Het liefst pakken ze boomstammen van zachte houtsoorten zoals de wilg, de populier en de els, maar ook andere bomen staan op hun lijstje. Dat bevers ook laurierschors en –bast lusten, wist ikzelf ook nog niet, maar blijkbaar vindt een bever laurier ook lekker. Een witte merel (foto: Chantal Tijbosch).
De Portugese laurier is familie van de laurierkers en is een giftige plant. Dit geldt zowel voor mensen als voor honden en andere huisdieren. Maar ook paarden en boerderijdieren kunnen beter geen grote hoeveelheden binnenkrijgen van de Portugese laurier, omdat het ze ziek maakt.
Hagelschot laurier behandelen:
Verrijk de grond met bodemverbeteraar. Geef geen extra water als de laurier al nat genoeg staat. Is de schimmel té ver gevorderd, dan kunt u biologische bestrijdingsmiddelen gebruiken.
Antwoord: Er is niets mis mee om de blaadjes van een laurier (Laurus nobilis) uit eigen tuin in het eten te verwerken.
Verse laurier gebruiken
Aroma geven aan gerechten: Verse laurierblaadjes kunnen worden gebruikt om aroma te geven aan soepen, stoofschotels, sauzen en marinades. Voeg ze gewoon toe aan het gerecht en laat ze sudderen om de smaak vrij te geven.
Laurier zijn de blaadjes van de altijd groene laurierboom of stuik. Let op, alleen de laurier met een klein blad (laurus nobilis) is geschikt voor gebruik in de keuken. Bladeren van laurierstruiken die in veel tuinen te vinden zijn, zijn niet geschikt voor consumptie. Gedroogde laurier kun je het hele jaar door kopen.
De beste tijd om de laurier te snoeien is het voorjaar (maart-april) en nog eens in augustus-september.
Gezien de snelle groei van de laurierkers is het misschien verrassend dat hij slechts twee keer per jaar gesnoeid hoeft te worden. Sla deze snoeibeurten niet over, anders verwildert je laurierhaag al snel.
De groeisnelheid van de Portugese laurier bedraagt 20 – 35 cm per jaar. Hiermee is het een gemiddeld snelle groeier. Andere lauriersoorten zoals de Novita, Caucasica en Rotundifolia groeien nog wat harder met maximaal 50 cm per jaar.
De vruchten van een laurierhaag vallen weliswaar niet heel erg op, maar er zit wel blauwzuur in. Hetzelfde geldt overigens voor de bladeren. In tegenstelling tot de taxus zal het eten van de laurier niet direct dodelijk zijn, maar bij inname van meer dan vijf bessen is het wel raadzaam om uw huisarts om hulp te vragen.
Snoeiafval van taxus en gouden regen is giftig, maar ook bijvoorbeeld klimop en laurier.
Voor schapen en geiten is dagelijks 200 g laurierkers giftig. symptomen zijn speekse len, ademnood, oplopen, felrode slijm vliezen en stuipen.
Laat het water rustig in de grond zakken en zorg niet voor wateroverlast / teveel water, hier houdt de Portugese laurier namelijk niet van. Het water dient altijd de grond in te zakken en niet als een plas te blijven staan, anders dient de grond beter waterdoorlatend gemaakt te worden.
Deze struik of de boom kan wel 100 jaar oud worden en staat ook wel bekend onder de Prunus laurocerasus. De Laurier is uitstekend geschikt om als haag gebruikt te worden omdat deze sterke plant een snelle groeier is. Een Laurier zal direct na aanplant voor beschutting en privacy zorgen.
Laurierkers watergeven
Uitzonderingen zijn zeer droge zomers en winters. Als ze te droog zijn kun je dat zien aan gele bladeren. Als dit het geval is, vooral in de winter wordt er aan genomen dat de laurier last heeft van de vorst. Maar in feite is het een gebrek aan water.
Als eerste noemen we de laurier.
De laurier komt dan ook steeds vaker voor in de Nederlandse tuinen. Het verschilt per soort hoe veel de laurier groeit per jaar. De Portugese laurier groeit ongeveer 15 tot 30 centimeter per jaar. De Caucasica en de Rotundifolia groeien zelfs wel 40 tot 50 centimeter per jaar.
Gebruik een scherp en schoon mes en snij een laurier tak van circa 15 centimeter af. Haal de bladeren van de stek af, behalve de bovenste drie bladeren. Dompel de tak in water en plant de stek circa 10 cm de grond in. Plaats de potten op een vochtige en warme plek (minimaal 18 graden).
Bruine bladeren laurier door droogte of natheid
Soms worden de bladeren geel, soms bruin. Een drainagesysteem is aanbevolen. Staat de laurier juist te droog (vaak tijdens warme zomer of vrieswinter), dan kan hij ook gelige en op den duur bruine bladeren gaan vertonen.
De Laurier kan niet tegen vorst. In de zachte winter kan de Laurus Nobilis buiten blijven staan, maar zodra het begint te vriezen, moet je de Laurier snel binnen zetten, want de Laurus Nobilis is niet winterhard. Het mag wel koel zijn in de ruimte.
Eén snoeibeurt in de zomer volstaat, maar als je een zeer strakke en volle laurier haag wilt hebben zul je 2 maal moeten snoeien. De eerste keer in de loop van mei-juni, de tweede keer in september. De laurierhaag zal na de tweede snoeibeurt niet meer uitlopen waardoor je bijna 6 maanden een mooie strakke haag hebt.
Hoe laurier verzorgen? Geef tijdens de groeiperiode, van maart tot augustus, 3 tot 4 keer per week water. Zorg er wel voor dat de pot nooit in het water staat en gebruik een pot die voorzien is van een aantal gaten zodat overtollig water kan wegvloeien.
Hij is heilzaam voor de spijsvertering.Vermindert een opgeblazen gevoel en indigestie en helpt het lichaam ontgiften. Laurierblaadjes kun je heel goed in gerechten gebruiken. Laurier heeft een wat bittere smaak, door de olie euganol die het bevat, en is zoet en verkoelend.
Uiteindelijk blijkt dat ze per kilo minder dan vijftig euro aan Turkije betalen betalen. Dat is makkelijk verdienen! Er zit dus een enorme marge bij de Nederlandse handelaren en dat maakt laurier zo duur. Zelf een plantje kopen is dus een stuk beter voor je budget, maar dan moet je de bladeren wel plukken en drogen.
Hoewel de echte laurier en de laurierkers op elkaar lijken, zijn ze niet precies hetzelfde. Het blad van de echte laurier is bijvoorbeeld mat, terwijl de laurierkers glanzende bladeren heeft. Daarnaast hebben de twee planten een verschillende bloei.