Nog een opmerkelijke bevinding is dat een zwangerschap bij de coelacanth ongeveer vijf jaar duurt. De vrouwtjes kunnen pas na hun vijftigste verjaardag paren. Mannelijke coelacanthen zijn geslachtsrijp van hun veertigste tot hun zestigste levensjaar.
Onderzoekers zijn eruit waarom olifanten zo lang zwanger zijn. Ze blijken via tijdelijke klieren op de eierstokken een hormoon af te scheiden, waardoor een ongeboren kalf zich bijna twee jaar kan ontwikkelen in de baarmoeder. Dankzij de lange draagtijd kan het olifantje overleven als het geboren wordt.
De goudhamster heeft van de zoogdieren de kortste draagtijd, namelijk 16-18 dagen. Alleen de buideldieren hebben een nog kortere draagtijd, maar daar blijft het jonge diertje nog lang in de buidel van de moeder totdat het volgroeid is.
Met een draagtijd van 18 tot 22 maanden is de olifant de absolute nummer 1 bij de zoogdieren. Giraffen komen in de buurt met een zwangerschap van 15 maanden. Walvissen en ezels dragen hun baby 12 maanden. Daarmee hebben ze het allemaal heel wat zwaarder dan de goudhamster.
Wist je dat? Olifanten de langste draagtijd van alle zoogdieren op aarde hebben, maar liefst 22 maanden!
Dolfijnen paren gedurende het hele jaar, maar vooral tijdens de warmere zomermaanden. Na een draagtijd van 12 maanden wordt er één jong geboren. Zo'n jong noemen we een kalf. Net als bij koeien!
De zwangerschap duurt zo'n acht maanden en doorgaans wordt er één baby geboren. Bij uitzondering een tweeling. Een jonge chimpansee drinkt 3-5 jaar bij zijn moeder. Een vrouwtje krijgt gemiddeld elke 4-7 jaar een jong.
De snelste bevalling verliep binnen een uur, de langste bevalling duurde bijna 3 dagen. Sommige baby's kwamen heel erg vroeg, zoals bij 30 weken en een dag en de baby die het langste bleef zitten kwam uiteindelijk pas bij 42 weken en 6 dagen.
De meeste ontwikkelde meercellige zeedieren worden minder oud. Van kreeften is bekend dat ze 50 tot 100, misschien wel 140 jaar oud kunnen worden. De Groenlandse walvis is het oudste zoogdier met een maximaal vastgestelde leeftijd van 211 jaar.
Haaien zijn enorm lang zwanger. De gemiddelde draagtijd ligt rond de twee jaar! Maar er is een bepaalde soort haai, de franjehaai, die maar liefst 3,5 jaar zwanger is.
Nooit levensvatbaar
"Een dier en een mens liggen te ver van elkaar vandaan. De eitjes herkennen elkaar simpelweg niet."
Maagdelijke voortplanting, waarvan de wetenschappelijke naam parthenogenese luidt, komt in het dierenrijk vaker voor. Bij onder andere vogels, haaien en reptielen komt het fenomeen regelmatig voor, maar dit is volgens de BBC de eerste keer dat het is vastgesteld bij een krokodil.
De Indische wandelende tak, sommige kevers, beerdiertjes en vele bladluizen, maar ook sommige hagedissen, salamanders en slangen zijn voorbeelden van soorten met maagdelijke voortplanting. Ook bij de komodovaraan schijnt sprake te zijn van parthenogenese en bij de haai is dit waargenomen.
Olifanten. Olifanten zijn misschien wel de meest beschermende moeders ter wereld. De kleintjes worden in de watten gelegd en groeien op in een matriarchale samenleving waar elk vrouwtje in de groep deelneemt aan de opvoeding van de kleintjes.
De Tasmaanse duivel of Sarcophilus harrisii, ook wel buidelduivel genoemd, werpt zo'n 40 jongen per keer. In de buidel is er echter maar plaats voor vier dieren, waardoor de rest sterft. Van de vier overlevende jongen overleeft er bovendien maar één het eerste jaar.
Een jonge giraffe heet een kalf. Na een draagtijd van veertien tot vijftien maanden wordt een giraffekalf geboren. Een jong wordt geboren terwijl de moeder rechtop staat of soms loopt. Zodra het jong geboren is, valt het wel twee meter naar beneden!
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden. De leeftijd van de Groenlandse haai wordt bepaald door zijn ogen.
Spons. Door de lage temperatuur van het zeewater groeit een spons erg langzaam. Wordt zo'n 1000 jaar. Er zijn voorbeelden van meer dan 1500 jaar oud.
En dat is de kwal Turritopsis dohrnii. De kwal kan nadat deze geslachtsrijp is, weer teruggaan naar het eerste stadium van zijn ontwikkeling. Het levert 'm een interessante bijnaam op: de onsterfelijke kwal. Omdat het dier de cyclus keer op keer opnieuw kan beleven, kan deze in theorie namelijk eeuwig in leven blijven.
De bevalling van de Australische Mary Gorgens voltrok zich echter wel héél snel: binnen slechts twee minuten zette ze haar vijfde kindje op de wereld. De moeder lijkt daarmee een heus record te hebben behaald.
Recordaantal meerlingen
Het hoogste aantal kinderen dat ooit werd geboren tijdens één bevalling, is negen. Dat was in 1971. Helaas heeft deze negenling het niet overleefd. Tweemaal in de geschiedenis, in 1998 en 2009, werd er een achtling geboren.
De grootste meerling werd in de VS geboren: de toen 33-jarige Nadya Suleman zette een achtling ter wereld in vijf minuten tijd. Alleen gebeurde dat met een geplande keizersnede.
Een groot verschil is echter dat apen in kortere periodes slapen. Ze slapen niet in één keer 8 of 9 uur zoals de mens dat doet. Wel zijn ze ongeveer twaalf uur per dag actief, met een soort middagpauze overdag en een periode van inactiviteit 's nachts.
Sinds deze zomer kun je in WILDLANDS op zoek naar het kleinste aapje ter wereld. In de grote tropische kas Rimbula leven de dwergoeistities, kleine klauwaapjes van slechts 15 centimeter groot.
De oudste aap, een chimpansee, was 44 geworden. De oudste baviaan 24. En gemiddeld werden al die apen maar zo'n acht (bavianen) tot 39 jaar (gorilla's).