Een volwassene heeft overgewicht bij een BMI van 25 of hoger. Bij een BMI van 30 of hoger is er sprake van ernstig overgewicht, oftewel obesitas. Obesitas wordt onderverdeeld in drie klassen: BMI 30 tot 35 is klasse 1, BMI 35 tot 40 is klasse 2 en BMI 40 of hoger is klasse 3.
Obesitas is een extreme vorm van overgewicht. Of er sprake is van overgewicht wordt vaak berekend aan de hand van het lichaamsgewicht, de BMI en de middelomtrek. Van overgewicht is sprake bij een BMI van 25 of hoger. Van obesitas is sprake bij een BMI van 30 of hoger.
Het medicijn Mysimba kan voor de behandeling van overgewicht worden vergoed uit het basispakket. Uit onderzoek blijkt dat het middel effectief is bij mensen met een Body Mass Index (BMI) van 30 of hoger die al deelnemen aan een gecombineerde leefstijlinterventie (GLI).
Op dit moment zijn er volgens Van Rossum drie effectieve middelen op de markt: Orlistat, Mysimba, en als laatste heb je het zusje van semaglutide: liraglutide. Vorig jaar zijn de laatste twee verschenen. Mysimba kost honderd euro per de maand en liraglutide kost 150 euro in de maand.
Sommige ziektes, zoals een langzaam werkende schildklier of het syndroom van Cushing, kunnen ook een rol spelen bij het ontstaan van overgewicht. Soms ontstaat obesitas door een foutje in een gen. Of is obesitas een kenmerk van een erfelijke ziekte, zoals het Prader-Willi syndroom of het Bardet-Biedl syndroom.
BMI 30,0 – 34,9
Probeer je gewicht te verlagen. Door gezond te eten en meer te bewegen, verlaag je het risico. Elke kilo minder telt. Je vermindert de gezondheidsrisico's al door 5 tot 15 procent van je gewicht af te vallen.
Body Mass Index (BMI) BMI wordt gedefinieerd als het gewicht in kilo's gedeeld door het kwadraat van de lichaamslengte in meters (kg/cm2). Een BMI van 40 of meer, of een BMI vanaf 35 met gezondheidsproblemen, wordt beschreven als morbide obesitas.
Tussen 18,5 en 24,9: gezond gewicht. Tussen 25 en 29,9: overgewicht. 30 en hoger: ernstig overgewicht (obesitas)
De waarde van de BMI is gelijk aan de massa van het lichaam (in kilogram) gedeeld door het kwadraat van de lengte (in meter). Ben je een man van 193 centimeter, dan heb je met een gewicht van tussen de 69 en de 92 kilogram een gezond gewicht.
Bij een BMI tussen de 18,5 en 25 heb je een gezond gewicht. Heb je een BMI tussen de 25 en de 30, dan heb je overgewicht en neemt de kans op aandoeningen als diabetes en hart- en vaatziekten toe. Bij een BMI boven de 30 is er sprake van obesitas.
Volgens Cindy Dunon, menopauzeconsulente en gezondheidscoach, zijn de belangrijkste principes om buikvet te verliezen tijdens de menopauze zijn gezond eten en blijven bewegen. Het heeft geen zin om streng te beginnen diëten, want dat houd je moeilijk vol en de kilo's kunnen er weer aanvliegen als je het dieet loslaat.
Je stofwisseling verandert naarmate je ouder wordt. Je lichaam kan minder makkelijk al je voeding verteren. Je buik wordt dikker omdat je veel koolhydraten en bewerkte voedingsmiddelen eet. Je lichaam kan deze niet goed verwerken waardoor het zich gaat opslaan rond de buik.
Wees matig met cafeïne, alcohol, suiker, zout en koolzuurhoudende dranken. Ze remmen de opname van calcium en dat heeft het lichaam juist hard nodig tijdens de overgang. Calcium draagt bij tot sterke botten en dat is hard nodig, want tijdens de overgang kan de botmassa tot wel 20 procent afnemen.
De reden dat afvallen moeilijker is als je ouder wordt
Vanaf je 30e verlies je geleidelijk steeds meer spiermassa. En jammer maar helaas: dit zet zich vervolgens om in vet. Hierdoor wordt je stofwisseling afgeremd en heb je steeds minder calorieën nodig. Verder speelt je hormoonhuishouding ook een rol.
Zo lang duurt het om af te vallen. Wist jij dat je, om 1 kilo zuiver lichaamsvet te verliezen, 7000 calorieën minder zou moeten eten? Dus met een calorietekort van 500 calorieën per dag, heb je ongeveer 2 weken nodig hebt om dat vet te verbranden.
Omdat ondermeer calorierijke voeding en te weinig beweging en sport overgewicht in de hand werken, zijn gewicht, voeding en fysieke activiteit onlosmakelijk met elkaar verbonden. Roken is daarentegen de oorzaak van net iets meer dan 30% van alle kankers. Het verschil tussen roken en overgewicht is dus niet zo groot…
Kies vooral groente en fruit. En volkoren producten, zoals volkoren brood, volkoren pasta of zilvervliesrijst. Daar zitten veel belangrijke voedingsstoffen in. En ze geven een vol gevoel, waardoor u minder snel te veel eet.
U kunt hulp krijgen van uw huisarts, praktijkondersteuner, leefstijlcoach, diëtist, fysiotherapeut of oefentherapeut. Wat kan werken is meedoen aan een leefstijl-programma. Een paar kilo lichter worden is al heel goed voor uw gezondheid.