Het hyponychium is eigenlijk een extra verhoornde huidlaag tussen de normale huid van de vingertop en de nagelplaat. Het loopt door in het nagelbed en zorgt voor een waterdichte barrière onder de nagel.
Tenenkaas is een mengeling van epitheelcellen, huidafscheiding, vocht, bacteriën en vuil dat zich kan ophopen onder teennagels met een karakteristieke sterke zure geur, veroorzaakt door melkzuurbacteriën.
Het bestaat uit restjes keratine van de onderkant van je nagels, en dode huidcellen van je nagelbed. Daarnaast stapelt er zich ook gewoon vuil op onder je nagels, samen met restjes dagcrème of andere make-up die je met je vingers aanbrengt.
Alleen al onder een vingernagel kunnen 3 miljoen bacteriën te vinden zijn. Bacteriën kunnen van 72 uur tot maanden overleven op diverse oppervlakken zoals deurkrukken, werkbanken en vloeren.
Als je de nagelriem zoveel geweld aandoet, stoort dat de nagelgroei. De kans is groot dat er voorgoed kleine, zielige nagels overblijven. Ook kan nagelbijten leiden tot ernstige afwijkingen die behandeld moet worden. Daarnaast leidt het tot eczeem, opzwellingen en infecties."
De eitjes kunnen ook in voedsel terechtkomen. Bij kinderen komt besmetting gemakkelijker voor vanwege nagelbijten en duimzuigen. De eitjes ontwikkelen zich in het lichaam tot wormpjes. Ze paren, de vrouwtjes leggen hun vele eitjes en de cirkel is rond.
Maar ook in mildere gevallen heeft nagelbijten nadelen: als je de nagels inslikt, kun je last van je maag krijgen. Je kunt vuil binnenkrijgen dat zich ophoopt onder de nagelranden. Andersom kan een herpesinfectie van je mond in je vinger terecht komen.
Nagelbijten is vanaf nu verleden tijd.
Veel mensen bijten nagels en er is gebleken dat dit niet alleen slecht voor de handen is, maar ook voor de tanden. Nagelbijten kan er namelijk toe leiden dat de tanden langzaam afbreken en/of het tandglazuur aangetast wordt.
Een pseudomonasnagel verwijst naar een groene verkleuring van één of meerdere nagels van de handen of voeten veroorzaakt door een infectie met de Pseudomonas bacterie. De aandoening komt voor bij mensen die hun handen en/of voeten regelmatig vochtig hebben.
Bij een menselijk lichaam blootgesteld aan warme vochtige omstandigheden kan het haar binnen een jaar vergaan en kunnen nagels binnen tientallen jaren ontbinden.
Last van vuil onder je nagels? Met een nagelborsteltje verdwijnt dit binnen een handomdraai. Houd je handen onder lauwwarm water. Maak ook vóór gebruik het borsteltje nat om de haartjes wat zachter te maken.
Stof op de grond bijvoorbeeld bestaat voor een groot deel uit huidschilfers (jammie, we know). Ook onder je nagel kun je huidschilfers verliezen, ook al kunnen die er misschien wat moeilijker onder vandaan komen. Door de ophoping hiervan kan er dus een 'vies' randje ontstaan.
De lunula heeft een witte kleur door de lucht die eronder zit. Het halve maantje zit namelijk niet stevig vast aan het bindweefsel. Als je nagels groeien, verschuift het halve maantje nog meer richting de nagelriemen en is de lunula bijna niet te zien.
De beste manier om je nagels schoon te houden:
Gebruik minstens één keer per dag een borstel met antibacteriële zeep om zachtjes onder de vingernagels te schrobben. Je kunt een nieuwe zachte tandenborstel gebruiken of een zachte borstel die je hier super goedkoop kunt krijgen.
Blauwe of paarse nagels
Deze aandoening staat bekend als cyanose. Het treedt op als er niet genoeg zuurstof aanwezig is in het bloed, waardoor de huid of het membraan onder de huid een paarsachtig blauwe kleur krijgt. Blauwe of paarse nagels dus.
Azijn: los 125 ml azijn op in 1 liter water. Laat uw voeten hierin tweemaal per week een kwartiertje weken. Droog de voeten na het wassen goed af, ook tussen de tenen. Laat ze goed drogen aan de lucht.
Normale, gezonde nagels zijn glad en egaal gekleurd. Geribbelde, broze of zachte nagels, witte vlekken of gele nagels kunnen daarentegen indicatoren zijn van verschillende aandoeningen, zoals stoornissen in de bloedsomloop, schildklierproblemen of tekorten.
Verticale ribbels zijn groeven die van de top van je vingernagel naar de nagelriem lopen. Ze worden soms longitudinale strepen of banden genoemd. Ribbels in de nagels kunnen evenwel ook wijzen op een onderliggend gezondheidsprobleem, vooral als de ribbels horizontaal zijn.
Breedte of lengte ribbels
Ribbels over de breedte van de nagels die ook nog eens gepaard gaan met putjes kunnen duiden op psoriasis of artritis. Diepere groeven, lijnen, over de breedte van de nagel kan ook duiden op de aandoening Lijnen van Beau.
Een vingernagel groet ongeveer 2 tot 3 mm in een maand, drie keer zo snel als je teennagels. Geinig weetje: in de zomer sneller groeien je nagels sneller dan in de winter. Ook wanneer je zwanger bent groeien je nagels sneller, da's dan weer mooi meegenomen.
Als de nagel helemaal heeft losgelaten kan het zijn dat de nagelgroei stopt. Kalknagel: Een schimmelnagel wordt ook wel een kalknagel of hoornnagel genoemd. Iedereen heeft schimmels op de huid en onder de nagelrand.
Wanneer je nagelbijt, komt dit vuil in je mond terecht, wat tot infecties kan leiden. Ingegroeide nagels: langdurig nagelbijten kan tot een verkeerde nagelgroei leiden. Een slechte adem: door te nagelbijten krijg je nog meer bacteriën in je mond. Deze kunnen voor een slechte adem zorgen.
Mensen die nagelbijten, zien de handeling als iets aangenaams. Ze willen het: alleen de schade op termijn, vinden ze onaangenaam. De meest voor de hand liggende hypothese: nagelbijten helpt ons om onze emoties onder controle te houden. Zowel bij verveling, stress of frustratie kalmeert de gewoonte.
Sommige kinderen beginnen op kleuterleeftijd met nagelbijten. Meestal wordt dat veroorzaakt door spanning of opwinding. Maar ook verveling kan een oorzaak zijn, net als een manier om frustraties te uiten of aandacht te krijgen. Nagelbijten is niet alleen een nare gewoonte, het kan ook schadelijk zijn.
Naast het bekende imitatiegedrag is er vaak sprake van een erfelijke factor. Ook al lijkt nagelbijten een redelijk onschuldige bezigheid, iedere keer dat de vinger met de mond in contact komt vindt er een overdragen van meer of minder schadelijke stoffen plaats, onder andere bacteriën.