De entree van de Pluktuin is gratis. Pinnen is mogelijk. Ook hebben we een kas waarin er de mogelijkheid is om even lekker te zitten. In de kas is eten en drinken te koop.
Bloemen pluktuin beginnen
Alles wat je niet in de volle grond zaait, moet verspeend, verpot en uitgeplant worden. Zaailingen die te dicht op elkaar staan, moet je uitdunnen. Je moet de jonge plantjes regelmatig water geven. Langere stengels moet je opbinden aan stokken om te voorkomen dat de bloemen omknakken.
Een goede pluktuin begint met goede bloemen. Het moeten bloemen zijn die rijk bloeien en die in een vaasje ook een tijdje mooi blijven. De stengels moeten lang genoeg zijn voor in een vaas. En het handigste is ook dat ze snel bloeien, of in ieder geval in het jaar van zaaien ook al bloeien (eenjarige soorten doen dat).
Allereerst: in principe is wildplukken, zowel bloemen als eetbaar spul, verboden in Nederland. Ondanks het formele verbod wordt het door de vingers gezien, dus gedoogd, zolang je mondjesmaat plukt. Plukken van planten op privé-gebied mag uiteraard sowieso niet, tenzij je toestemming vraagt!
Berm en akkerranden
Als de berm bij de openbare weg hoort, is het niet zo'n probleem als je daar een paar bloemetjes plukt. Houd je dan wel aan de richtlijnen van Staatsbosbeheer. Staat die mooie bloemenzee aan de rand van een akker, dan kun je de bloemen beter laten staan.
Pluk frambozen die er mooi uitzien en vrij snel van de bodem loslaten. Voel je wat weerstand bij het plukken, laat ze dan nog een dag zitten tot ze wel gemakkelijk loslaat. Let bij het plukken op insecten. De larve van de Frambozenkever huist namelijk graag in de Frambozen.
De lekkerste kersen zijn natuurlijk de kersen die jezelf plukt. Dat kan vanaf half juni in de boomgaard D'n Kerkewaerdt in Wadenoijen (vlakbij Tiel). Elke dag kun je in een aangegeven gedeelte van de boomgaard, zelf kersen plukken. Je krijgt een mandje mee en als deze vol zit, kun je deze afrekenen bij de kassa.
–Perenbomen, bijna alle peren zijn plukrijp in de maanden augustus en september met veel variatie tussen de rassen. –Appelbomen, bijna alle appelrassen zijn plukrijp in de maanden september en oktober en augustus met veel variatie tussen de rassen.
Een appel is pas rijp om te oogsten wanneer deze gemakkelijk kan worden geplukt, d.w.z. dat het steeltje van de appel gemakkelijk van de tak loslaat als u deze draait.
Pluk met een lege plukzak eerst onder aan de boom. Laat de appelen nooit rollen in de kist. - Laat de vruchten niet in de plukzak of kist vallen, maar leg ze voorzichtig neer. De afstand tussen de vrucht op de boom en de plukzak of de kist, moet steeds zo kort mogelijk zijn.
Wildplukken wordt over het algemeen gedoogd, zolang je een kleine hoeveelheid plukt voor eigen gebruik. Staatsbosbeheer geeft hierbij als richtlijn ongeveer 250 gram, een klein champignonbakje. Pluk daarnaast maximaal een tiende van wat er groeit, zodat de soort zich kan blijven voortplanten.
Wie een braam plukt of iets anders uit de natuur meeneemt maakt zich formeel schuldig aan stroperij. Dat is een misdrijf waarvoor boetes uit de tweede categorie (tot 4100 euro) of zelfs een gevangenisstraf van een maand kan worden uitgedeeld.
Plek en bloemen kiezen
Veel eenjarigen houden van zonlicht, zorg dus voor een zonnig plekje zonder schaduw van hogere beplanting. Een pluktuin kun je zo groot of klein maken als je wilt.
Kort gezegd is het een tuin die vol staat met verschillende soorten bloemen, van al deze bloemen mag jij je eigen boeket plukken. Je krijgt een schaartje mee en je mag heerlijk je gang gaan. Je mag alle bloemen plukken die jij wilt en zo creëer je een uniek boeket precies zoals jij hem mooi vindt.
Zaaien en planten
De meeste van onze snijbloemen kun je in april of mei in de volle grond telen. Wanneer je al iets vroeger wilt beginnen, dan kun je ze in maart of april eerst binnen onder een glas opkweken en vervolgens uitplanten. Dit is vooral van belang wanneer de bloemen niet tegen vorst kunnen.