende slingerende klimplant. De vruchten van de gewone kiwi zijn gewoonlijk langwerpig ovaal van vorm, hebben helder vruchtvlees met een witte kern en een ring van zwarte pitjes rondom deze kern.
In subtropische bossen, maar ook gematigd bos. Het zijn schuwe vogels die zich graag achter planten zoals varens verstoppen. Ze zoeken naar voedsel op de grond, door hun snavel in de grond te prikken voelen en ruiken ze waar hun voedsel zit. Hoe ziet de Noordereiland kiwi eruit?
Voortbeweging. Noordereiland kiwi's hebben geen vliegveren en kunnen derhalve ook niet vliegen. Ze kunnen echter wel goed zwemmen. Lopend kunnen ze een snelheid van 19 km per uur halen.
Kiwi's hebben zachte, afhangende, borstelige, warrige veren en geen staart. Ze hebben piepkleine restanten van vleugeltjes, slechts 5 cm groot, waardoor zij niet kunnen vliegen. Aan de poten hebben ze drie tenen en achteraan sporen, zoals bij een haan van kippen.
Het fruit kent eigenlijk zijn oorsprong in het Verre Oosten, waar het al eeuwenlang in China werd geteeld. Pas in de 20ste eeuw, in 1904 kwam de kiwi aan de kust van Nieuw-Zeeland aan, toen de lokale Isabel Fraser enkele kiwizaden meebracht van haar één van haar reizen.
Aanvoerlanden van de gele kiwi zijn onder andere Nieuw-Zeeland, Frankrijk en Italië. De gele kiwi is, in tegenstelling tot de groene kiwi, niet het hele jaar door verkrijgbaar. Van mei tot oktober worden gele kiwi's aangevoerd uit Nieuw-Zeeland, van november tot januari uit Frankrijk en Italië.
Zo pak je het aan: snijd de uiteindes van de kiwi eraf. Pak een lepel en steek deze in het vruchtvlees, tegen de schil aan. Draai daarna voorzichtig rond, zodat de schil loskomt van de vrucht. Dan druk je de kiwi zo uit zijn schil.
Zespri kiwi: de kampioen van vitamine C
Ze bevatten ook meer vitamine C dan sinaasappels, met 85,1 mg per 100 g. Dat betekent dat een Zespri kiwi per dag eten genoeg is voor de vereiste hoeveelheid vitamine C. De aanbevolen inname in Europa is 80 mg per dag.
Kiwi's zijn groene wondertjes. Ze zitten niet alleen bomvol vitamine C, maar hebben ook een licht-laxerende werking waardoor ze dat onaangename, opgeblazen gevoel in je buik kunnen helpen verminderen.
In de schil zitten de meeste vezels en vitaminen, maar dit is in vergelijking met de vrucht zelf weinig en daardoor zal het voor je gezondheid niet uitmaken of je een kiwi met of zonder schil eet.
Maar eigenlijk zit het zo: de haartjes op de bruine schil van een kiwi zijn een vorm van zelfverdediging om insecten af te schrikken. De kiwi vindt zijn oorsprong in China en heette toen 'Chinese kruisbes', maar in Nieuw-Zeeland veranderde de naam naar 'kiwi'. De vrucht heeft zijn naam te danken aan de kiwivogel.
We kennen allemaal nog wel meer vogelsoorten die niet kunnen vliegen. Zo is er de kiwi, de struisvogel en natuurlijk die arme dodo. Al deze vogels hadden/hebben vleugels, maar deze zijn niet sterk genoeg om hun relatief zware lijfjes van de grond te tillen.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Zespri Gold is wel zo'n vijfendertig procent duurder dan kiwi's, vooral omdat het productieproces veel arbeidsintensiever is. Zo worden de vruchten volledig met de hand geplukt. Dat geldt ook wel voor kiwi's, maar een Zespri Gold is veel kwetsbaarder en vereist een voorzichtiger behandeling.
Waarom is de kiwi gold goed voor je gezondheid:
De kiwi gold barst van de vitamine C. Per kiwi (75 gram) bevat hij maar liefst 121 milligram vitamine C, dat is zelfs twee keer zo veel als zijn groene naamgenoot!
De SunGold kiwi bevat voedingsstoffen met huidversterkende eigenschappen. De Zespri SunGold kiwi is van nature rijk aan vitamine C, een voedingsstof die een heleboel voordelen heeft voor een gezonde huid.
Wanneer je de kiwiplant het best kunt planten, is afhankelijk van hoe oud hij is. Een hele jonge plant kan nog niet goed tegen nachtvorst. Idealiter plant je deze dus eind april of begin mei, wanneer de kans op nachtvorst verkeken is. Iets oudere planten kunnen daarentegen beter tegen lichte vorst.
[1] Kiwi's.
Hoewel het vrouwtje ongeveer even groot is als een kip, legt ze een ei dat zes keer zo groot is als een kippenei. De laatste dagen voordat het vrouwtje haar ei legt, neemt het haast de hele buikholte in beslag.
De kiwi is een semi-exotische plant. Ze groeit het liefst op een voedzame bodem en produceert jaarlijks meterslange nieuwe scheuten. In de herfst, vaak na de eerste vorst, kun je oogsten. De planten bezitten vaak alleen mannelijke of vrouwelijke bloemen, soms zijn ze tweehuizig en produceren ze ze allebei.
Er zitten 51 kilocalorieën in 1 stuk (75 gram) kiwi.