De leeuw (Panthera leo) is een groot roofdier. Leeuwen zijn katachtigen en daardoor familie van o.a. de tijger, de jaguar en de huiskat. De leeuw is na de tijger de grootste katachtige ter wereld. De leeuw wordt ook wel de koning van de dieren genoemd, aangezien het dier bovenaan de voedselketen staat.
De leeuw (Panthera leo) is een roofdier uit de familie der katachtigen (Felidae). Van alle katachtigen is enkel de tijger groter. De grootte en de manen van het mannetje geven het dier een imposant uiterlijk, waardoor de leeuw in grote delen van de wereld bekendstaat als de koning der dieren.
De leeuw is ook het meest imposante roofdier op de Afrikaanse savanne. Hij eet gemiddeld 7kg vlees per dag! En dat terwijl de mannelijke leeuw, de 'koning van het dierenrijk' of de 'koning van de savanne', eigenlijk zelden zelf jaagt.
Tijgers zijn de grootste en zwaarste katachtigen van de planeet. Vanwege zijn gespierde lichaam, scherpe tanden en levensgevaarlijke klauwen wordt hij vaak gezien als de koning van de jungle.
Tijdens een wandeling vraagt Muis aan Leeuw waarom hij nu eigenlijk de koning van de jungle is. Leeuw antwoordt: "Omdat ik zo hard kan brullen".
We noemen de leeuw vaak de koning van de dieren, omdat hij geen natuurlijke vijanden heeft. Alleen mensen maken het de leeuw nogal eens moeilijk. Leeuwen zijn katachtigen, net als onze huiskatten. Maar er zijn natuurlijk heel wat verschillen tussen leeuwen en huiskatten.
Leeuwen zijn katachtigen en daardoor familie van o.a. de tijger, de jaguar en de huiskat. De leeuw is na de tijger de grootste katachtige ter wereld. De leeuw wordt ook wel de koning van de dieren genoemd, aangezien het dier bovenaan de voedselketen staat.
Honeybadger – de honingdas is het sterkste dier van Afrika, laat zich niet afschikken door leeuwen, gaat het het gevecht aan met hyena' en kan zich laten bijten door een giftige slang om na een tijdje weer bij te komen en door te gaan met zijn speurtocht.
Als het om brute kracht gaat dan is de Afrikaanse olifant de sterkste dier ter wereld. Afrikaanse olifanten zijn de sterkste zoogdieren én ook de sterkste landdieren. Een volwassen olifant kan ongeveer 9,000 kg dragen.
Ten onrechte wordt hij de “koning van de jungle” genoemd, want zijn belangrijkste leefgebied is de Afrikaanse savanne. De “koning der dieren” is hij wel. Een volwassen mannelijke leeuw is een indrukwekkende verschijning en is dan ook het grootste en krachtigste roofdier van Afrika.
De leeuw staat aan de top van de voedselpiramide. Hierdoor heeft de leeuw zo goed als geen vijanden. De grootste vijand van de leeuw is de mens.
Niet de haai, maar wel de orka staat bovenaan de voedselpiramide van de zee.
Leeuwen zijn echte vleeseters. Ze eten andere dieren zoals zebra's en buffels, maar ook zwijnen en herten. De leeuwin jaagt.
Als we kijken naar kracht in absolute zin, komt de Afrikaanse bosolifant als sterkste landdier uit de bus. Maar de machtigste van alle dieren is toch de blauwe vinvis.
Het zeldzaamste en meest bedreigde dier ter wereld is de amoerluipaard. Van deze soort leven er nog maar tientallen in het wild. Veel mensen jagen op deze soort omdat ze geloven dat de vacht en botten ziektes kunnen genezen.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen. Hij heeft een unieke structuur in de lenzen van zijn oog.
Het dier met de sterkste bijt- of knijpkracht is niet de leeuw of tijger, maar de kokoskrab. Dieren zijn vaak sterker dan mensen.
Een octopus heeft drie harten
Octopussen hebben niet een, twee maar drie harten. Daarvan is eentje het hoofdhart, dat bloed door het hele lichaam pompt. De andere twee bijharten pompen de zuurstof van de kieuwen naar het hoofdhart. Reden hiervoor is dat octopusbloed net iets anders is dan mensenbloed.
Chimpansees staan met stip op nummer 1 in de lijst van de slimste dieren. Ze weten hun omgeving namelijk te manipuleren in hun eigen voordeel.
De oerwalvis is daarmee een stuk zwaarder dan de blauwe vinvis, het zwaarste dier dat op dit moment op aarde leeft. Het mannetje weegt bijna 170.000 kilo. "Het verschil met de walvissen van nu is dat de oerwalvis vooral op de bodem leefde en daar eten bij elkaar scharrelde", vertelt bioloog Hilmar Derksen.
Reus. De blauwe vinvis is het grootste dier ter wereld. Een volwassen mannetje weegt bijna 170.000 kilo. Ter vergelijking: een volwassen mannetjesolifant weegt maximaal 7.000 kilo.
De leeuw is de enige kattensoort die in een groep leeft. Alle andere kattensoorten, zoals de tijger of het luipaard, leven alleen. In een troep leeuwen zijn de vrouwtjes, de leeuwinnen, de baas. Alleen de mannetjes hebben manen, de vrouwtjes niet.
Ze jagen tijdens onweer
Leeuwen jagen meestal 's nachts, omdat hun ogen zich hebben aangepast aan het donker waardoor ze een enorm voordeel hebben ten opzichte van hun prooi. Ze jagen meer tijdens stormen omdat lawaai en wind het nog moeilijker maken voor hun prooi om ze te zien en horen.
Een leeuw met een goed gebit heeft dertig tanden. Bovenin zijn bek heeft hij zes snijtanden, twee hoek- tanden en twee blijvende kiezen en zes kiezen die wisselen. Onderin heeft hij zes snijtanden, twee hoektanden, vier kiezen die wisselen en twee die blijven.